Onder 18 te sterk voor Bulgarije

29 maart 2015, 18:21

Onder 18 heeft zondag in Rijnsburg het vriendschappelijke duel tegen Bulgarije met 2-1 gewonnen. De winnende treffer van Jeremy Helmer viel vijf minuten voor tijd.

Het was de laatste activiteit van Onder 18 dit seizoen. Een aantal spelers van de selectie heeft al ervaring opgedaan bij Onder 19, maar zij vielen net buiten de boot voor de Eliteronde van de EK-kwalificatie. Net als de andere spelers zijn de wedstrijden van Onder 18 van groot belang om ervaring op te doen voor volgend seizoen waarin deze lichting zich moet kwalificeren voor het EK.

Na het duel van donderdag, waarin de ploeg op 1-1 bleef steken tegen Noord-Ierland, verwachtte KNVB-coach Maarten Stekelenburg meer van zijn elftal. Hierin slaagde het deels. ,,Op een slordige fase in de tweede helft na, hebben wij gedomineerd en weinig weggegeven. We hebben alleen te weinig echte kansen gecreëerd. Gelukkig pakten wij vlak voor tijd alsnog de winst. Al denk ik dat een zege met grotere cijfers een betere afspiegeling van de krachtsverhouding was geweest.”

Buitenspel

Al snel in het duel leek Onder 18 op voorsprong te komen. Na een goede actie van Michael Breij tikte Adham El Idrissi binnen. De spits van AZ stond echter buitenspel waardoor de treffer niet doorging. Nadat de Bulgaarse doelman een treffer van Michael Berden had voorkomen, hielp hij even later Oranje in het zadel. Een vrije trap van Tim Brinkman sloeg hij in eigen doel.

Voor rust had Bulgarije de kansen om gelijk te maken. De harde wind waaide een hoge bal plotseling op de lat achter Rody de Boer en even later werd de ADO-doelman gepasseerd, maar kon Wellington Verloo (foto) de gelijkmaker voorkomen.

Verdiende 2-1

In de tweede helft viel deze alsnog. De linksbuiten controleerde en haalde met zijn rechterbeen uit: 1-1. Oranje was vervolgens nog gevaarlijk via een vrije trap van Frenkie de Jong, terwijl dezelfde De Jong en invaller Segun Owobowale te laat kwamen om een voorzet van Juninho Bacuna binnen te werken.

Uiteindelijk viel de verdiende 2-1 vijf minuten voor tijd. Na een combinatie met Kenneth Paal en De Jong kwam Helmer oog in oog met de doelman. Met een  stiftje gaf hij de mooie aanval een passende bekroning.

Onder 18 – Bulgarije 2-1 (1-0)

Scoreverloop: 28. eigen doelpunt Bulgarije 1-0, 53. Bulgarije 1-1, 85. Helmer 2-1

Opstelling Nederland: De Boer, David (89. Vlap), Lelieveld, Klein Holte, Verloo (62. Paal), De Jong, Berden (71. Bacuna), Brinkman, El Idrissi, Helmer, Breij (71. Owobowale).