Onder 18 sluit af met zege

17 november 2014, 17:17

Het Nederlands elftal voor spelers onder 18 jaar heeft het vriendschappelijke vierlandentoernooi in het Turkse Antalya besloten met een overwinning. Maandag was de ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg met 1-0 te sterk voor Tsjechië.

Donderdag verloor Onder 18 met 4-0 van Duitsland. Zaterdag speelde de ploeg 1-1 tegen Turkije. Na de overwinning van maandag eindigde Oranje op de derde plaats achter respectievelijk Duitsland en Turkije. Tsjechie, dat al zijn duels verloor, werd vierde.

Tegen de Tsjechen was Nederland duidelijk de betere ploeg. Toch was de eerste kans voor de tegenstander. Doelman Stan van Bladeren verkleinde echter goed de hoek waardoor de bal naast ging. Daarna was Nederland diverse malen gevaarlijk. Kenneth Paal schoot over, Keziah Veendorp kopte vanuit een corner kansrijk in de handen van de keeper, Frenkie de Jong probeerde het met een fraaie stift en Ruben de Jager schoot vanuit de stuit net over.

Vlak voor rust kwam Nederland op voorsprong. Mauro Savastano stuurde Segun Owobowale weg. De Jager tikte zijn voorzet bij de tweede paal binnen: 1-0.

Beter en gevaarlijk

Ook na rust was Oranje de betere en vaak gevaarlijk. Van Bladeren hoefde eigenlijk maar één keer belangrijk werk te verrichten. En dat terwijl de Tsjechen naar mate de wedstrijd vorderde steeds meer druk naar voren ging zetten om alsnog de gelijkmaker te forceren. Dit gaf Nederland ook steeds meer ruimte. Adam El Idrissi, De Jong en Owobowale, De Jager en Berden waren dicht bij de 2-0. De grootste kans was voor opnieuw Berden. In blessuretijd schoot hij net naast.

Stekelenburg keek terug op een mooie wedstrijd. ,,Het was een echt Europese duel met veel strijd en goed voetbal. We hadden de Tsjechen vanaf het begin in de tang. We gaven weinig weg en creëerden zelf meerdere goede kansen. Ik vind dat een groot compliment waard voor deze groep, die voor dit toernooi over het algemeen weinig ervaring had. Ze hebben deze week een belangrijke stap gezet.”

Tsjechie – Onder 18 0-1 (0-1)

Scoreverloop: 43. De Jager 0-1

Opstelling Nederland: Van Bladeren, Lelieveld, Veendorp, Sturing, Savastano, Duarte, Paal (60. Brinkman), De Jong (84. Vlap), El Idrissi (60. Berden), De Jager (76. Da Cruz)en Owobowale (76. Verloo).