Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 verslaat België in laatste test voor WK

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 oktober 2019, 20:45

Jayden Braaf: twee goals tegen België. - Foto: KNVB Media

Over zestien dagen is het zover. Dan staan de Nederlandse talenten van Onder 18 aan de aftrap van de 2019 FIFA U-17 World Cup. In Brazilië, het land waar voetbal tot religie is verheven. De laatste test was vrijdagavond in Oldenzaal waar België met 3-2 werd verslagen.

Daarmee behaalde Onder 18 een positief resultaat, maar daar waren wel wat harde woorden voor nodig. Die vielen halverwege, in de kleedkamer. "Als we zo blijven spelen, dan zijn we straks op het WK zo weer thuis", hoorde coach Peter van der Veen een van zijn spelers zeggen. Hij kon er inwendig om lachen. Het was precies de kritische reactie waar hij bij zijn spelersgroep op hoopte.

Debuut doelman Verbruggen

Op die eerste helft op Sportpark Vondersweijde, de thuishaven van Quick'20, viel namelijk het een en ander aan te merken. Van de Europees kampioen wil iedereen winnen, dus ook de Belgen die vol de duels aangingen. "Die kun je dus niet op negentig procent aangaan", aldus Van der Veen. Ook de omschakeling liet te wensen over. Daardoor werden de ruimtes te groot, was er te weinig druk op de bal en kreeg Onder 18 een paar gevaarlijke counters om de oren.

De eerste kansen van de wedstrijd waren weliswaar voor Oranje - via Ian Maatsen, Naoufal Bannis en Anass Salah Eddine - maar daarna mocht de ploeg debuterend jeugdinternational Bart Verbruggen op de schouders slaan. De doelman van NAC Breda, die zijn allereerste wedstrijd in een nationaal elftal speelde, elimineerde in zeven minuten tijd twee grote kansen van de Belgen en hield Onder 18 in de wedstrijd.

Coach Peter van der Veen: 'Dit was voor ons een echte testwedstrijd met het oog op het WK.'

Razendsnelle gelijkmaker

Het schortte aan de afronding. Te frivool, dat mag wat mij betreft allemaal veel klinischer zijn.

In de 21e minuut had echter ook Verbruggen geen antwoord op een vlammend schot van Chris Kalulika die een afvallende bal recht in de bovenhoek knalde: 0-1. Een tegenvaller voor Onder 18, maar de ploeg zette de zaken razendsnel weer recht. Binnen de minuut mikte Mohamed Taabouni, na een pass van Naci Unuvar, de bal keurig in de hoek: 1-1.

Via Sontje Hansen had Onder 18 vervolgens door kunnen drukken. Twee keer stond de Ajacied oog in oog met doelman Lammens en beide keren kwam de Belgische goalie als winnaar uit de één tegen één-strijd. Slordigheden die de ploeg duur kwam te staan, want in de 34e minuut knalde de Belgische captain Mathias de Wolf van afstand wél raak: 1-2.

"Jammer, want we hadden ook een aantal goede fases en kansen in die eerste helft", zag Van der Veen. "Het schortte echter aan de afronding. Te frivool, dat mag wat mij betreft allemaal veel klinischer zijn. Zo'n wedstrijd gaat ergens om en dat zul je wel resultaat moeten halen. Gelukkig scoren we in de tweede helft wél twee goede goals. Maar ook dat hadden er meer kunnen en moeten zijn."

Braaf op schot

Twee prachtige doelpunten van Jayden Braaf.

Jayden Braaf was de man die de zaken na rust deed kantelen. De flankaanvaller was een van de zeven invallers en deed met twee fraaie goals in de 63e en 78e minuut van zich spreken. Beide keren sneed hij vanaf de linkerflank naar binnen en haalde met zijn rechtervoet diagonaal uit. Zijn eerste treffer belandde vanaf 25 meter met veel power in de rechterbovenhoek, zijn tweede goal was vanaf de rand van het zestienmetergebied veel meer geplaatst.

Ook Youri Regeer en Romano Postema kregen nog aardige mogelijkheden, terwijl de Belgen op de lat kopten en in de slotfase nog een levensgrote kans op de gelijkmaker kregen. Dat was wel in de fase dat Onder 18 voorin met vier spitsen en achterin één-op-één speelde. Een bewuste. keuze. "Dit was voor ons een echte testwedstrijd met het oog op het WK", legde Van der Veen na afloop uit.

Noodscenario testen

Djenairo Daniels.

Hij haalde daarom een noodscenario uit de kast, voor het geval zijn ploeg straks in Brazilië onverhoopt in de slotfase tegen een achterstand aankijkt. Met invaller Djenairo Daniels bracht hij in de 71e minuut een extra targetman in de punt van de aanval. "Dat voelde vandaag een beetje onnatuurlijk gezien het feit dat we op dat moment op 2-2 stonden en zelfs op voorsprong kwamen, maar het was een bewust plan waar iedereen van op de hoogte was."

Alles gericht op het WK dat voor Nederland op 27 oktober begint met de eerste poulewedstrijd tegen Japan en op 17 november moet eindigen met de wereldtitel. Van der Veen: "Ja, dat is onze doelstelling en daar doen we niet geheimzinnig over. We gaan niet met de olympische gedachte naar Brazilië. Nee, we willen met die cup aan de haal en geschiedenis schrijven."

Op naar het WK

De plannen zijn gesmeden. We zijn er klaar voor.

Woensdag 16 oktober maakt Van der Veen zijn definitieve selectie van achttien veldspelers en drie keepers bekend. Vijf dagen later, maandag 21 oktober, vertrekt de Oranje-delegatie naar het land van de Goddelijke Kanaries voor de strijd om de wereldtitel. Naast Japan zijn ook Senegal en de Verenigde Staten de tegenstanders in de poulefase. "Het kriebelt bij iedereen, spelers en staf. De plannen zijn gesmeden. We hebben er zin in en zijn er klaar voor."

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - België 3-2 (1-2).

Scoreverloop
21. Chris Kalulika 0-1; 22. Mohamed Taabouni 1-1; 34. Mathias de Wolf 1-2; 63. Jayden Braaf 2-2; 78. Jayden Braaf 3-2.

Opstelling Nederland
Verbruggen, Hoever (71. Daniels), Rensch (46. Van der Sloot), Salah Eddine (46. Leliendal), Taylor (46. Proper), Hansen (46. Allouch), Maatsen (46. Regeer), Bannis (46. Postema), Unuvar (46. Braaf).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen