Onder 18 toont veerkracht in tumultueus duel met België

17 november 2018, 21:15

Het basisteam van Oranje onder 18 voor het duel met België - Foto: KNVB Media

"Een bijzondere wedstrijd. Zoiets bedenk je niet vooraf", stelde Mischa Visser na het 2-2 gelijkspel van zijn Onder 18 tegen België. Op het moment dat de arbiter voor het laatste fluitsignaal blies, telde Visser nog negen spelers in het blauw op het veld.

Door samen keihard te knokken sleepten zij uiteindelijk nog een punt uit het vuur. Terwijl ze na een sterke eerste helft juist op weg leken naar een comfortabele zege. "Ik vind het sneu voor de mannen. Het zat niet mee. Maar ze hebben alles gegeven voor een goed resultaat", concludeerde Visser.

Gevaar van de flanken

Vicente Besuijen: sterk op dreef op de rechterflank.

Nederland was in de eerste 45 minuten heer en meester in het tweede duel van het vierlandentoernooi in het Spaanse Pinatar. Het gevaar kwam van de flanken waar met name Vicente Besuijen op rechts strooide met gevaarlijke voorzetten. Dat leverde al in de eerste tien minuten drie doelrijpe kansen op.

Ook op slag van rust bracht Besuijen zowel Venitchio Sint als Splinter de Mooij in kansrijke positie. De eerste mikte te hoog, terwijl de tweede er net niet bij kwam. Nederland stond toen al op een 1-0 voorsprong. Bij die goal kwam de voorzet niet rechts, maar van de linkerflank. Terence Douglas zorgde voor de assist op Sint die de bal scherp binnenschoot: 1-0.

Ruimere marge

Een prima optreden dus, van Onder 18 dat alleen even schrok van een vrije trap van de Belgen, maar die werd door keeper Mees Bakker kundig uit de hoek getikt. "Het enige kritiekpunt was dat we ons goede spel met een ruimere marge hadden moeten belonen", vond Visser. "We waren zo dominant dat we met 3-0 hadden moeten gaan rusten."

De tweede helft was nog geen acht minuten onderweg toen een discutabele beslissing van de lokale Spaanse arbiter het duel op z'n kop zette. Hij beoordeelde een cleane tackle op de bal van Christopher Mamengi als onrechtmatig, kende België een strafschop toe en hield Mamengi zijn tweede gele kaart voor. Bakker had vervolgens geen kans op de inzet van Yorbe Vertessen: 1-1.

Treffer in ondertal

Immanuël Pherai: koud in het veld en trefzeker.

Met een man minder kwam Onder 18 meer onder druk te staan, maar de Oranjetalenten slaagden er toch in vrij snel na die tegenvaller toe te slaan. Weer gaf Besuijen een uitstekende voorzet vanaf rechts en ditmaal was de net ingevallen Immanuël Pherai precies op de juiste plaats om de bal raak te koppen: 1-2 in de 62e minuut.

Onder 18 gooide met een man minder alles in de strijd en was bij vlagen zelfs gevaarlijk in de omschakeling, maar moest acht minuten voor tijd toch de gelijkmaker incasseren. Met het nodige onfortuin. Een vrije trap van opnieuw Vertessen, op de rand van de zestien, werd onbedoeld door een eigen speler van richting door en belandde tegen de netten: 2-2.

Knullig

Niet veel later kon ook Douglas na een opstootje met zijn tweede gele kaart de kleedkamer opzoeken. Zodoende moest Onder 18 met negen man in de slotfase het gelijkspel uit het vuur slepen. Dat lukte, tot opluchting van coach Visser. "Ik ben heel trots op het team. We hebben veel veerkracht en werklust getoond. En zelfs met tien man nog 2-1 kunnen maken. Het is gewoon sneu dat we op zo'n knullige manier de zege mislopen."

Maandag sluit Onder 18 het vierlandentoernooi af tegen Ierland. Dat duel begint om 14.00 uur. Donderdag werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Engeland.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van het oefenduel tussen Nederland en België.