Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Duin belooft minimaal drie goals

KNVB Media
KNVB Media
7 oktober 2016, 16:45

Jelle Duin gaat voor goals bij Onder 19. - Foto: KNVB Media

Als een spits doelpunten belooft, dan steekt hij goed in zijn vel en is het zelfvertrouwen groot. Bij Jelle Duin (17) is dat inderdaad het geval. De aanvalsleider van het Nederlands elftal onder 19 jaar is dit seizoen sterk op dreef, ook op het internationale niveau.

Met Oranje onder 19 speelt hij deze week de eerste EK-kwalificatieronde. In Hardenberg en Vriezenveen moeten de Oranjetalenten bij de beste twee in de poule eindigen om de volgende kwalificatieronde - de Eliteronde - te bereiken. De eerste stap zette Onder 19 donderdag door in het openingsduel Roemenië met 2-1 te verslaan.

Loopacties

Duin, nog maar zeventien jaar en onder contract bij AZ, scoorde in dit prille seizoen al tegen Engeland en Duitsland. Dat lukte hem donderdag tegen Roemenië niet, ondanks een goede kopkans in de eerste helft. "Het was een lastige pot, want de Roemenen hielden de ruimtes klein. Daarom heb ik me meer gericht op het maken van loopacties voor anderen. Ruimte maken, zodat de middenvelders vrij aan de bal konden komen."

Daar profiteerde onder meer zijn scorende clubgenoot Teun Bijleveld van. Samen met linkermiddenvelder Teun Koopmeiners vormen Bijleveld en Duin een AZ-trio in het nationale team. Ze spelen wekelijks samen, afwisselend in Jong AZ (Tweede divisie) en AZ Onder 19. En dat biedt voordelen bij het nationale team. "Het is vertrouwd. We kennen elkaar door en door en weten precies van elkaar wat we doen."

Beloning

Soms kan het snel gaan met een voetballer. Min of meer vanuit het niets is Duin momenteel eerste keus op de spitspositie van Oranje onder 19. Het talent uit Heemstede ontwikkelt zich razendsnel. Twee jaar geleden werd Duin regelmatig opgeroepen voor Oranje onder 16, maar daarna stokte het even. Dit seizoen is alles anders. "Het gaat goed bij de club en dat wordt beloond", luidt zijn eigen verklaring.

AZ-trainer John van den Brom haalde hem in de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij de selectie van het eerste. Duin trainde mee en pakte het goed op. "Ik heb daar enorm veel van geleerd. Ik kwam als jongen van Onder 17 en moest meedoen met Eredivisiespelers. Snel aanpassen dus. Je verwacht dat je flink moet bijpoten, maar het ging al snel goed op de training. Eigenlijk als vanzelf."

Die mentaliteit zette hij door in Oranje. "Meteen scoren in mijn eerste twee interlands voor Onder 19 was geweldig. Ook nog tegen landen als Engeland en Duitsland. En nu in dit EK-kwalificatietoernooi heb ik een basisplaats en merk ik dat ik gewoon goed kan meekomen op dit internationale niveau."

Van linksback naar spits

En dat terwijl Duin, die met voetballen begon bij Koninklijke HFC in Haarlem, bijna als linksback wegkwijnde in zijn eerste seizoen van de AZ-opleiding. "Poeh, dat is wel al lang geleden hoor. Maar het klopt, dat was in de Onder 12. Ik stond eerst linksbuiten, maar dat liep niet zo goed. Toen moest ik het als linksback proberen, maar dat ging nog slechter. De kans dat ik in de winterstop zou afvallen, was behoorlijk aanwezig. Totdat ik in de spits werd gezet en ik aan de lopende band ging scoren. Sindsdien ben ik altijd spits geweest."

Eentje die altijd in de weer is. Die hard werkt voor de ploeg, snel, behendig én lang is.  En een goal kan maken. Zaterdag speelt Onder 19 om 18.00 uur in Vriezenveen de tweede wedstrijd van het EK-kwalificatietoernooi tegen San Marino dat in het eerste duel met 9-0 door Noorwegen werd verpulverd. Een koele spits die leeft van doelpunten kijkt naar zo'n duel, een perfecte kans om het gemiddelde op te vijzelen, uit. Duin zeker ook. "Ik ben hartstikke fit, dus hoop weer vanaf het begin te spelen. En áls ik speel, dan ben ik het aan mezelf verplicht er minimaal drie in te schieten."

Kaartverkoop

Oranje onder 19 speelt zaterdag in de EK-kwalificatie tegen San Marino. Het duel begint om 18.00 uur en wordt gespeeld op het complex van DETO Twenterand in Vriezenveen. Tickets zijn aan te schaffen vanaf 2 euro. Informatie over de kaartverkoop is te vinden op de website van DETO.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen