Steven Berghuis in dromenland

KNVB Media
KNVB Media
21 oktober 2009, 10:15

,,Ik heb vooral genoten”, lacht Steven Berghuis zijn tanden bloot. Geef hem eens ongelijk. Twee jaar terug nog spelend bij de amateurs van WSV, tegenwoordig jeugdinternational bij Onder 19. Hij kwam recentelijk in actie tegen Frankrijk en Italië. ,,In een Oranjeshirt kun je bijna niet slecht spelen.”

Het belletje van KNVB-coach Wim van Zwam deed de 17-jarige Apeldoorner een gat in de lucht springen. ,,Ik stond aanvankelijk op de reservelijst, ook al een complete verrassing. Maar na een aantal blessuregevallen kreeg ik dus een telefoontje. En dat terwijl ik nog maar pas bij FC Twente speel. Het lijkt alsof ineens alles vanzelf gaat.”

Voetbal zit de aanvallend ingestelde middenvelder in de genen. Vader Frank kwam ooit één keer uit voor het Nederlands elftal. ,,Hij is gelukkig niet iemand die mij pusht. M’n vader laat me lekker vrij in mijn doen en laten. Het zou mooi zijn als ik later in zijn voetsporen kan treden. Misschien kan ik het nog ietsje beter doen. Pa is wel een beetje trots op mij, vermoed ik.”

Afwijzing Vitesse/AGOVV

Berghuis durfde twee jaar geleden niet eens te denken aan een optreden als jeugdinternational. Daar was immers ook geen enkele aanleiding toe. Na een afwijzing voor de gezamenlijke voetbalacademie van Vitesse en AGOVV ging hij naar de amateurs van WSV. Daar viel hij op in de B1, zo goed zelfs dat hij op 15-jarige leeftijd namens WSV 1 debuteerde in de hoofdklasse.

Vervolgens ging het weer crescendo met zijn prille carrière. Berghuis: ,,Ik trainde bij WSV twee keer per week, speelde daarnaast in de zaal en bracht veel tijd met vrienden door. Een mooie tijd, maar mijn droom bleef profvoetballer worden. Go Ahead Eagles toonde belangstelling en die kans heb ik gegrepen. Nu speel ik voor FC Twente A1. Zes keer per week trainen. Pittig, maar ik heb me snel aangepast.”

Spel zonder bal

Gevraagd naar zijn sterke en zwakke punten komt Berghuis tot de conclusie dat zijn spel zonder bal verbeterd moet worden. ,,Kijk, aan de bal loopt het allemaal wel. Maar zonder, dat is soms lastig. Goed omschakelen, m’n man blijven volgen, verdedigend harder zijn. Daar moet ik aan werken. En fysiek sterker worden. Sinds kort doe ik bij FC Twente aan krachttraining. Ik zie het als een investering in mezelf.”

Ook in Zeist viel Steven Berghuis inmiddels op. Tegen Frankrijk (4-2 winst, red.) stond de linkspoot gelijk in de basis en maakte hij zelfs een goal. Tegen Italië viel hij in. ,,Ik vond het mooi om voor mijn land te spelen en heb een goed gevoel overgehouden aan het verblijf bij Onder 19. Ik hoop dat ik er bij het komende EK-kwalificatietoernooi weer bij zit. Ja, dit smaakt absoluut naar meer.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven