Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Invallers bezorgen Oranje onder 18 winst in Tsjechië: 1-2

Francis Grondhuis
KNVB Media
11 oktober 2018, 16:00

Het basisteam van Onder 18 voor de interland tegen de Tsjechen. - Foto: KNVB Media

Krijg je de kans? Grijp hem dan. Dat moet Marouan Azarkan hebben gedacht toen hij zich opmaakte voor de tweede helft van de oefeninterland tegen Tsjechië. Mede dankzij een goal en een assist van de invaller boog het Nederlands elftal onder 18 jaar een 1-0 achterstand om in een verdiende 1-2 zege.

En dus vertrok er een opgetogen gezelschap uit het bescheiden stadion van SK Prosek. Behalve een stevige overwinning kregen de Oranjetalenten namelijk ook nog een paar lessen 'internationaal voetbal'. Want voor hetzelfde geld hadden ze met lege handen gestaan.

Simpel gezegd ondervond Onder 18 in de Praagse buitenwijk de dilemma's van de dominerende ploeg aan den lijve. "We waren de gehele wedstrijd de betere partij. Tsjechië trok zich terug, waardoor de ruimtes erg klein werden en we beducht moesten zijn voor counters", vatte coach Mischa Visser samen.

Vliegende start

Onder 18-aanvoerder Quinten Timber betuigt respect aan arbiter Pavel Rejzek, in het kader van de Week van de Scheidsrechter. 

De gretigheid spatte er niettemin vanaf. Nadat aanvoerder Quinten Timber in het kader van de Week van de Scheidsrechter bij de toss de lokale arbiter in het zonnetje zette - Timber speelde ook met de gele #scheidsbedankt aanvoerdersband - dook Nederland er bovenop. Al na 20 seconden (!) had Joshua Zirkzee de openingstreffer kunnen noteren, maar zijn inzet zeilde rakelings over de lat.

Een vliegende start van Onder 18. Dat beloofde veel. Maar een misverstand in de achterhoede zette de verhoudingen in de 7e minuut op zijn kop. Centrale verdediger Ramon Hendriks nam een breedtepass aan, aarzelde over de voortzetting en zag tot zijn ontsteltenis dat de Tsjechische spits Filip Firbacher de bal van zijn voeten plukte en raak schoot: 1-0.

"Een misverstand in de verbale en non-verbale communicatie", stelde coach Visser. "We waren achterin niet duidelijk naar elkaar." Een jammerlijk schoonheidsfoutje, maar Onder 18 herstelde zich direct en zocht al snel weer de weg naar de gelijkmaker.

Panenka vs Robben

Dat was echter geen eenvoudige route, vanwege de verdedigende stellingen van de Tsjechen. Visser: "Het was zoeken naar de ruimtes, maar dat deden we soms in een te laag tempo en met slordigheden in ons positiespel." Desondanks waren Zirkzee en Immanuel Pherai beiden toch al twee keer dicht bij een treffer.

In de tweede helft kwamen de goals wél, maar niet voordat Onder 18 een enorme dosis geluk beleefde. De Tsjechen kregen kort na rust een strafschop (vermeende overtreding Hendriks na snelle Tsjechische omschakeling). Juventus-speler Nicolas Penner herinnerde zich beelden uit een ver verleden en besloot tot een Panenka-penalty.

Zijn uitvoering was echter van beduidend mindere kwaliteit dan de befaamde, orginele versie van zijn legendarische landgenoot in de finale van het EK 1976, en dus stifte hij de bal op de lat. Penner was er echter als de kippen bij om de rebound in te tikken, maar die 'treffer' werd reglementair afgekeurd. "Een gekke situatie. Daar kwamen we erg goed weg", zag Visser.

Doeltreffende invallers

Marouan Azarkan.

En misschien wel het sein voor Onder 18 om er nog een schepje bovenop te gooien. Met name de energieke invalbeurt van Azarkan deed het team opleven. De linksbenige flankaanvaller zorgde in de 58e minuut met een prachtige goal hoogstpersoonlijk voor de gelijkmaker. En waar strafschoppennemer Penner nog even moest studeren op de Panenka-penalty, had Azarkan zijn huiswerk wat betreft Arjen Robben-doelpunten al gemaakt. 

Komend vanaf de rechterflank, sneed hij naar binnen, omspeelde een verdediger en mikte in de verre hoek schitterend raak: 1-1. Die gelijkmaker zorgde voor veel elan bij Nederland dat daarna op jacht ging naar de zege. Het leverde genoeg kansen op, met name voor spits Zirkzee. Nadat de Tsjechen via een counter nog de lat hadden geraakt, legde Azarkan in de 86e minuut de bal panklaar voor Crysencio Summerville die beheerste raak schoot: 1-2.

'Altijd belangrijk zijn'

Twee invallers die scoorden. Visser: "Dat is echt mooi om te zien. Ze vielen heel goed in en hebben een wezenlijke bijdrage geleverd aan deze zege. Een goede boodschap voor alle spelers: ook al zit je in eerste instantie op de bank, je kunt altijd belangrijk zijn voor het team en proberen het verschil te maken. Dat is vandaag gelukt."

Voor Onder 18 blijft deze interlandweek beperkt tot één optreden. De volgende afspraak in de agenda is een tweedaagse trainingsstage op 29 en 30 oktober. Daarvoor nodigt Visser weer een grote groep met andere spelers uit. "Zodat we weer een breder beeld krijgen van potentiële jeugdinternationals in deze leeftijdscategorie, met het oog op het toernooi dat we in november in Spanje spelen."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Tsjechië en Nederland.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen