Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Zege ontglipt onfortuinlijk O18

Francis Grondhuis
KNVB Media
4 september 2016, 19:30

Onder 18 speelde met 1-1 gelijk tegen Denemarken. - Foto: KNVB Media

De beloning voor zes dagen vol goede arbeid lag voor het grijpen, maar op de valreep volgde toch een domper voor het Nederlands elftal onder 18 jaar. Via een eigen doelpunt in de allerlaatste seconde verspeelde de ploeg in het Gelderse Gendt een oefenzege op Denemarken: 1-1.

Balend stapte Onder 18 het veld van De Bataven af, maar het meest ongelukkig was centrale verdediger Armando Obispo. In een uiterste poging de bal uit de chaotische situatie vol weg te schieten, raakte de PSV'er hem helemaal verkeerd en passeerde zijn eigen keeper Youri Roulaux.

De Deense ploeg, behept met veel lengte, zocht in de slotfase vol opportunisme naar de gelijkmaker. Lange ballen in het strafschopgebied pompen, op hoop van zegen. "Eén zo'n bal wordt dan doorgekopt, waardoor er een klutssituatie ontstond waarin van alles gebeurde", zag Onder 18-coach Kees van Wonderen. Keeper Roulaux redde in eerste instantie nog wel, maar werd daarna alsnog gepasseerd door de onfortuinlijke Obispo.

Simpelweg ongelukkig

Een beslissend moment in de wedstrijd, maar desondanks kon de voormalig Oranje-international de situatie nuanceren. "Natuurlijk is dit een les en moet je zorgen dat je bij een voorsprong die overwinning in de slotfase over de streep trekt. Door de lange bal goed te verdedigen. Maar hier hadden de Denen ook een beetje geluk. Zo'n bal valt net goed bij ze. Nee, ik kan niet echt boos zijn; dit was simpelweg een ongelukkige eigen goal. Dat hoort ook bij voetbal."

Nadat de eerste ontmoeting tussen beide jeugdploegen donderdag in een doelpuntloos gelijkspel was geëindigd, verdiende Onder 18 ditmaal op basis van het veldoverwicht en de gecreëerde kansen de overwinning. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor de Denen, maar daarna zette Nederland vooral via goed vleugelspel de toon.

Nunnely plaag voor de Denen

Met name Ché Nunnely (foto) was op de rechterflank een ware plaag voor de Deense defensie. De Ajacied liet met zijn snelheid zijn directe tegenstander keer op keer de hielen zien en leverde vervolgens bruikbare voorzetten af, maar in de afronding ontbrak net even de scherpte. Pas in de 85e minuut brak Onder 18 de ban via invallers Justin Kluivert en Dylan Vente. Kluivert legde vanaf rechts een snelle voorzet echter de Deense verdediging en Vente was er als de kippen bij om de bal binnen te tikken: 1-0.

Luttele minuten later had Kluivert voor de beslissing moeten zorgen toen hij alleen op de keeper afging en de 2-0 op de schoen had. De aanvaller van Ajax schoot echter tegen de keeper op. "Die bal had erin gemoeten", concludeerde Van Wonderen nuchter. "Bij 2-0 is het over."

Minder okselfris

Waar Onder 18 afgelopen donderdag nog met krachten moest smijten om overeind te blijven tegen de fysiek sterke Deense ploeg, kregen de toeschouwers op het complex van De Bataven zondag een ander soort duel voorgeschoteld.

"Het was rommeliger en er werden over en weer meer foutjes gemaakt. Het leek wel alsof beide ploegen minder okselfris waren dan drie dagen geleden. Weliswaar hadden wij ditmaal de overhand qua spel, maar over de uitvoering van donderdag was ik meer te spreken", aldus Van Wonderen die dinsdag met Oranje onder 17 op pad gaat voor een vierlandentoernooi in Duitsland.

Veel energie

De oud-Feyenoorder keek evenwel tevreden terug op het trainingskamp van de afgelopen dagen. Denemarken toonde zich in twee interlands een goede en sterke tegenstander voor de eerstejaars A-junioren. "Deze interlands hebben de spelers waardevolle lessen opgeleverd. We hebben een hoop kunnen doen, goed kunnen trainen en de houding van de jongens was uitstekend. Ze hebben er allemaal volle energie in gestopt."

In de leeftijdscategorie Onder 18 wordt geen EK gespeeld. De ploeg speelt daarom gedurende het seizoen alleen oefeninterlands en geldt als kraamkamer voor het Nederlands elftal onder 19 jaar. In oktober komt de selectie opnieuw bijeen, voor een oefeninterland in en tegen Italië. Een maand later neemt Onder 18 deel aan een sterk bezet vierlandentoernooi in Turkije.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - Denemarken 1-1 (0-0).

Scoreverloop
85. Dylan Vente 1-0; 90+3 Armando Ibispo (e.d.) 1-1.

Opstelling Nederland
Roulaux, Bakboord, Teze, Obispo, Malacia, Fernandes (65. Van de Looi), Duarte, Lonwijk (65. Malen), Nunnely (75. Kaars), Piroe (65. Vente), Frimpong (60. Kluivert).


Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen