Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent van de Week: Bilal Ould-Chikh

KNVB Media
KNVB Media
19 juni 2015, 12:00

Foto:

De Nederlandse Ahmed Faras. Het zou zomaar de bijnaam kunnen zijn van een willekeurig jong en talentvol Marokkaans straatvoetballertje, vernoemd naar de beste speler uit de geschiedenis van het Noord-Afrikaanse land. Maar nee, niet voor de 17-jarige Bilal Ould-Chikh. Die laat zich liever omdopen tot de Arjen Robben van Roosendaal.

Op pelgrimstocht naar Enschede
De gehele familie Ould-Chikh – opa’s, oma’s, ouders en kleinkinderen – woont rond de eeuwwisseling in Noord-Brabantse Roosendaal. Op steenworpafstand van de Belgische grens zet Bilal zijn eerste stapjes op het voetbalveld van RSC Alliance. Het kleine ventje trekt al snel de aandacht. Het duurt dan ook niet lang voordat Feyenoord aan de deur klopt bij huize Ould-Chikh. Of Bilal wil komen voetballen in de jeugdacademie van de Rotterdammers. Hij twijfelt geen seconde.
 
In Rotterdam bevalt het Ould-Chikh echter niet. Via RBC Roosendaal en Willem II komt hij in 2012 bij FC Twente terecht. Het hele gezin verhuist mee, waardoor Ould-Chikh zich al snel thuis voelt. Vanaf dat moment schiet de carrière van Bilal uit de grond. Na twee uitmuntende jaren in de jeugd van FC  Twente, verschijnt zijn naam plots op het wedstrijdblad van de eerste selectie: op 4 mei 2014 maakt Ould-Chikh op 16-jarige leeftijd zijn Eredivisie-debuut tegen PEC Zwolle.
 
Het groeibriljantje van FC Twente én Oranje
Bij de Enschedeërs is men het snel met elkaar eens en ook bij de jeugdelftallen van Oranje valt Ould-Chikh direct op: we hebben een groeibriljantje in huis. Zo speelt Bilal in 2014 een puik EK onder 17, waar Nederland de finale na strafschoppen verliest van Engeland. Ould-Chikh drukt daar als jonkie, samen met Abdelhak Nouri, zijn stempel op het toernooi. In de eerste wedstrijd tegen Turkije start hij nog als invaller, de wedstrijden die volgen begint hij in de basis.


 
“Ik ben een speler die de vrijheid moet hebben om een actie te maken”, vertelt Ould-Chikh na de gewonnen halve finale op dat EK. “Daarmee lever ik een belangrijke bijdrage aan de ploeg. Ik probeer ervoor te zorgen dat we kansen creëren. [...]Toch vind ik dat ik nog meer uit mijn spel kan halen. Ik ben een aantal keer beslissend geweest, maar er zijn ook fases geweest dat ik onzichtbaar was. Daar moet ik aan werken”, klinkt de altijd kritische Bilal.
 
Aankomende zomer maakt Ould-Chikh waarschijnlijk deel uit van de Onder 19-selectie, die onder leiding van KNVB-coach Aron Winter naar het EK in Griekenland gaat. Met de nodige Eredivisie-ervaring op zak is hij een belangrijke pion binnen dat elftal, zeker gezien de absentie van jongens als Riechedly Bazoer, Jaïro Riedewald en Jari Schuurman. Aan Bilal de taak om Nederland naar de Europese titel te loodsen, met zijn individuele klasse.
 
‘Nieuwe Robben’ wacht drukke zomer
In het voorbije seizoen 2014/2015 haalt hoofdtrainer Alfred Schreuder de linksbenige rechtsbuiten vast bij de eerste selectie. In vijftien optredens – allen als invaller – maakt hij één goal, tegen Heracles Almelo: een prachtig schot van buiten de zestien in de lange hoek. “Ik oefen veel op naar binnen komen en dan in de verre hoek schieten. Toen ik de bal kreeg, had ik al in mijn hoofd wat ik zou gaan doen. Ik kijk veel naar Arjen Robben, dat is mijn grote voorbeeld. Dit is precies wat hij ook vaak doet. Naar binnenkomen en scoren.”
 
Dat Ould-Chikh over talent beschikt, is ook de topploegen in Europa niet ontgaan. Diverse grootmachten zouden interesse hebben in de diensten van de vleugelfitser. Wel zou Ould-Chikh graag nog op huurbasis een seizoen in de Eredivisie voetballen, zodat zijn familie niet direct hoeft te verhuizen. Er wacht de jonge aanvaller dus een drukke zomer, maar daaruit blijkt wel dat er zich weer een volgende ruwe diamant aandoet binnen de rangen van Oranje. Bilal Ould-Chikh is de naam; de onvolmaakte versie van Arjen Robben.

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen