Onder 18 niet voorbij tiental Engeland

Ruud Scheper
15 november 2018, 20:45

Oranje onder 18 voorafgaand aan het duel. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 18 is het vierlandentoernooi in Spanje begonnen met een gelijkspel tegen Engeland. Een veelbewogen duel, waarin het 84 minuten met een mannetje meer speelde, eindigde in 2-2.

De toeschouwers die op het duel waren afgekomen, kwamen in de beginfase oren en ogen tekort. In een ziedend tempo trokken beide ploegen ten aanval, hetgeen leidde tot een vermakelijk schouwspel, maar ook tot opgetrokken wenkbrauwen bij de coaches. "We dachten wat teveel aan aanvallen en wat te weinig aan wat er zou gebeuren als we de bal zouden verliezen", zag KNVB-coach Mischa Visser.

Inrukken

We dachten wat teveel aan aanvallen en wat te weinig aan wat er zou gebeuren als we de bal zouden verliezen

De eerste kans was voor Nederland. Een poging van Immanuel Pherai werd door Luca Ashby-Hammond ternauwernood tot corner verwerkt. Nauwelijks een minuut later kon diezelfde Ashby-Hammond al inrukken richting de kleedkamer. De goalie van de Engelsen greep een stiftje van Marouan Azarkan uit de lucht, maar stond daarbij buiten de zestien, zo had de assistent-scheidsrechter geconstateerd. Engeland moest zodoende de resterende 84 minuten met een mannetje minder verder.

De tien Engelsen lieten het er echter niet bij zitten. Sterker nog, ze verrasten Oranje twee keer binnen het kwartier. Eerst kreeg Engeland een penalty nadat Tyreece John-Jules gevloerd werd. De nummer negen van de Engelsen plaatste zichzelf achter de bal en schoot beheerst raak. Even later werd de schade nog groter voor Nederland, nadat Daniel Adshead geen strobreed in de weg werd gelegd richting Oranje-doelman Daan Reiziger. Hij zorgde met een knappe knal van afstand voor de 0-2.

Aansluitingstreffer

Na even later opnieuw een goede kans voor John-Jules was het ditmaal Nederland dat genadeloos toesloeg in de omschakeling. Een uittrap van Reiziger werd door Pherai panklaar gelegd voor Azarkan. De aanvaller tekende voor de aansluitingstreffer; 2-1. Bijna werd de stand nog voor de rust gelijk getrokken, maar Crysencio Summerville trof op aangeven van Liam van Gelderen de ingevallen doelman Arthur Okonkwo.

"In de tweede helft hadden we het verdedigend een stuk beter voor elkaar", constateerde Visser tevreden. De oefenmeester zag hoe de Engelsen werden teruggedrongen en aan het counterwerk van de eerste helft eigenlijk in het geheel niet meer toekwamen. "Wij creëerden juist wel heel veel", zag hij. "Maar de afstemming in de eindfase ontbrak."

Verdiende gelijkmaker

Lang, heel lang moest Onder 18 vervolgens wachten op de verdiende gelijkmaker, maar tien minuten voor tijd viel hij dan alsnog. Na opnieuw een voorzet van Pherai op Azarkan werd laatstgenoemde ten val gebracht binnen de zestien. Joshua Zirkzee maakte vanaf elf meter geen fout; 2-2.

Dit was een ontzettend leerzame ervaring

Europees topniveau, zo vatte Visser het treffen na afloop samen. "Engeland heeft een ploeg die ontzettend gevaarlijk is in de omschakeling. Heb je ergens balverlies, dan moet je oppassen dat je niet meteen geslacht wordt. In de eerste helft hebben we dat niet zo goed gedaan, maar na de pauze wel. Dit was een ontzettend leerzame ervaring. Natuurlijk is het jammer dat je die derde goal niet maakt. Als je zo lang tegen tien man speelt, voelt een gelijkspel wel een beetje als een nederlaag. Maar ik vind dat we het al met al goed hebben gedaan."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.