Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Frivool Onder 18 wint ruim van Italië: 5-0

Francis Grondhuis
KNVB Media
6 september, 23:30

Vijf goals en vijf verschillende doelpuntenmakers. Hier viert Onder 18 de 3-0 van Devin Haen. - Foto: KNVB Media

Waar het Nederlands elftal onder 19 jaar zich een paar uur eerder in Katwijk nog liet ringeloren door Italië (0-3), deed Oranje onder 18 het in 's-Gravenzande tegen hetzelfde land beduidend beter. De 5-0 overwinning was de beloning voor een prachtige wedstrijd vol durf, lef en simpelweg goed voetbal.

Ze waren een van de laatste spelers die voor het uitbreken van de coronapandemie voor Oranje in actie kwamen. Met Onder 16 schreven ze in februari 2020 in de Algarve het UEFA Development Tournament op hun naam. In een deelnemersveld met Duitsland, Portugal en Colombia. Reuser: "En toen kwam corona. Ik heb alle jongens vervolgens een berichtje gestuurd met de boodschap dat we nog niet klaar zijn als team en elkaar ongetwijfeld weer tegen gaan komen."

Ilyas El Moussaoui was een sterk aanspeelpunt voorin.

'Heb genoten'

Dat moment kwam deze week, in de Indian Summer van september 2021. Spelers en coach zijn inmiddels doorgestroomd naar Oranje onder 18 en maakten zich maandag in het Zuid-Hollandse 's-Gravenzande op voor een stevige oefenpartij tegen de Italiaanse leeftijdsgenoten. Voor aanvang van het duel met de Azzurrini keek Reuser eens goed om zich heen. Het was prachtig weer, er lag een lekker veld en de wedstrijdspanning bouwde zich na vier trainingsdagen langzaam op. Reuser: "Ik zou zelf wel willen spelen, zei ik nog tegen teammanager Alexander Prent."

Maar daar moest de eenmalig international al snel van terugkomen. Het tempo en niveau dat beide ploegen op de mat legden was dusdanig hoog dat de oud-Ajacied het nog geen vijf minuten had kunnen volhouden. "We winnen met 5-0 en dat is een geweldig resultaat. Daarnaast was het ook een super interessante ontmoeting. Tactisch hoogstaand. Ik heb echt genoten."

De openingstreffer van Livano Comenencia (met blauwe aanvoerdersband) wordt gevierd.

Brutale start

Dit Italië was bepaald geen misselijk team.

Onder 18 startte brutaal en kwam al na 11 minuten op voorsprong door een fraaie treffer van aanvoerder Livano Comenencia. Met een droog schot plaatste hij de bal vanaf een meter of 18 hoog tegen de touwen. Het was de beloning voor een sterke openingsfase waarin een aantal spelers opviel. Zoals linksback Koen Jansen die de linkerflank beliep als zijnde een ware Leonardo Spinazzola. Of de ijverige spits Ilyas El Moussaoui die een prima aanspeelpunt was. En zeker ook middenvelder Comenencia die de nodige rust in de ploeg bracht.

Coach Martijn Reuser.

Door meteen de weg naar voren te zoeken, moest Onder 18 in de wedstrijd komen. Dat plan lukte, al raakte Onder 18 halverwege de eerste helft de controle een beetje kwijt. Reuser: "Italië slaagde er in slim tussen de linies te kruipen. Dit was bepaald geen misselijk team." Met name de nummer 10, de kleine maar zeer vaardige Samuele Vignato, deed van zich spreken met een schot op de lat en een individuele actie die hem wel langs Wouter Goes bracht, maar niet voorbij de attent keepende Mikki van Sas.

Hoe oplossen?

Met een 1-0 voorsprong in de tas ging Onder 18 na een open en gelijkwaardige strijd pauzeren. Het gaf Reuser de gelegenheid zijn ploeg op het hart te drukken dat ze met 'een super interessante wedstrijd' bezig waren. "Tactisch zeer hoogstaand. De vraag aan de spelers was: hoe gaan we dat oplossen?"

Dat antwoord gaven de Oranjetalenten met het geboortejaar 2004 in de tweede helft. Met snelle passing, een goede opbouw, veel bewegende spelers, snelheid voorin en genoeg technische bagage gaven ze Italië geen schijn van kans meer. Ook het inbrengen van een flink aantal wisselspelers bracht de ploeg niet van de wijs. Elke kans die zich aandiende was raak.

Ernest Poku is te snel voor een van de Italiaanse verdedigers.

Houben, Haen, Poku en Daal scoren

In de 60e minuut pakte Iggy Houben het kadootje van de Italiaanse keeper, die de bal na een schot losliet, gretig aan en zorgde met een simpel intikkertje voor 2-0. Tien minuten later schatte de watervlugge Ernest Poku een dieptepass goed in. Zijn schot werd gekeerd, maar invaller Devin Haen stond op de goede plek voor de rebound: 3-0. Poku zorgde in de 79e minuut met een individuele actie voor de vierde treffer waarna invaller Ro-Zangelo Daal diep in blessuretijd de eindstand op het bord zette: 5-0.

De zomerse avond op het Juliana Sportpark van Hoofdklasser FC 's-Gravenzande eindigde daardoor in een heerlijk vrolijk Oranjefeestje. Spelers en staf hadden genoten van de rentree op het internationale podium. Hongerig naar de bal en effectief in de afronding. "Op dit internationale niveau kansen creëren is echt niet makkelijk", zei Reuser. "Dat we tegen een topteam als Italië vijf keer scoren is daarom een prestatie van formaat."

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland - Italië 5-0.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen