Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 heeft Frankrijk in de tang, maar scoort niet

Francis Grondhuis
KNVB Media
7 september 2018, 20:45

Het basiselftal van Oranje onder 18 voor het duel met Frankrijk. - Foto: KNVB Media

Tijdens de warming-up keek KNVB-coach Mischa Visser nog eens even goed naar de indrukwekkende gestalten van de Franse spelers. Waren dit voetballers of basketballers? Het fysieke contrast met zijn Oranje-equipe was levensgroot. Maar toen het eerste fluitsignaal eenmaal had geklonken, pakte 'Klein Duimpje' Onder 18 de Fransen meteen bij de strot.

Nederland was heer en meester tegen de gastheer van het vierlandentoernooi in Limoges. Zowel in voetballend opzicht, als qua kansenverhouding. Enig smetje op het wervelende optreden van de jeugdploeg was het gebrek aan scherpte voor de goal. En dus stond er na 90 minuten hoogstaand voetbal een doelpuntloos gelijkspel op het scorebord: 0-0.

Kansen voor Sint

Venitchio Sint: drie grote kansen.

En daar zal met name Venitchio Sint vannacht nog wel een paar keer wakker van worden. De razendsnelle flankaanvaller kwam in het eerste half uur liefst drie keer oog in oog met de keeper Guillaume Dietsch te staan, maar kreeg de bal niet langs de attente Franse goalie.

Al na tien minuten had Sint de score kunnen openen, na een fraaie aanval over rechts met Elayis Tavsan en Splinter de Mooij wiens steekpass Sint een vrije doorgang bood. De Ajacied kreeg de bal echter net niet over de keeper heen. Hetzelfde gebeurde in de 19e minuut toen hij door Tavsan de ruimte werd ingestuurd, en ook in de 30e minuut na een heerlijke pass van De Mooij. Tussendoor wist ook middenvelder Enric Llansana uit een corner een goede kopkans niet te verzilveren.

'Voelt als overwinning'

"Jeugdvoetbal op het allerhoogste niveau", noemde Visser het duel met de Fransen. "We hebben erg goed gevoetbald en waren verreweg de betere ploeg. Het is jammer dat we geen goal hebben gemaakt, maar dit voelt wel als een overwinning. Een groot compliment voor de jongens."

Dit was jeugdvoetbal op het allerhoogste niveau. En wij waren de dominante partij.

Zeker gezien het aantal kilo's en de hoeveel centimeters die Oranje tekort kwam in vergelijking met de Fransen. De interland in het Stade Beaublanc, waar Onder 18 eerder in de week nog onder de voet werd gelopen door Engeland (0-3) dreigde op een confrontatie tussen de grote mannen en de kleine jongens uit te draaien. Maar Nederland liet zich de roquefort geen moment van het stokbrood eten.

"Verdedigend deden we het uitstekend", zag Visser. "We bleven kort bij elkaar, waardoor we elkaar goed konden helpen. En in de aanval probeerden we zo min mogelijk in de duels te komen door goed positie te kiezen. Dat lukte geweldig. We waren de dominante partij."

Supersliding Musampa

Nordin Musampa: sliding van het toernooi.

Deed Frankrijk dan helemaal niets terug? Buiten een paar schoten van afstand en een wilde uithaal van dichtbij door Kephrem Thuram, zoon van de legendarische rechtsback Lilian Thuram, niet echt. Behalve een kwartier voor tijd toen spits Lamine Diaby opeens op keeper Daan Reiziger afstormde. Maar dat plotselinge gevaar werd door Nordin Musampa met een waanzinnig scherpe sliding vakkundig geëlimineerd.

In de slotfase hadden Vicente Besuijen en Damian Timan nog voor de ultieme beloning kunnen zorgen, maar wederom stond het vizier in de eindfase niet scherp. Dan moet het zondag maar gebeuren, in de afsluitende wedstrijd tegen Rusland (16.00 uur). Engeland is na twee speelronden al toernooiwinnaar in Limoges, maar Oranje wil zich nog eenmaal laten gelden. "Laten we die stijgende lijn tegen de Russen maar doorzetten", aldus coach Visser. "Want op deze wedstrijd kunnen we goed voortborduren."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Frankrijk - Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen