Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 buigt hoofd voor dynamisch Engeland: 0-3

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 september 2018, 18:00

Het basisteam van Onder 18 voor het duel met Engeland. - Foto: KNVB Media

Een vierlandentoernooi met Engeland, Frankrijk en Rusland als opponenten. Een beter affiche had Mischa Visser nauwelijks kunnen bedenken om zijn nieuwe baan als coach van Oranje onder 18 te starten. Het resultaat in zijn debuutinterland hield wel te wensen over. Onder 18 verloor afgetekend van de Engelse leeftijdsgenoten: 0-3.

"Ja, dat is jammer", reageerde Visser vanuit de Franse porceleinstad Limoges. "We kregen te maken met een heel hoge weerstand waar we in de eerste helft ontzettend veel moeite mee hadden. De Engelsen waren op alle fronten beter. Maar al tijdens de wedstrijd hebben we daarin stappen kunnen zetten en dat was mooi. Het gaat erom dat we verbetering zien."

Twee dagen

Debuutinterland voor KNVB-coach Mischa Visser.

Slechts twee dagen hadden Visser en de spelers van Onder 18 de tijd om elkaar te leren kennen. Een ultrakorte voorbereiding op het toernooi in het bloedhete 'mid-westen' van Frankrijk waar de temperatuur rond de dertig graden schommelde en tijdens de wedstrijd drinkpauzes werden ingelast. Alleen de grote lijnen konden in die twee dagen worden besproken. "Basisafspraken over de afstemming en samenwerking van de spelers onderling. Dat hadden we in de tweede helft het beste voor elkaar."

Voor rust dus bepaald niet. Twee keer kon keeper Mees Bakker de bal uit de netten rapen en beide keren stond de Nederlandse verdediging te makkelijk een voorzet van de Engelse linkerflank toe. Bakker, die in deze wedstrijd een aantal uitstekende reddingen verrichtte, was beide malen kansloos: 2-0.

Aanvallend kon Onder 18 weinig uitrichten. Het team had simpelweg de handen vol aan de beweeglijke en dynamische Engelse middenvelders. Het enige wapenfeit was een schot van Vicente Besuijen, dat net over ging.

Gedaantewisseling

Hoe anders was dat in de eerste fase na de pauze. Met rechtsback Bart van Rooij als enige wissel pakte Nederland het Engelse middenrif opeens veel beter op. Ook aanvallend kroop de ploeg uit zijn schulp. Goed combinerend nam Onder 18 het middenveld in handen en creëerde een aantal aardige mogelijkheden. Een kopkans voor Besuijen en een goede actie van invaller Venitchio Sint hadden meer verdiend. "We vergaten onszelf te belonen", vond Visser.

De derde tegentreffer - een misverstand tussen keeper Bakker en centrale verdediger Ramon Hendriks - was dan ook geheel onnodig. "We raakten wat vermoeider en zakten wat weg. Los van het resultaat waren de Engelsen ook gewoon beter dan ons. Maar dit was dit ontzettend leerzaam voor de jongens. Weerstand was van zulk hoog niveau ervaren, dat nemen ze in hun bagage mee."

Het opmerkelijke Stade Beaublanc met twee gloednieuwe zijdes, een oude tribune die toch maar niet wordt afgebroken en een open gat aan de korte zijde achter het doel.

'Talentvol en hard werkend'

Zelf had de 32-jarige Groninger genoten van zijn eerste duel met Onder 18. Sinds zijn aanstelling was het vooral een kwestie van veel spelers bekijken en de selectie formeren. "Ik had heel veel zin om lekker op het veld aan de slag te gaan, dus ik ben blij dat het is begonnen. We werken hier met een mooie groep talentvolle spelers die keihard voor elkaar willen werken. Dat is erg prettig."

Voor Visser is het nu zaak om verder te bouwen aan de ontwikkeling zijn ploeg, te beginnen vrijdag tegen de thuisspelende Fransen. Ook dan weer in het bijzondere Stade Beaublanc dat futuristisch oogt met twee prachtige nieuwe tribunes, maar slechts aan drie zijdes een tribune heeft (open gat achter het doel) en waar tijdens de interland luidruchtig timmer- en zaagwerk aan de gang was. En kleedruimtes? Helaas, Onder 18 mocht douchen in tijdelijke portecabin-units.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Engeland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen