Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nog één kans voor Oranje onder 18 na gelijkspel in Oostenrijk

Francis Grondhuis
KNVB Media
23 maart 2017, 21:15

Donyell Malen tekende tegen Oostenrijk in de slotfase voor de gelijkmaker. - Foto: KNVB Media

Nog één kans heeft het Nederlands elftal onder 18 jaar om dit seizoen winnend van het veld te stappen. Donderdag boekte de ploeg tegen Oostenrijk alweer het vijfde gelijkspel van dit interlandjaar. Dankzij Donyell Malen die Onder 18 in de slotfase op gelijke hoogte bracht: 1-1.

Een resultaat waar coach Kees van Wonderen gezien het spelbeeld mee kon leven. Maar het was niet de doelstelling die staf en spelers vooraf waren overeengekomen. Beide interlands winnen, luidde de opdracht. Eerst donderdag in Eggendorf van Oostenrijk, en daarna maandag in Lisse tegen Tsjechië, in de laatste wedstrijd van het seizoen.

Vol aan de bak

Maar al snel werd duidelijk dat een zege op Oostenrijk een lastige klus zou worden. Onder 18 kreeg te maken met veel weerstand en moest vol aan de bak. Weliswaar vond de ploeg al snel de controle over het duel en hield het continu het initiatief, tot veel kansen leidde het niet. Al helemaal niet toen de thuisploeg na 39 minuten op voorsprong kwam en vervolgens nog compacter ging spelen en de ruimtes uiterst klein hield.

Pas in de slotfase slaagde Onder 18 er in het goed georganiseerde Oostenrijkse blok te ontregelen. Met een knappe, uitgespeelde treffer. Via de opbouw van achteruit werd met een strakke pass door de linies de ingevallen spits Martijn Kaars bereikt. Zijn kaats met Malen was op maat, waarna de aanvaller van Arsenal de bal goed aannam en secuur afrondde.

"Echt een goede goal", zag Van Wonderen die zijn spelers complimenteerde voor het feit dat ze voetballend naar oplossingen bleven zoeken. "Ook de wisselspelers zaten meteen goed in de wedstrijd. Voor het team deden ze de wedstrijd ten goede keren", aldus de oud-international die in 1999 nog als speler de laatste landstitel van Feyenoord beleefde.

Onder 18-coach Kees van Wonderen: 'De jongens moeten de wil hebben om beter te worden.'

Kantelpunt in ontwikkeling

In tegenstelling tot Onder 17 en Onder 19 speelt de generatie van Onder 18 geen Europees kampioenschap. Voor de spelers van dit team staan er dit seizoen dus louter vriendschappelijke interlands op het programma. Maar de wedstrijden worden door spelers en staf niet als zodanig benaderd. In alle zes gespeelde wedstrijden moest Onder 18 vol aan de bak, op het scherpst van de snede.

Haal je het eerste? Krijg je een kans bij de club?

"We maken als team altijd een strijdplan dat we vervolgens ook moeten nakomen. De hoofdzaak is dat we ons doorontwikkelen met goed voetbal en altijd inzet tonen. De jongens moeten de wil hebben om beter te worden. Voor deze interlandperiode hebben we dit ook heel nadrukkelijk besproken met hen. Op deze leeftijd zitten de jongens heel dicht tegen een kantelpunt in hun ontwikkeling aan. Haal je het eerste? Krijg je een kans bij jouw club? Ze moeten iedere dag, iedere training en iedere wedstrijd bezig zijn met hun ontwikkeling. Altijd een plan hebben. Alleen dan kun je slagen."

In het oog van de scouts

Ché Nunnely: goede invalbeurt.

Daarbij kunnen goede prestaties in internationale wedstrijden een carrière ook een zetje geven, spiegelt Van Wonderen zijn spelers voor. "Bij dit soort interlands komen altijd veel mensen kijken. Scouts natuurlijk voorop. Je kunt je hier laten gelden op internationaal gebied. Presteren en jezelf zo in het oog van scouts spelen. Mocht het onverhoopt bij de huidige club niet lukken, dan sta je misschien wel op  het lijstje van een andere club. Als je elke gelegenheid aangrijpt om jezelf te ontwikkelen en beter te maken, dan kun je jezelf later nooit verwijten maken."

En die mentaliteit ziet Van Wonderen tot zijn genoegen terug in de duels van Onder 18. "De inzet en beleving is groot. Het is een leuke groep om mee te werken. Ook tegen Oostenrijk was het geen lauw oefenpotje. Ze wilden echt winnen en bleven zoeken naar de goals. Laat maar zien dat je er klaar voor bent. Geef maar een signaal af dat je ook bij Oranje onder 19 wilt horen."

Maandag speelt Oranje onder 18 de laatste interland van dit seizoen. Op sportpark Ter Specke, het complex van FC Lisse, is Tsjechië de tegenstander. De aftrap is om 19.00 uur en de toegang gratis.

Statistieken

Wedstrijd
Oostenrijk - Nederland 1-1 (1-0).

Scoreverloop
39. Christoph Baumgartner 1-0; 86. Donyell Malen 1-1.

Opstelling Nederland
Doornbusch; Bakboord, Asmelash, Obispo, Culhaci; Van de Looi (46. Van der Gaag), Fernandes, Lonwijk (75. Kaars); Lopez (46. Nunnely), Malen, Gakpo (65. Lang).

Uitslagen Onder 18 Uitslagen Onder 18 Bekijk de uitslagen van de interlands van Oranje onder 18 dit seizoen.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen