Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

IJzersterk O19 opent EK met zege

KNVB Media
KNVB Media
12 juli 2016, 14:30

Onder 19 juicht na een treffer tegen Kroatië. - Foto: KNVB Media

Wie ietwat gedesillusioneerd terugdenkt aan een saai EURO 2016, doet er goed aan deze week het Nederlands elftal onder 19 jaar te volgen. Met een aanstekelijke spelvreugde én een geslaagde tactiek van coach Aron Winter openden de Oranjetalenten dinsdag hun eigen Europees kampioenschap met een verdiende 3-1 zege op Kroatië.

Aanvalsdrift

De aanvalsdrift die we vier weken lang hebben gemist op het grote EK-podium in Frankrijk, heeft deze generatie Oranje onder 19 in de genen. De vele schoolkinderen op de goedgevulde tribunes in het Duitse Ulm genoten van een dartelend gezelschap Nederlandse talenten van wie aanvoerder Abdelhak Nouri en de rappe Steven Bergwijn tot de uitblinkers behoorden.

Hoewel Aron Winter geen woord meer aan het netelige onderwerp wil spenderen, blijft het doodzonde dat hij opnieuw niet over de allersterkste spelersgroep kan beschikken. Als KNVB-coach presteert de 84-voudig international optimaal door voor het tweede opeenvolgende jaar Onder 19 door de kwalificaties naar de eindronde te loodsen. Daar miste hij vorig jaar elf spelers, ditmaal ontbreken er vijf op het appèl.

Hecht collectief

Van hen bezetten het krachtige centrale verdedigingsduo Timothy Fosu-Mensah en Rick van Drongelen en de dynamische middenvelder Donny van de Beek sleutelposities in het elftal. Maar Winter heeft de voorbereiding deze zomer benut om zijn elftal te repareren en een hecht collectief te smeden. "Het is een gretige, gedreven en hechte groep. Ik heb veel vertrouwen in deze gasten", zei hij op de voorbeschouwende momenten.

Geenszins loze woorden, zo bleek in het regenachtige Donaustadion van Ulm. Onder 19 pakte al na zeventien minuten de voorsprong via een ongewone treffer. Waar normaal Steven Bergwijn voor de assist en spits Sam Lammers voor de afronding zorgt, waren ditmaal de rollen omgedraaid. Lammers was uitgeweken naar de linkerflank, keek even waar Bergwijn stond en krulde de bal met een afgemeten voorzet perfect op het hoofd van de kleine buitenaanvaller.

Doordenderen

Daarna denderde Onder 19 een kwartier lang door op de Kroatische helft. Het was simpelweg wachten op de onvermijdelijke tweede treffer. Kenneth Paal en Abdelhak Nouri probeerden het van afstand, de stift van Jari Schuurman stuitte jammerlijk op de keeper en Bergwijn was iets te zelfzuchtig na een prima actie op links.

Missers die echter volledig werden goedgemaakt met het wonderschone tweede Nederlandse doelpunt in de 33e minuut. Daarbij zocht Bergwijn de ruimte op links, legde terug op linksback Verdonk die de bal in het zestienmetergebied poneerde waar Nouri met een onnavolgbare pirouette-hakbal spits Lammers bediende. Die hield het hoofd koel en rondde scherp af in de verre hoek: 2-0.

Het was een meer dan verdiende voorsprong voor een ijzersterk Onder 19. Aanvallend draaide het als een tierelier, verdedigend was het vooral een degelijk optreden. Niets stond een goed resultaat in deze eerste EK-wedstrijd in de weg. Zo leek het. Want op slag van rust zorgde zwak verdedigen van Deyovaisio Zeefuik en een inschattingsfout van keeper Yannick van Osch voor de volstrekt onnodige tegentreffer. Het schot van de Kroaat Josip Brekalo was houdbaar, maar Van Osch liet de bal knullig onder zich doorglijden: 2-1.

Rood Zeefuik

De onverwachte goal bracht het vertrouwen terug bij de Kroaten. Dat kreeg helemaal een boost toen rechtsback Zeefuik zich in de luren liet leggen door de Kroatische captain Knezivic en met zijn tweede gele kaart van de wedstrijd de kleedkamer moest opzoeken. Een tegenvaller van jewelste, maar niet geheel verrassend, want Zeefuik ontsnapte eerder in de eerste helft al aan zijn tweede geel.

Om de verdedigende organisatie op peil te houden zakte Laros Duarte een linie terug, en kwam middenvelder Michel Vlap voor Kenneth Paal in het veld. Ook moest spits Lammers plaatsmaken voor Carel Eiting. Maatregelen om het middenveld te versterken, gokkend op de snelheid van de eenzame Bergwijn voorin en zodoende de 2-1 voorsprong te verdedigen. Een uitgekiende tactische omzetting van Winter die in de slotfase dubbel en dwars werd uitbetaald.

Loerend op een missertje

Oranje hield meer dan een half uur stand tegen de aandringende Kroaten zonder werkelijk in grote problemen te komen. De ploeg kon vaak terugvallen op de eigen technische vaardigheden om onder de druk uit te voetballen en langer balbezit te houden dan de Kroaten zouden wensen. Loerend op een counter, of een missertje.

Die kwam er in de 85e minuut toen Bergwijn op eigen helft na afgeslagen Kroatische corner heel sneaky de bal afpikte van verdediger Cabraja en zijn snelheid benutte om driekwart veld over te steken. De PSV'er leek bij het omspelen van de keeper iets te ver zijn uitgeweken, kreeg nog een duw in de rug, maar rondde daarna alsnog subliem af: 3-1. Een knappe goal van Bergwijn die voor immense vreugde zorgde in het Nederlandse kamp.

Nederland vervolgt het toernooi vrijdag in Ulm tegen Engeland en sluit de groepsfase maandag af tegen Frankrijk. De nummers een en twee in de poule stromen door naar de halve finale.

Statistieken:

Wedstrijd: Kroatië - Nederland 1-3 (1-2).

Scoreverloop: 17. Steven Bergwijn 0-1; 33. Sam Lammers 0-2; 43. Josip Brekalo 1-2; 85. Steven Bergwijn 1-3.

Geel: Erlic (Kroatië), Paal (Nederland).

Rood: Zeefuik (Nederland).

Opstelling Nederland: Van Osch, Zeefuik, Rosario, Ter Avest, Verdonk, Duarte, Schuurman, Nouri, Paal (56. Vlap), Bergwijn (87. Van der Heijden), Lammers (60. Eiting).


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen