Onder 18 sluit vierlandentoernooi af met dikverdiende 3-1 zege op Rusland

Francis Grondhuis
9 september 2018, 16:00

Mooi resultaat voor Onder 18 in het Franse Limoges. - Foto: KNVB Media

Met een 3-1 zege op Rusland heeft het Nederlands elftal het vierlandentoernooi in het Franse Limoges perfect afgesloten. De ploeg van KNVB-coach Mischa Visser zette daarmee de stijgende lijn - verlies, gelijkspel en winst - op fraaie wijze voort. Via goals van Wouter Burger, Immanuël Pherai en Joshua Zirkzee poetste Onder 18 na rust een 0-1 achterstand weg.

"Een mooi slot van deze interlandweek", concludeerde KNVB-coach Mischa Visser. "Ik ben heel tevreden over de energie en kwaliteit die we hier in Limoges hebben kunnen leveren. We hebben 22 spelers aan het werk gezien en zijn goed in het toernooi gegroeid."

Eindelijk beloning

Wouter Burger: Bergkampiaanse acties.

Onder 18 startte het vierlandentoernooi met een zware 3-0 nederlaag tegen Engeland, herstelde zich uitstekend tegen Frankrijk (0-0) en beloonde zich eindelijk op zondag tegen de Russen. Hoewel het beeld van de wedstrijd tegen de Fransen zich aanvankelijk in het eerste uur leek te herhalen, namelijk:

veel kansen creëren, maar die niet benutten.

Nederland ging furieus van start, kreeg in de eerste vijf minuten meteen drie corners en was op het middenveld de baas. Een prachtige actie van aanvoerder Wouter Burger - hij deed aan de Bergkamp-goal op het WK 1998 tegen Argentinië denken - had in die fase een beter lot verdiend. De middenvelder nam een prachtige crosspass van Liam van Gelderen subliem aan, maar zijn schot zeilde net naast het Russische doel.

Nonchalance afgestraft

Immanuël Pherai: treffer en assist.

"We waren heel dreigend, maar werden daarna even gemakzuchtig", zag Visser. De restverdeling was niet altijd op orde en dat werd in de 32 minuut vakkundig afgestraft door de Russen. Een uittrap van de keeper, werd simpel doorgekopt, waarna Nikita Iosifov vrije doorgang richting goalie Daan Reiziger had: 0-1. Visser: "Nonchalance. Denken dat het wel komt aanwaaien. Niet dus, op dit niveau zul je altijd alert moeten blijven. Een leerzame ervaring."

Dat bleef het vooral bij, omdat Onder 18 na rust de zaken vol energie recht wilde zetten. En dat lukte. Nadat Quinten Timber (schot) en Pherai nog kansen misten, draaide Burger uit een corner vanaf rechts de bal met een fraaie curve rechtstreeks in de verre bovenhoek: 1-1. Twee minuten verdubbelde Pherai de score na goed voorbereidend werk van Nordin Musampa en Joshua Zirkzee. "We werden wat zakelijker en dat deed ons goed", zag Visser.

Stortvloed aan kansen

Een stortvloed aan kansen volgden in de laatste twintig minuten, maar die waren niet besteed aan achtereenvolgens Timber, Llansana, Zirkzee, Van Gelderen en Pherai. Pas ver in blessuretijd zorgde Zirkzee na een assist van Pherai voor de verdiende derde treffer: 3-1.

We kunnen een veel hoger rendement halen. Er zit genoeg scorend vermogen in deze ploeg.

Kansen zat dus, maar over de afwerking viel nog wel na te praten in het kamp van Onder 18. "Maar daar maak ik me geen zorgen over", aldus Visser. "We komen veelvuldig rond de zestien en dan gaat het om die laatste afstemming. Daar kunnen we een veel hoger rendement uit halen. Er zit genoeg scorend vermogen in deze ploeg."