Mexico leert uitstekend Onder 18 wijze les

Ruud Scheper
9 september 2019, 21:30

Ki-Jana Hoever in duel met de Mexicaan Bryan González. - Foto: KNVB Media

Na een wervelende voetbalshow in de eerste helft waarin Oranje onder 18 Mexico alle hoeken van het veld liet zien, stonden de talenten van KNVB-coach Peter van der Veen na negentig minuten toch met lege handen; 1-2. "Onbegrijpelijk als je de eerste helft ziet, maar we laten na om de tegenstander de nek om te draaien", baalde de oefenmeester.

Het was een genot om naar te kijken

Het was genieten, maandagavond in Harkema. Aanvalsgolf na aanvalsgolf kwam er op de Mexicaanse doelman Eduardo Garcia af en al snel had Oranje de openingstreffer te pakken. Een van richting veranderde voorzet kwam voor de voeten van Naci Ünüvar, die niet aarzelde en de 1-0 tegen de touwen werkte.

Geweldige aanval

Nederland wilde meer en baande zich keer op keer een weg richting de vijandelijke zestien. Bijna had het de tweede goal te pakken nadat een geweldige aanval over links via Anass Salah-Eddine en Dirk Proper door Ünüvar teruggetrokken werd op Sontje Hansen, maar de vleugelspeler kreeg de bal niet langs Garcia.

Naci Ünüvar zette Oranje onder 18 op een 1-0 voorsprong.

Het had een 4-0 ruststand moeten zijn, maar we laten na om de wedstrijd te beslissen

De bezoekers in Harkema kwamen ogen en oren tekort, want kort daarna was het alweer bijna raak en weer was het Ünüvar die aan de basis stond. Met een prachtige actie zette hij Djenairo Daniels alleen voor de keeper. Het had de 2-0 moeten zijn, zeker omdat Ünüvar zelf vogelvrij naast de spits was opgedoken en een simpel tikje opzij voldoende was geweest voor een treffer, maar Daniels schoot zelf en weer bleek Garcia een te grote sta-in-de-weg.

Kans op kans

Nog steeds was de koek niet op. Kans op kans kreeg Oranje nog voor de pauze via Proper, weer Daniels en Mohamed Taabouni, maar de bal wilde er domweg niet in. "We speelden heel dominant in de eerste helft", zag Van der Veen. "Het was een genot om naar te kijken." Alleen het scorebord bleef slechts steken op een 1-0 voorsprong. "Dat had een 4-0 ruststand moeten zijn, maar we laten na om de wedstrijd te beslissen."

Anass Salah-Eddine snelt langs zijn Mexicaanse tegenstander.

Aan dat spelbeeld veranderde overigens na de pauze niet veel, hoewel het hoge niveau van voor de pauze nog maar af en toe gehaald werd. Taabouni was dicht bij een treffer, maar uit een moeilijke hoek raakte hij de paal. De grootste mogelijkheid was opnieuw voor Daniels. Weer werd de aanvaller bediend door Ünüvar, maar ook nu moest hij zijn meerdere erkennen in de Mexicaanse doelman.

Counters om de oren

Je moet dingen ervaren om beter te worden en dat hoeven niet altijd positieve ervaringen te zijn

"We krijgen altijd wel een counter of twee, drie om de oren", wist Van der Veen. En ook nu was dat het geval en meteen bleek het dodelijk. Balverlies luidde de 1-0 in van Bruce El-Mesmari, waarna Oranje onverstoorbaar op zoek ging naar meer goals. Die kwamen er uiteindelijk niet. Of beter gezegd, niet voor Nederland, want in de absolute slotfase was het Mexico dat aan het langste eind trok; 1-2. "Een wijze les", vond Van der Veen.

Sontje Hansen was voor de pauze dicht bij de 2-0.

Het was eigenlijk precies de reden waarom hij zo blij was met tegenstanders als Mexico en de Verenigde Staten, opponenten uit een ander continent met een ander voetbal-dna. "Je moet dingen ervaren om beter te worden en dat hoeven niet altijd positieve ervaringen te zijn. Ook van een nederlaag kun je veel leren." Al met al was het toernooi daarom geslaagd. "Uiteindelijk mogen er achttien veldspelers en drie keepers mee naar Brazilië. We hebben deze week veel jongens aan het werk gezien en een goed beeld van ze gekregen."

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Mexico.