O-19 uitgeschakeld op EK

KNVB Media
KNVB Media
26 juli 2013, 21:55

Foto: KNVB

Het Nederlands elftal voor spelers tot 19 jaar heeft het laatste groepsduelmet Spanje met 2-3 verloren. Door dezenederlaag is de ploegvan KNVB-coach Wim van Zwam uitgeschakeld op het Europees kampioenschap.

In vergelijking met het duel tegen Portugal had Van Zwam twee wijzigingen toegepast binnen zijn elftal. Sven van Beek had een blessure overgehouden aan het duel tegen de Portugezen en werd vervangen door Danzell Gravenberch. Clint Leemans kreeg de voorkeur boven Michael Chacon.

De boodschap was vooraf duidelijk. Als Nederland met twee doelpunten verschil zou winnen van Spanje dan was kwalificatie voor de halve finale een feit. Bij een kleinere overwinning was het afhankelijk van het duel Portugal-Litouwen. De Portugezen mochten dan niet winnen. Zelfs bij een gelijkspel kon de volgende ronde bereikt worden. Dan moest Litouwen bij de andere wedstrijd als winnaar van het veld stappen.

Concentratie

Nederland begon met deze informatie in het achterhoofd uiterst geconcentreerd aan het duel. Dit resulteerde in veel balbezit en enkele dreigende momenten voor het Spaanse doel. Toch moest er ruim een half uur gewacht worden tot de eerste kans. Een aanval over vele schijven kwam uiteindelijk terecht bij Bilal Basacikoglu. Zijn voorzet vond het hoofd van Yassine Ayoub, die al vallend de bal probeerde binnen te koppen. De Spaanse-doelman Rubén Blanco redde bekwaam, maar in de rebound was het Leemans, die zijn officiële debuut maakte voor Onder-19, die wel wist te scoren.

Direct na rust leek Rai Vloet op weg naar de 2-0. De Spaanse doelman kwam echter ver zijn doel uit en wist een tweede tegentreffer te voorkomen. De rebound was vervolgens ook niet aan Anass Achahbar besteed.

Hierna brak een periode aan waarin de Spanjaarden het initiatief naar zich toe wisten te trekken. Toch was het Yassine Ayoub die de grootste kans kreeg. Van dichtbij leek hij de 2-0 binnen te koppen, maar zijn inzet ging net naast. Eén minuut later was het aan de andere kant wel raak. Een kort genomen hoekschop kon door de vrijstaande Sandro Ramirez binnen worden gekopt.

Twee goals verschil

Gezien de stand bij de andere wedstrijd, Portugal had al een 4-1 voorsprong genomen, moest Nederland nog twee keer scoren om door te gaan naar de halve finale. Terence Kongolo leek op weg naar de 2-1, maar de mee opgekomen verdediger schoot vanuit een lastige positie net voorlangs.

Kort hierna, met nog zo'n tien minuten op de klok, kwam Spanje op een 1-2 voorsprong. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Alvaro Vadillo. Zijn schot bleek onhoudbaar voor doelman Van Der Hart. De aanval hierna leverde direct de 1-3 op. Van dichtbij kon Fede Vico de derde Spaanse treffer binnen schieten. 

Vlak voor tijd wist Anass Achahbar vanaf de penaltystip, gegeven na een handsbal van de Spanjaarden, de eindstand op 2-3 te bepalen.

Nederland eindigde door deze nederlaag als derde in groep A met drie punten uit drie duels. Spanje en Portugal gaan door naar de halve finale.

Statistieken

Nederland–Spanje 2-3 (1-0).

Scoreverloop: 36. Clint Leemans 1-0, 68. Sandro Ramirez 1-1, 81. Alvaro Vadillo 1-2, 83. Fede Vico 1-3, 90. Anass Achahbar (penalty) 2-3.

Scheidsrechter: Alexey Kulbakov (Wit-Rusland).

Gele kaart: Gravenberch, Basacikoglu, Vloet (Nederland), Rodriguez, Cesar (Spanje).

Toeschouwers: 3200.

Opstelling Nederland: Mickey van der Hart, Kenny Tete, Danzell Gravenberch, Terence Kongolo, Lucas Woudenberg, Clint Leemans, Bilal Basacikoglu, Yassine Ayoub, Anass Achahbar, Mimoun Mahi (66. Michael Chacon), Rai Vloet.

Eindstand poule A:

Spanje 3-9

Portugal 3-6

Nederland 3-3

Litouwen 3-0

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven