Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Flitsend Onder 18 krijgt beloning met monsterzege

Francis Grondhuis
KNVB Media
27 maart 2017, 20:45

Wervelende show van Oranje onder 18 tegen Tsjechië: vijf goals. - Foto: KNVB Media

In geen geval ging het hen overkomen. Een interlandseizoen zonder zege was maandagavond in Lisse absoluut geen optie voor de spelers van het Nederlands elftal onder 18 jaar. Met een tomeloze energie en aanvalsdrift pakten de Oranjetalenten in hun laatste interland van het seizoen Tsjechië genadeloos bij de strot: 5-0.

Na vijf gelijke spelen en een kleine nederlaag - tegen Duitsland - wilde Onder 18 het seizoen koste wat het kost winnend afsluiten. Over een gebrek aan weerstand had de ploeg dit seizoen niet te klagen, met opponenten als Duitsland, Italië, Ierland, Oostenrijk en tweemaal Denemarken. En hoewel coach Kees van Wonderen zijn ploeg vaak complimenteerde voor de geboden strijd en inzet, slaagde zijn ploeg er maar niet in zichzelf te belonen met een internationale overwinning.

Spelplezier en gedrevenheid

Tot maandag. In alles straalde Onder 18 uit dat er deze avond in de Bollenstreek gewonnen ging worden. Vanaf het allereerste fluitsignaal jaagde de ploeg op elke bal. Over het hele veld, naar elke Tsjech die maar in het blikveld stond. Het was verfrissend wat de 1.500 toeschouwers op sportpark Ter Specke voorgeschoteld kregen. Niks plichtmatig of verveeld rondtikken. Nee, het spelplezier en de gedrevenheid spatte er vanaf.

Zo nu en dan liep het team zichzelf ook voorbij en oogde het spel over en weer als een op hol geslagen flipperkast. Langdurig balbezit en geduld bleek soms een lastige opgave. En ja, ook de Tsjechen kregen hun mogelijkheden en niet de minsten. Maar de keiharde realiteit was dat Onder 18 halverwege de eerste helft al een 3-0 voorsprong op het scorebord zag staan. Ongekende luxe voor de eerstejaars A-junioren dit seizoen.

Drie goals Noa Lang

Justin Lonwijk maakte via een kopbal de derde treffer.

Grote man in die eerste helft van Noa Lang. De Ajacied scoorde tweemaal op weergaloze wijze. Al in de 7e minuut was de aanvaller trefzeker toen hij bij een corner slim profiteerde van een omloopactie van Justin Lonwijk en schitterend met zijn hak afrondde. Het feestelijke dansje dat vervolgens door de gehele ploeg bij de zijlijn werd uitgevoerd was minstens zo kunstig.

Zes minuten later schreeuwde Lang het opnieuw uit toen hij vanaf de rand van de zestien de bal in de verre hoek mikte. Wederom een beauty voor de Ajacied wiens goal in de 22e minuut werd opgevolgd door een treffer van Lonwijk die een afgemeten voorzet van rechtsbuiten Ché Nunnely raak kopte: 3-0.

Missie geslaagd

Ongekende weelde voor Onder 18, maar ze vonden het nog lang niet genoeg. Nadat de toeschouwers weer op adem waren gekomen na die intense eerste helft, ging de ploeg na rust vrolijk verder. Binnen een kwartier hadden Ché Nunnely en opnieuw Lang, die zijn derde van de avond maakte, de score verder opgevoerd naar 5-0. Waarbij opviel dat de spelers elkaar de eer gunden. Zoals bij de treffer van Nunnely die de kans op een presenteerblaadje kreeg geboden door de onbaatzuchtige Donyell Malen, spits van Arsenal.  

KNVB-coach Kees van Wonderen.

Met hun voortreffelijke optreden drukte Onder 18 het aanvankelijke gespreksonderwerp op sportpark Ter Specke naar de achtergrond en was iedereen het debacle van het 'grote' Oranje in Bulgarije en het daaruit voortvloeiende ontslag van bondscoach Danny Blind even vergeten. Alsof ze de buitenwacht wilden laten weten dat de toekomst er misschien nog niet zo slecht uitziet. Tsjechië met 5-0 verslagen, missie geslaagd en een voldaan einde van het seizoen.

"Een mooie afsluiter", concludeerde coach Kees van Wonderen. "Zeker omdat Tsjechië gewoon een goede ploeg is. Misschien kregen we met 5-0 iets te veel van het goede. In de beginfase kregen de Tsjechen ook kansen, al was dat aan onszelf te wijten omdat we te veel risico namen en in de opbouw de bal te makkelijk weer weg gaven. Maar ik ben erg blij met de energie van de ploeg en de bereidheid om met elkaar keihard te werken. Voor deze spelers is het nu een gevecht om te komen waar ze graag willen komen, namelijk het eerste elftal van hun club. Dat is niet eenvoudig, maar begint wel met alles wat je hebt in de wedstrijd leggen. En dat deden ze vanavond stuk voor stuk."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Tsjechië.

Leandro Fernandes Leandro Fernandes "Ook wij hopen op het EK onder 19." Lees de reactie van de aanvoerder van Onder 18 na het met 5-0 gewonnen duel met de Tsjechen.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen