Onder 19 slaagt voor Engelse test

1 september 2016, 17:30

Onder 19 speelde met 1-1 gelijk tegen Engeland. - Foto: KNVB Media

Zijn voorganger Aron Winter loodste het Nederlands elftal onder 19 jaar twee keer op rij naar de EK-eindronde. Die klus hoopt Maarten Stekelenburg ook te klaren. De nieuwe coach van Onder 19 begon het interlandjaar donderdag alvast met een stevig 1-1 gelijkspel tegen Engeland, dankzij een late gelijkmaker van invaller Jelle Duin.

De oefeninterland werd gespeeld in het zonovergoten stadion van AFC Telford United - een club spelend in de National League North, het zesde niveau in Engeland. Daar stonden twee ploegen aan de aftrap die elkaar met regelmaat tegenkomen op het hoogste niveau van het Europese jeugdvoetbal.

Alle facetten getest

Stekelenburg was erg te spreken over het optreden van zijn ploeg die zich uitstekend kon verweren tegen de Engelsen. "Engeland is natuurlijk een van de sterkere landen in Europa, zeker bij de jeugd. Het was een gelijkopgaande wedstrijd, waarin we op alle facetten zijn getest. Zowel verdedigend als aanvallend." En de conclusie was dat Onder 19 de test met glans had doorstaan. In technisch én mentaal opzicht.

Ondanks de betere kansen kwam Nederland voor rust namelijk op een 1-0 achterstand. Op slag van rust werd de verdediging verrast door de inkomende Engelse middenvelder Tom Davies, die zijn loopactie beloonde door een voorzet vanaf links raak te koppen. Een moment van onachtzaamheid en dat was zonde na de voorgaande 45 minuten waarin de ploeg zeker vier goede kansen creëerde.

Bijlow in vorm

Zo schoot Javairo Dilrosun (foto) in de beginfase net over, kreeg spits Kaj Sierhuis twee mogelijkheden, schoot Mitchell van Rooijen voorlangs en werd een inzet van Odysseus Velanas van de lijn gehaald. De Engelsen zetten daar een scherpe vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied tegenover, maar keeper Justin Bijlow stond op zijn post.

Het was aan diezelfde Bijlow te danken dat Onder 19 in het eerste kwartier na rust geen extra schade opliep. De doelman van Feyenoord, die ook de aanvoerdersband droeg, hield de ploeg met een paar knappe reddingen op de been. Daarmee groeide het vertrouwen en kreeg Nederland na een lastig kwartier weer grip op de wedstrijd. Een lepe lob van Sierhuis werd net verijdeld door de Engelse keeper die ook een handje kreeg achter een listige vrije trap - met stuit - van Dilrosun.

Gelijkmaker forceren

Het was het sein voor Onder 19 om de druk verder op te voeren en nog nadrukkelijker op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Stekelenburg voerde een aantal wissels door en bracht met Jelle Duin een extra spits binnen de lijnen. "We hadden het gevoel dat er nog iets te halen viel en wilden door iets meer risico te nemen de gelijkmaker forceren."

Dat plan kreeg de gewenste afloop toen Nederland met nog vijf minuten op de klok een corner kreeg. Vanuit de linkerhoek draaide Van Rooijen de bal scherp voor doel, waar Duin van dichtbij feilloos raak kon koppen. Onder 19 kreeg daarmee Telford de beloning voor een goed optreden tegen de Engelse generatiegenoten, die overigens werd afgesloten met een vooraf afgesproken penaltyserie; door Engeland gewonnen. "Elke wedstrijd draait om het resultaat, maar het grootste doel van deze trip is om alle spelers aan het werk te zien en afspraken te maken over de speelwijze", aldus Stekelenburg.

Debuut Hoogma

De KNVB-coach kent een hoop jeugdinternationals al vanuit zijn eerdere periode bij Onder 17, van 2013 tot 2015. "Maar er dienen zich altijd nieuwe talenten aan die nog niet eerder een oranjeshirt hebben gedragen. Zoals Justin Hoogma die vandaag zijn debuut maakte en voor het eerst als international het Wilhelmus hoorde. Daarom is het zo goed dat we dit soort interlands kunnen spelen."

Maandag krijgt Onder 19 een tweede test voor de kiezen. De ploeg reist door naar Duitsland en speelt daar om 18.00 uur in Luckenwalde tegen de U19-Junioren. Daar kiest Stekelenburg naar alle waarschijnlijkheid voor elf andere spelers in de basisopstelling. "We hebben een selectie van 22 spelers en ik wil iedereen aan het werk zien. Iedereen krijgt nu zijn kans."

Die gedachte is met name gericht op de eerste EK-kwalificatieronde die begin oktober op de rol staat. In eigen land draait Onder 19 daar in een poule met Noorwegen, Roemenië en San Marino. De beste twee gaan door naar de Eliteronde, het tweede en beslissende kwalificatietoernooi. Over de doelstelling is Stekelenburg glashelder. "Die moeten wij doorkomen. We moeten ons gewoon plaatsen voor de Eliteronde."