Energiek Onder 18 veel te sterk voor Denemarken

Francis Grondhuis
1 september 2017, 18:00

Thijs Oosting zorgde tegen Denemarken voor de winnende treffer: 1-2. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal onder 18 jaar is vooralsnog het enige nationale team dat in deze interlandweek een overwinning in de boeken mag bijschrijven. De ploeg van debuterend KNVB-coach Bert Konterman was in Nyborg in een oefeninterland met 2-1 te sterk voor de generatiegenoten uit Denemarken. Thomas Buitink en Thijs Oosting zorgden voor de Oranjeproductie.

Aan het begin van vorig seizoen troffen de Onder 18-teams van beide landen elkaar ook. Toen, in het Gelderse Gendt, kwam er geen winnaar uit de twee ontmoetingen: 0-0 en 1-1. De returnafspraak in Nyborg, gelegen op het eiland Funen, verliep voor Onder 18 vrijdag met de kleine zege meteen al aanzienlijk gunstiger.

Toch kwam Onder 18 al na drie minuten op achterstand toen Nikolai Fredriksen de bal in de Nederlandse opbouw oppikte en van ruim dertig meter afstand met een boogbal keeper Jasper Schendelaar klopte: 1-0. Een valse start voor Nederland dat even onder de indruk was, maar na een kwartier spelen de draad weer oppikte. En vervolgens de rest van het duel heer en meester was.

Oranje onder 18 tijdens het spelen van de volksliederen.

Voorbode

Vele kansen dienden zich in de eerste helft aan, maar Oostink (schot naast), Familio-Castillo (te slap ingeschoten) en De Haas (uit een corner) faalden in de afwerking. De regen aan gecreëerde kansen was echter wel een voorbode voor wat komen ging. In drie minuten tijd deed Onder 18 de wedstrijd namelijk in eigen voordeel kantelen. En ook nog eens op een uiterst gunstig moment, namelijk op slag van rust.

Eerst profiteerde spits Buitink in de 40e minuut van chaos in de Deense verdediging, waarna Oosting drie minuten later een afgemeten voorzet van rechtsback Lutscharel Geertruida beheerst afrondde: 1-2. Ook na rust bleef Onder 18 het goede spel voortzetten. Door veel druk op de bal te zetten en de Deense leeftijdsgenoten fel af te jagen. Verdedigend werd er nauwelijks iets weggegeven, terwijl invaller Delano Ladan tien minuten voor tijd nog een levensgrote mogelijkheid op de 1-3 kreeg, maar niet zuiver inschoot.

Dynamische overwinning

Onder 18-coach Bert Konterman debuteert met een 2-1 zege op Denemarken.

"We hadden hier met zeker drie of vier doelpunten verschil kunnen en moeten winnen", analyseerde Konterman. "Dat we die grote kansen niet hebben afgemaakt, is het enige kritiekpunt, want voor de rest hebben we heel dynamisch en met veel energie gespeeld. We maken een nagenoeg nieuwe start, waarin de jongens opschuiven van Onder 17 naar volwassen voetbal. In deze eerste interlandperiode moeten we even aan elkaar wennen en naar elkaar toegroeien. Dan is het altijd prettig om dat meteen met een goede overwinning te doen."

De twaalfvoudig international putte bij het samenstellen van zijn eerste selectie voornamelijk uit de overdracht van Onder 17-coach Kees van Wonderen. "De dingen die Kees had aangegeven, zag ik vandaag terug. Het is een groep die al lang met elkaar op internationaal niveau speelt en heel graag wil. Dat is fijn om te zien. Ik heb voor deze twee interlands ook bewust gekozen voor de groep die vorig seizoen het EK onder 17 speelde, zodat ik de jongens hier in Denemarken goed in kaart kan brengen", aldus de voormalig speler van Feyenoord en Glasgow Rangers.

Maandag speelt Onder 18 nogmaals tegen de Denen. In Nyborg wordt dan om 12.00 uur afgetrapt.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland tussen Denemarken en Nederland (1-2).

Fraaie dubbele regenboog over het veld in het Deense Nyborg. Maandag spelen Denemarken en Nederland in deze provinciestad opnieuw tegen elkaar.