Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 18 sluit interlandjaar af met nederlaag in Italië

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 maart 2018, 16:45

Het basiselftal van Oranje onder 18 voor het duel met Italië. - Foto: KNVB Media

Het interlandjaar van het Nederlands elftal onder 18 jaar is vrijdag in een sof geëindigd. De formatie van KNVB-coach Bert Konterman ging in het Italiaanse Biella kansloos met 3-1 onderuit tegen de Italiaanse leeftijdsgenoten. Nadat de ploeg al drie goals om de oren had gekregen, redde Juan Familia-Castillo in de slotfase de eer.

"Zeer teleurstellend", reageerde Konterman op het resultaat van de laatste interland van de huidige generatie Onder 18-spelers. Hij had het seizoen graag op een andere manier afgesloten. "Zo jammer. Nu houden we hier een katerig gevoel aan over."

De jeugdinternationals stonden in november in wedstrijdverband voor het laatst met elkaar op het veld. Destijds, tijdens een oefentoernooi op Spaanse bodem, lieten ze een goede indruk achter. Op basis daarvan had Konterman het vertrouwen dat de spelers stappen vooruit hadden gemaakt. Ook gezien het feit dat een aantal jongens bij hun club in de tussentijd de stap van Onder 19 naar de beloftenploeg of zelfs het eerste elftal had gezet.

Warming-up in het Stadio Lamarmora van Biella.

Agressieve Italianen

In het stadionnetje van Biella, nabij Milaan, bleek het anders te liggen. Vanaf de eerste minuut werd Onder 18 onder druk gezet door de veel agressievere Italianen, tot grote vreugde van hun ruim 3.500 fanatiek meelevende landgenoten op de volgepakte tribune. Dat resulteerde al na dertien minuten in de eerste treffer toen Mulattieri uit een voorzet van de linkerflank de bal achter keeper Fabian de Keijzer kopte. 

Onder 18 kon geen vuist maken en sloot de eerste helft af zonder een kans te hebben gecreëerd. Konterman drukte zijn spelers in de tweede helft op het hart om uit een ander vaatje te tappen, maar binnen vier minuten lag de tweede tegentreffer al in de netten. Rauti maakte 2-0 en dat betekende dat vier basisspelers konden plaatsmaken voor vier verse krachten.

Lente-achtige omstandigheden in Biella waar Onder 18 met 3-1 ten onder ging.

Penalty redt de eer

Nederland herstelde zich enigszins, leverde meer strijd en passie, en kreeg zelfs een paar mogelijkheden. Juan Familia-Castillo had pech toen zijn schot op de paal belandde, maar vijf minuten voor tijd maakte Italië met de derde treffer (Merola) een eind aan alle aspiraties. De benutte penalty van Familia-Castillo, twee minuten voor tijd, redde slechts de eer.

Op dit niveau komt het niet altijd op voetbal aan, maar ook op vechten en overleven.

"We hebben het gewoon niet kunnen laten zien tegen een getergd Italië", aldus Konterman. "Op dit niveau komt het niet altijd op voetbal aan, maar ook op vechten en overleven. Daar hebben Nederlandse teams toch geregeld moeite mee, ook al zijn ze gewaarschuwd. Deze Italiaanse ploeg bezat echt minder voetbalkwaliteit dan wij, maar haalde wel alles uit de kast om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Drie kansen, drie doelpunten en alle drie uit de omschakeling." 

Wijze les

Niet de gehoopte manier om het seizoen af te sluiten dus. Wat resteert, is een wijze les. "Als je hier niet van leert, dan wordt het echt een probleem om op het hoogste niveau carrière te maken. Wie dat wel doet, kan stappen maken. Elke training, elke wedstrijd, elk moment zul je honderd procent strijd en arbeid moeten leveren. Laten we hopen dat dat de les is van deze interland."

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van de oefeninterland Italië-Nederland.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen