Engelse WK-gangers vellen Onder 18

KNVB Media
KNVB Media
3 september 2015, 19:34

Foto: KNVB.nl

Het Nederlands elftal onder 18 jaar is het interlandseizoen qua resultaat matig begonnen. In de eerste oefeninterland van het voetbaljaar was de ploeg van debuterend hoofdcoach Kees van Wonderen niet opgewassen tegen Engeland: 0-2. "Deze weerstand kom je niet tegen in de competitie."

Toch betrof het een uitslag die geenszins recht deed aan de krachtsverhoudingen in het veld. Waar Engeland in de eerste helft de controle had, liet Onder 18 zich na de pauze gelden op het terrein van Topklasser vv Capelle. 
 
Fysiek verschil
 
Eerst die eerste helft. Met moeite hield Nederland op eigen helft stand. Aan aanvallen kwam het zelf nauwelijks toe. Het verschil lag hoofdzakelijk op het fysieke vlak, concludeerde Van Wonderen. "Een aantal jongens moest wennen aan het hogere internationale niveau." Bovendien speelden de omstandigheden, een zacht zompig veld door de vele regenval van de afgelopen dagen, een duidelijke rol. "De fysiek sterkere Engelsen konden daar beter mee omgaan dan wij."
 
De schade bleef voor rust beperkt tot één tegentreffer. Halverwege de eerste helft werd doelman Jurrian Jouvenaar vanaf elf meter geklopt door Ben Sheaf: 1-0. De tweede Engelse goal viel zes minuten na rust. Een counter leek afgewend, maar de onfortuinlijke Danilho Doekhi verkeek zich alsnog op de Engelse spits Kazaiah Sterling die koel toesloeg. "Zonde, want Doekhi speelde als debutant een geweldige wedstrijd", vond Van Wonderen.
 
Wedstrijd kantelt
 
Ook zonde, omdat Onder 18 juist in die tweede helft een totaal ander gezicht liet zien. De ploeg kwam weer aan voetballen toe en creëerde ook veel kansen. De reden daarvan lag in de paar wissels die Van Wonderen in de rust toepaste. Met Jongens als Dani de Wit en Rick van Drongelen naam de fysieke kracht in het team toe. "Zij konden beter de afstanden overbruggen en de duels aangaan. Een tempootje bijzetten. Daardoor zag je de wedstrijd kantelen."
 
Het enige wat er ontbrak aan het goede spel was de beloning met een of meerdere doelpunten. "De kansen die we kregen, hebben we helaas niet verzilverd. Maar dit soort wedstrijden is alleen maar goed voor de jongens", aldus Van Wonderen die niet kon beschikken over een aanzienlijk deel van de selectie die in mei nog op het EK onder 17 stond. Vanwege blessures en het feit dat een aantal met Oranje onder 19 op pad was. "Daardoor kwamen nu andere jongens in beeld. Die ervaren hoe het is om op dit internationale niveau te spelen en hopen op termijn aan te haken."  
 
Wat dat betreft was het contrast met Engeland groot. Onder 18 kreeg op sportpark 't Slot namelijk te maken met een opponent die zich in een andere fase bevindt. England Young Lions is volop in voorbereiding voor het WK onder 17 dat volgende maand in Chili wordt gehouden, een toernooi waarvoor Nederland zich niet wist te plaatsen. Coach Neil Dewsnip was de hoeder van het stel manschappen die zich koste wat kost in de WK-ploeg wil spelen.
 
Goed beeld
 
Zaterdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw. Wederom is vv Capelle gastheer van de interland die om 16.00 uur begint. Wat wil Van Wonderen in dat tweede duel met de Engelsen van zijn ploeg zien? "Hoe houden ze op dit niveau stand, hoe presenteren ze zich, hoe gaan ze om met de omstandigheden? Dat zijn de vragen. We zijn hier met achttien spelers en we willen van iedereen een goed beeld hebben. Dat betekent dus dat iedereen zo veel mogelijk zal spelen."
 
Voor Van Wonderen was er ook nog een persoonlijk momentje. Na ruim tien jaar in voornamelijk assisterende functies te hebben gewerkt, zat de vijfvoudig international in Capelle voor het eerst officieel als hoofdcoach op de bank. Een situatie die hem prima beviel. "Het was even apart om nu zelf als hoofdcoach te fungeren en de koers te bepalen, maar ik vind het hartstikke leuk om te doen. Sowieso is dit een erg prettige groep om mee te werken. De jongens tonen een enorme beleving, zijn heel welwillend en willen zich echt laten gelden. Ik heb ze dan ook gecomplimenteerd met hun instelling."  
 
Statistieken:
Nederland - Engeland 0-2 (0-1).
Scoreverloop: 27. Ben Sheaf 0-1 (pen), 51. Kazaiah Sterling 0-2.
Geel: Hoedemakers, Grotenbreg (Nederland); DaSilva (Engeland)
Opstelling Nederland: Jouvenaar, Floranus, Doekhi, Knoester, Grotenbreg (46. Van Drongelen), Hoedemakers (61. Eiting), Schouten (61. Konings), Kongolo, Druijf, Velanas (46. De Wit), Koreniuk (46. Van Rooijen).
 
Kaartverkoop zaterdag
Kaarten voor Onder 18 - Engeland zijn verkrijgbaar bij vv Capelle en bij Gall & Gall Hendriks, Winkelcentrum 's-Gravenland, Puccinipassage 5-7, Capelle aan den IJssel. Daarnaast kunnen groepen hun reservering mailen naar info@vvcapelle.nl. Voor meer informatie: www.vvcapelle.nl
 
 
 
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven