Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Luuk de Jong als voorbeeld

KNVB Media
KNVB Media
19 maart 2016, 12:45

Sam Lammers is bij Onder 19 teruggekeerd in het Oranjeshirt. - Foto: KNVB Media

Sam Lammers droeg het shirt van Oranje onder 15, maar raakte daarna uit beeld in Zeist. Vier jaar lang kreeg hij geen uitnodigingen meer voor de nationale jeugdelftallen.

Dit seizoen is Lammers weer een vaste keus voor het Nederlands elftal onder 19 jaar, dat van 24 tot 29 maart in Groesbeek en Uden het beslissende kwalificatietoernooi voor het EK in Duitsland speelt.

De spits van PSV is dit seizoen gedeeld topscorer van Oranje onder 19. Net als clubgenoot Steven Bergwijn was Lammers al zes maal trefzeker voor de ploeg van KNVB-coach Aron Winter. Dát Winter hem weer in het oranjeshirt hees, is geenszins toeval. Het heeft alles te maken met de positiewisseling van het talent uit Goirle.

Spits of middenvelder?

Toen Lammers vijf jaar geleden de jeugdopleiding van Willem II verruilde voor die van PSV, deed hij dat als spits. Hij was aanvaller, al sinds zijn jonge jaren bij de F-pupillen van VOAB en later ook bij Willem II. In die gedaante kwam hij ook in beeld bij de scouts van Oranje onder 15. Maar in Eindhoven werd Lammers plots tot middenvelder getransformeerd. "De trainers dachten dat dat goed zou zijn voor mijn ontwikkeling. Daarin hadden ze gelijk, want ik heb veel geleerd in die periode. Sneller handelen en keuzes maken, want de tegenstanders kwamen opeens van alle kanten."

Toch is Lammers blij dat PSV, in de persoon van beloftentrainer Pascal Jansen, hem vorig seizoen weer naar de spitspositie dirigeerde. Hij ontwikkelde zich daar razendsnel en scoorde aan de lopende band. Voor PSV het sein om hem een contract tot 2018 onder de neus te leggen. En ook 'Zeist' kreeg hem weer in het vizier. Aron Winter haalde hem bij de voorselectie voor het EK Onder 19 in Griekenland. De definitieve selectie haalde hij net niet. "Een flinke domper. Ik had er graag bij willen zijn."

Vis in het water

Dit seizoen is de achttienjarige Brabander wél een vaste keus. Het shirt met nummer 9 lag de voorbije interlands klaar voor Lammers. In het elftal van Winter voelt hij zich als een vis in het water. Om hem heen cirkelen jonge spelers die door de buitenwacht al volop bewierookt worden. Neem Donny van de Beek en Steven Bergwijn, die al hun debuut in de Eredivisie maakten. Of Abdelhak Nouri, de middenvelder met de fabelachtige techniek. "Het is voor mij echt heel prettig spelen in dit team met veel dynamische spelers om me heen. Als ik dichtbij het zestienmetergebied kan spelen, ben ik in mijn kracht en kan ik anderen in stelling brengen."

Op clubniveau wisselt Lammers zijn wedstrijden dit seizoen af tussen de A1 en Jong PSV. Het verschil is immens. In de Jupiler League moet hij flink aan de bak. "Het is veel fysieker. Je moet opbeuken tegen oudere mannen, hè. Erg leerzaam."

Luuk de Jong

Wie Lammers ziet spelen, moet onmiddellijk denken aan zijn collega-spits in het eerste van PSV: Luuk de Jong. Hij moet lachen. Die vergelijking heeft hij vaker gehoord. "Ik ben een balvaste spits en een aanspeelpunt voor de rest van het team. Een combinatiespeler die oog heeft voor anderen. Zo'n type speler is Luuk de Jong ook, maar er is wel een groot verschil. Hij heeft al veel bereikt en zich bewezen in het eerste van PSV. Voor mij is dat een doel voor de toekomst."

Lees hier alles over de Eliteronde (24-29 maart in Groesbeek en Uden)

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen