Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fris Onder 18 krijgt geen beloning

KNVB Media
KNVB Media
5 september 2015, 20:57

Foto: KNVB.nl

Terwijl de spelers van het Nederlands elftal onder 18 jaar stonden opgesteld voor het Wilhelmus, stortte het grijze wolkendek boven Capelle aan den IJssel een fikse plensbui over hen uit. Een onheilspellende start van de oefeninterland tegen Engeland, maar de zonneschijn die daarna over het veld van vv Capelle scheen, bleek tekenend voor het optreden van de jeugdinternationals tegen Engeland.

Met fris, strijdvol en dominant spel was Oranje onder 18 heer en meester over de Engelse leeftijdsgenoten. Het enige wat er aan ontbrak op Sportpark 't Slot waren doelpunten. Met een 0-0 gelijkspel kregen de manschappen van KNVB-coach Kees van Wonderen veel te weinig en dat konden ze uiteindelijk vooral zichzelf verwijten. Nederland speelde ruim een uur met een man meer, maar vergat zichzelf te belonen.
 
Oplossingen
 
In de analyses vooraf hadden Van Wonderen en zijn technische staf twee mogelijke systemen geanalyseerd in het spel van de Engelsen: 4-3-3 en 4-4-2. Donderdag, in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen die door de bezoekers met 2-0 werd gewonnen, traden de Engelsen in een 4-3-3 formatie aan. Zaterdag kozen ze voor de andere optie. "Het leuke is dat de spelers vervolgens in het veld zelf grotendeels de oplossingen zagen. Daar gaat het om in dit soort wedstrijden. Voor hun ervaring is het belangrijk dat ze die verschillende systemen ondervinden, want in Nederland komen ze bijna alleen 4-3-3 tegen", aldus Van Wonderen.
 
Onder 18 was vanaf het beginsignaal met goed positiespel de baas op het veld. De verdedigers speelden zich simpel onder de  druk uit, de middenvelders waren dynamisch en aanspeelbaar en de flankaanvallers werden geregeld aan het werk gezet. Alleen spits Joey Konings werd mondjesmaat bereikt. "Daar moet je soms ook een beetje geluk mee hebben", oordeelde Van Wonderen.
 
Rode kaart
 
In de tweede helft kwam Engeland nauwelijks meer de middenlijn over, al had dat ook te maken met het feit dat de Young Lions in ondertal op het veld stonden. In de 32e minuut kon Fulham-verdediger Adetayo Edun namelijk met een rode kaart inrukken, nadat hij veel te laat kwam met zijn tackle en daarbij centrale verdediger Sherel Floranus ogenschijnlijk fors blesseerde. 
 
De speler van Sparta Rotterdam, die dit seizoen in de Jupiler League al zijn debuut maakte, werd vol geraakt, verliet op een brancard het veld en werd later voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. "Ik wist meteen dat het goed fout was", zei aanvoerder Rick van Drongelen die bij Sparta én Oranje onder 18 met Floranus centraal achterin het fort bewaakt. "Sherel is namelijk een type dat niet zomaar gaat liggen." 
 
Legio corners
 
Met Danilho Doekhi als vervangen voor Floranus pakte Onder 18 de draad op en ging vol overtuiging op zoek naar een verdiende voorsprong. De ploeg vond de openingen via de flanken en forceerde legio corners, maar vond vaak de stevige Engelse verdedigers op haar weg. In de slotfase van het aantrekkelijke duel leek het Engelse verzet eindelijk te breken toen eerst Rick van Drongelen bijna raak kopte en een inzet van invaller Ferdy Druijf van de lijn werd gehaald.
 
Tot spijt van aanvoerder Van Drongelen. "Erg jammer dat we op 0-0 zijn blijven steken, want we hebben het eigenlijk de hele wedstrijd goed gedaan. We hadden meteen een antwoord op de veranderde speelwijze van Engeland, namen initiatief en domineerden negentig minuten. Er had meer ingezeten." 
 
Strijdlust en energie
 
Coach Van Wonderen sloot zich daarbij aan en wees op het feit dat Engeland momenteel in voorbereiding is op het WK van volgende maand in Chili. "De spelers moeten blij zijn met de wijze waarop ze zich de afgelopen vijf dagen hebben gepresenteerd. Een aantal nieuwe jongens maakte voor het eerst kennis met dit niveau. Donderdag liepen we nog voornamelijk achter Engeland aan, maar vandaag hebben we die ervaring vertaald in een enorme strijdlust en positieve energie. Dat vond ik mooi om te zien."
 
De volgende interland van Oranje onder 18 is op 8 oktober. Dan staat een uitwedstrijd tegen Servië op het programma. De leeftijdscategorie Onder 18 speelt in Europa alleen oefeninterlands.
 
Statistieken:
Nederland - Engeland 0-0.
Scoreverloop: -
Geel: De Wit, Doekhi (Nederland); Kane (Engeland)
Rood: Edun (Engeland)
Opstelling Nederland: De Lange, Troupee, Floranus (36. Doekhi), Van Drongelen, Grotenbreg (60.Knoester), Eiting (60. Hoedemakers), Van Rooijen (71. Druijf), Velanas (83. Kongolo), Konings, De Wit, Koreniuk (60.Schouten).
 

  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen