Campus-debuut Oranje onder 18 zonder glans

Francis Grondhuis
KNVB Media
5 oktober 2017, 21:30

Het basisteam van Oranje onder 18 voor aanvang van het oefenduel met Oostenrijk. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal onder 18 jaar is er niet in geslaagd de allereerste officiële interland op de KNVB Campus van extra glans te voorzien. In een weinig opwindend duel met Oostenrijk bleven doelpunten achterwege: 0-0.

En dat terwijl Onder 18 wel degelijk iets te winnen had tegen de Alpenbewoners. Twee eerdere ontmoetingen leverden immers nog geen overwinning op en daar wilde de ploeg donderdag verandering in brengen. Ook het feit dat voor het eerst het Wilhelmus klonk op de Campus en Onder 18 de primeur had om hier als eerste nationale team een interland te spelen, bracht het nodige eergevoel naar boven.

Alle ingrediënten voor een mooie avond waren aanwezig. De ploeg zat boordevol vertrouwen na een uitstekende tweeluik met Denemarken een maand geleden, het publiek had de weg naar de Campus gevonden en de volle maan en hoge sparren zorgden voor een feeërieke sfeer rond het hoofdveld van het gloednieuwe complex dat vorig jaar zijn deuren opende.

Feeërieke sfeer rond het hoofdveld van de KNVB Campus.

Beloning blijft uit

Nederland begon ook aardig aan het oefenduel en kreeg via de flanken een aantal mogelijkheden. "Goede voorzetten en daar hadden we voor de goal bij moeten zitten", vond coach Bert Konterman. "We verzuimden ons in het eerste half uur te belonen met goals. Daarna verloren we het geduld en werden we wat slordiger."

We waren goed op weg. Ik weet zeker dat we hier uiteindelijk met 3-0 zouden winnen.

Van Oostenrijk viel deze avond weinig te verwachten. Dat hield de manschappen in de verdedigende stellingen en had weinig trek in avontuur. Konterman zag het aan en hield zijn ploeg in de rust voor dat de tegenstander in de tweede helft kapot zou worden gespeeld. "We waren goed op weg. Ik weet zeker dat we hier uiteindelijk met een 3-0 zege van het veld zouden stappen."

Zouden. Want nog voordat de 46e minuut van de klok verdween, moest Nederland al met tien man verder. Na een aantal momenten van onoplettendheid moest rechtsback Lutcharel Geertruida aan de noodrem trekken toen een Oostenrijkse aanvaller vrije doorgang had richting keeper Jasper Schendelaar. Na zijn actie wist Geertruida wat hem te wachten stond: de rode kaart.

Plan A, B en C

Lutcharel Geertruida: rode kaart na noodrem.

"En daarmee was de insteek van deze oefenwedstrijd kapot", concludeerde Konterman. Onder 18 schakelde eerst terug naar een 4-3-2 formatie, om even later weer te switchen naar 4-4-1. Ondanks het ondertal kreeg de ploeg via Thijs Oosting en Delano Ladan nog de beste kansen van de wedstrijd. Vooral Ladan stond, na goed werk van de opkomende linksback Mitchel Bakker, helemaal vrij om doeltreffend uit te halen, maar schoot in de 61e minuut hard over.

De Oostenrijkers op hun beurt konden niets of wilden niets, waardoor keeper Schendelaar zonder noemenswaardige problemen zijn doel schoon hield. "Ik vond het wel typerend dat wij plan A, B en C hadden, terwijl Oostenrijk niet bij machte was om te schakelen en ons kapot te spelen. Ondanks een man meer namen ze geen enkel risico", constateerde Konterman met enige verbazing. "Dat zie ik maar als onze verdienste. Ik hou van winnen en het publiek vertier bieden, maar helaas was de 0-0 vandaag het maximale resultaat wat we konden halen."

Geslaagde première

Los van dat resultaat keken spelers en staf van Onder 18 terug op een geslaagde interlandpremière op de KNVB Campus. De moderne faciliteiten, goede wedstrijdorganisatie en het fraaie decor zorgden voor een geslaagde avond. "Dit is toch een prachtig complex", glunderde Konterman. "Daar kan ik echt van genieten. Zelfs de Oostenrijkers stonden foto's te maken. En het veld ligt er mooi bij, hoewel de spelers door de harde onderlaag wel iets te vaak uitgleden. Maar dat is het enige kritiekpuntje", besloot de voormalig international.

Onder 18 benut de volgende interlandperiode in november met een vierlandentoernooi in Spanje. Daar treft de ploeg België, Ierland en Tsjechië.

StatistiekenBekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Nederland en Oostenrijk.

De volksliederen van Nederland en Oostenrijk klinken op de KNVB Campus.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven