Gelijkspel Onder 18 in Italië

7 oktober 2016, 17:45

In eerste instantie kon Oranje juichen tegen Italië. - Foto: KNVB Media

Het overkwam hen vorige maand tegen Denemarken. En vrijdag tegen Italië opnieuw. In de slotfase van een interland de gelijkmaker moeten incasseren. Geen wonder dat de spelers van het Nederlands elftal onder 18 jaar gigantisch baalden van het 2-2 gelijkspel op Italiaanse bodem.

"Ze zijn er echt ziek van", constateerde KNVB-coach Kees van Wonderen. "Dat is goed, ze moeten hier ook van balen, want we willen zo'n wedstrijd gewoon over de streep trekken. Uiteindelijk gaat het in voetbal altijd om winnen. Maar ik heb ook genoeg dingen gezien om tevreden over te zijn."

Geduld is het toverwoord

Zoals bijvoorbeeld de wijze waarop Onder 18 in de herfstzon van Caorle, nabij Venetië, het vooraf besproken speelplan in de praktijk uitvoerde. De ploeg die altijd wil voetballen, die bruist van de energie en werklust, die eerder getemperd dan aangespoord moet worden, kreeg de opdracht om met veel geduld te gaan voetballen.

Gezien het verdedigende DNA van veel Italiaanse ploegen is lang en geduldig positiespel een vereiste om gaten in de defensie te vinden. Lukt dat, dan dienen zich uiteindelijk ook de mogelijkheden aan. "Dat hebben we geprobeerd en ook gedaan", zag Van Wonderen. "We hebben getoond dat we het vermogen hebben om het plan op te volgen. Dat leverde ons ook genoeg kansen op."

PSV'er Scamacca scoort

Toch hadden de Italianen als eerste prijs. Aan die openingsgoal zat wel een Nederlands tintje, want de maker was Gianlunca Scamacca, de sterke PSV-spits die in januari 2015 de overstap van de jeugdopleiding van AS Roma naar De Herdgang maakte. Scamacca schoot een vrije trap direct achter keeper Mike van de Meulenhof, hard en hoog, tegen de touwen: 1-0.

De achterstand was van korte duur, want tien minuten later kopte Dylan Vente alweer gelijk. Ook hier was een vrije trap de inleiding. Justin Kluivert stonden aan de linkerkant klaar om hem te nemen, maar liet het na een schijnactie over aan Donyell Malen. Kluivert liep langs de muur, ontving de bal van Malen en leverde een panklare voorzet bij de tweede paal op Vente: 2-2. Een ingestudeerde vrije trap? Nee, volgens Van Wonderen. "Ze maakten zelf deze keuze nadat ze de mogelijkheid zagen."

Pech voor Malen

In Stadio Giovanni Chiggiato kreeg Onder 18 voor rust nog twee grote kansen om de Italianen op de knieën te krijgen, maar Donyell Malen had wat pech bij het afronden. Eerst kopte hij een bal tegendraads net voorlangs en daarna schoot hij vanaf zestien meter op de paal. Jammer, want het had Nederland halverwege een comfortabele positie geboden.

Na een grote kans aan Italiaanse zijde, sloeg de ploeg na rust alsnog toe. In de 69e minuut legde Ferdi Kadioglu de bal achter de laatste linie neer, waardoor Ché Nunnely alleen op de keeper afstevende. De razendsnelle invaller hield zijn kalmte en rondde zakelijk af: 1-2.

Penalty op de valreep

Nog twintig minuten standhouden, luidde daarna het devies. Onder 18 slaagde daar bijna in, maar kraakte pal voor tijd toen Kluivert de bal wilde wegtrappen, maar daarbij in het strafschopgebied Mirko Antonucci raakte. Penalty, oordeelde de Italiaanse arbiter en daar viel volgens Van Wonderen weinig tegenin te brengen. Op de inzet van Andrea Marcucci had keeper Van de Meulenhof vervolgens geen repliek: 2-2.

Van Wonderen kon met het gelijkspel leven. "Qua spelbeeld en kansenverhoudingen hadden wij misschien iets meer aanspraak mogen maken op de overwinning. Maar dat zegt ook niet altijd alles. Dit was voor ons weer een goede wedstrijd. Deze spelersgroep wil altijd hard werken en bovendien kunnen de jongens het onderling erg goed vinden. In een goede sfeer is het voor iedereen prettig werken."

In de leeftijdscategorie Onder 18 wordt geen EK gespeeld. De ploeg speelt daarom gedurende het seizoen alleen oefeninterlands en geldt als kraamkamer voor het Nederlands elftal onder 19 jaar. In november komt de selectie opnieuw bijeen, voor een trainingskamp en twee interlands in Spanje. Tegenstanders daar zijn Duitsland en Ierland.

Wedstrijd
Italië - Nederland 2-2 (1-1).

Scoreverloop
14. Gianluca Scamacca 1-0; 25. Dylan Vente 1-1; 69. Che Nunnely 1-2;  89. Andrea Marcucci (pen) 2-2.