Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK O19: Jeroen Zoet als voorbeeld

KNVB Media
KNVB Media
4 juli 2016, 22:45

Yanick van Osch stelt zich voor. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar bereidt zich voor op het EK onder 19, dat van 11 tot en met 24 juli wordt gehouden in Duitsland. Wie spelen er in de kraamkamer van Oranje. De komende tijd stellen wij een aantal talenten voor, deze keer: Yanick van Osch (19), keeper van PSV.

Het begon in de spits bij BLC op sportpark Meerendonk in Den Bosch. Vanaf de snelweg A2 zie je de velden liggen. Maar zijn vader was vroeger keeper geweest en die zei al snel tegen de kleine Yanick: 'Ga jij lekker de goal in.' Dat had pa goed gezien. Want niet veel later werd Yanick van Osch gescout door PSV. "Ik kon ook naar FC Den Bosch en Willem II, zegt Van Osch in een uitzending van PSV TV. Maar hij koos voor het hoogste. Bij PSV staat hij al sinds de F-jes onder de lat en doorliep hij alle jeugdelftallen.

Debuut

Tijdens de winterstop van het seizoen 2014/'15 hing Philip Cocu aan de lijn. Of hij mee wilde op trainingskamp met het eerste naar Maspalomas. Daar op de Canarische Eilanden gunde de trainer hem zijn eerste minuten tussen zijn helden. Van de F1 tot PSV 1, dat gebeurt niet vaak en zeker bij PSV niet. Dit seizoen sloot Van Osch aan bij Jong PSV en maakte hij zijn debuut in het betaalde voetbal tegen Achilles '29.

Bij PSV zijn ze zo tevreden over zijn ontwikkeling dat zijn eerste contractje in maart 2016 werd verlengd tot 2018 met de optie voor nog een jaar. Jeroen Zoet kwam persoonlijk langs om Yanick te feliciteren. Dat had Marcel Brands niet zo maar gedaan. Zoet is volgens de technisch directeur een voorbeeld voor Van Osch.

Reflexen

Uitstraling is belangrijk volgens Van Osch. "Een spits moet niet denken, bij hem scoor ik wel even." Daarnaast moet een keeper sterk op de lijn zijn. En hij moet ook kunnen meevoetballen. "Maar de keeper moet de ballen vooral tegenhouden." En zo is het natuurlijk ook. Een nuchtere jongen die Van Osch en ook dat is een prima eigenschap voor een doelman.

Hij is vooral tevreden over zijn reflexen. Het coachen kan nog beter. Wat dat betreft is het goed dat Jong PSV in de Jupiler League speelt. Daar is de weerstand groter. De druk hoger. En gaat het leerproces sneller. Dat is nodig want Van Osch voelt ook dat jeugd eindig is. Na veertien wedstrijden voor Onder 17 komen er hopelijk vijf bij de tot nu twaalf duels voor Onder 19. Dat zou namelijk betekenen dat het team van Aaron Winter de finale haalt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen