Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 19 loopt ook WK mis

KNVB Media
KNVB Media
21 juli 2016, 22:30

Onder 19 kreeg tegen Duitsland een nieuwe tegenslag te verwerken. - Foto: KNVB Media

Tachtig minuten lang was het Nederlands elftal onder 19 jaar volstrekt machteloos tegen Duitsland, daarna volgde een miraculeuze opleving die het WK-ticket alsnog vol in het vizier bracht. Maar na de verlenging (3-3) brak de strafschoppenserie Oranje uiteindelijk op. De ploeg verlaat het Europees kampioenschap met lege handen. Geen EK-titel en nu ook geen WK-deelname.

Hoe dat kan? Het is nauwelijks na te vertellen. De ploeg van KNVB-coach Aron Winter was tachtig minuten lang volstrekt machteloos tegen Duitsland, mocht nergens aanspraak op maken, maar spotte in de slotfase en de daaropvolgende verlenging alsnog met alle voetbalwetten. De vele onverwachte wendingen deden alle betrokkenen duizelen.

Nouri en Vlap missen

Zelfs in de penaltyreeks, die de doorslag moest geven over wie er met het vijfde en laatste Europese WK-ticket vandoor ging, switchte het momentum van de ene naar de andere ploeg. Had aanvoerder Nouri de vijfde strafschop raak geschoten, dan was het klaar. Hij mikte op de lat. Hetzelfde deed Vlap bij strafschop nummer zes, waarna Henrichs de Duitsers wél definitief naar Zuid-Korea schoot.  

Het was een apotheose die niemand kon bevroeden. Zo loeispannend de WK play-off tussen beide buurlanden eindigde, zo afgrijselijk vervelend sleepte het duel in Sandhausen zich aanvankelijk voort. Het was overduidelijk dat KNVB-coach Aron Winter zijn conclusies had getrokken uit de Franse afstraffing van drie dagen eerder. In die afsluitende poulewedstrijd van het EK onder 19 was Nederland zo te kijk gezet (5-1) dat Winter in deze allesbeslissende WK play-off  voor een zeer behoudende tactiek koos.

Op slot

Het defensieve blok ging op slot, voorin zou de pijlsnelle Bergwijn voor aanvallende impulsen moeten zorgen. Dat ging ten koste van de basisplaatsen van Zeefuik, Paal én spits Lammers die in drie EK-duels toch al tweemaal had gescoord. Winter koos er echter voor zonder aanspeelpunt te spelen en met Eiting een extra middenvelder te posteren. Het resultaat stond voorop. Eerst achterin de boel dichttimmeren, en verder zien we wel.

Die speelwijze was aanvankelijk uiterst effectief, in verdedigend opzicht, maar haperde gaandeweg de wedstrijd steeds meer. Duitsland kreeg uitstekende kansen, maar had het vizier nog niet helemaal op scherp. Een communicatiefout tussen keeper Van Osch en verdediger Ter Avest hielp de Duitsers pal voor rust in het zadel. Een Hollands cadeautje, op een mentaal uiterst vervelend moment: 1-0.

Het noopte Winter aan het begin van de tweede helft zijn speelwijze om te gooien en twee nieuwe krachten in te brengen, want op deze voet zou Oranje nooit ook maar in de buurt van de gelijkmaker komen. Spits Lammers mocht alsnog opdraven en ook middenvelder Carolina kreeg zijn kans. Schuurman en Dekker waren de pineut.

Pinchhitter

Het sorteerde weinig effect, want ook in het tweede deel van de wedstrijd kreeg Oranje geen grip op het duel. De ploeg was niet bij machte Duitsland bij de strot te grijpen. Het leek alsof alle energie en zelfvertrouwen uit het team was weggetrokken na het fiasco tegen Frankrijk. Zelfs Bergwijn, eerder door UEFA nog tot één van de vijf sterren van het EK gebombardeerd, ontkwam niet aan de malaise en werd gewisseld voor pinchhitter Dennis van der Heijden.

En daarmee brak volkomen uit het niets het circus los. In de 81e minuut schoot Nouri een vrije trap op fraaie wijze binnen, waarna invaller Van der Heijden zeven minuten later met een krachtige knik Onder 19 op voorsprong zette. Volslagen tegen de verhouding in, want het waren pas de eerste twee doelpogingen in de gehele wedstrijd. Dat Onder 19 de thuisploeg ver in blessuretijd alsnog langszij zag komen, kon het zichzelf aanrekenen. Doelpuntenmaker Serdar kon bij een hoekschop vrij koppen voor de 2-2.

Mentale wederopstanding

Verlengen dus. Meer dan Oranje op had gehoopt. Of had verdiend. Dat de derde Duitse treffer al na zes minuten extra tijd op het scorebord kwam, zou de ploeg definitief moeten breken. Maar dat deed het niet. De WK play-off kreeg een knotsgek slot toen Lammers in het tweede kwartier van de verlenging met een mooie voetbeweging beide teams weer in evenwicht bracht: 3-3. De mentale wederopstanding van de Oranjetalenten viel te prijzen en had beloond kunnen worden met deelname aan het WK onder 20, volgend jaar in Zuid-Korea.

Maar dat sprookje bleek te krankzinnig. Verdonk, Lammers, Van der Heijden en Rosario schoten de eerste vier Nederlandse penalty's feilloos raak. Condé miste namens Duitsland, waarna Nouri Nederland naar Zuid-Korea kon schieten. De lat stond die ambitie in de weg. Toen Vlap op dezelfde wijze ook de zesde penalty miste, haalde Duitsland definitief de trekker over.

Duitsland-Nederland gaat als een legendarische jeugdinterland de boeken in. Maar daar koop je niets voor. Onder 19 keert helaas met lege handen naar huis.  

Statistieken:

Wedstrijd
Duitsland - Nederland 3-3 (1-0).
Duitsland wint na strafschoppen (5-4).

Scoreverloop
43. Phillipp Ochs 1-0; 81. Abdelhak Nouri 1-1; 88. Dennis van der Heijden 1-2; 90+3 Suat Serdar 2-2; 96. Marvin Mehlem 3-2; 111. Sam Lammers 3-3.

Geel
Horn, Mittelstädt (Duitsland); Ter Avest, Lelieveld, Eiting, Verdonk (Nederland).

Opstelling Nederland
Van Osch, Lelieveld, Rosario, Ter Avest, Verdonk, Duarte (106. Vlap), Eiting, Schuurman (46. Carolina), Nouri, Bergwijn (73. Van der Heijden), Dekker (46. Lammers).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen