Onder 18 hard onderuit

13 november 2014, 17:19

Onder 18 is het vriendschappelijke vierlandentoernooi in Turkije begonnen met een fikse nederlaag. Duitsland was donderdag met 4-0 te sterk.

Het team van KNVB-coach Maarten Stekelenburg, dat door het doorschuiven van een aantal spelers naar Onder 19 meerdere nieuwelingen moest inpassen, had het vooral in de eerste tien minuten na rust moeilijk met de sterke Duitsers. Drie van de vier doelpunten vielen in deze periode.

Overhand

Voor rust was het duel nog redelijk gelijkwaardig, al waren er fases waarin Duitsland licht de overhand had. Kansen waren schaars. Bij Nederland ontbrak het net aan de laatste pass waardoor Duitsland vaak vroegtijdig kon overnemen. Duitsland was twee keer gevaarlijk. Het leverde één doelpunt op. Keziah Veendorp was net te laat en haalde zijn tegenstander onderuit. Vanaf de stip schoot Prince Owosu Duitsland op voorsprong.

Na rust vergrootte Duitsland snel de marge. Vanaf de linkerkant kon de ploeg te gemakkelijk een voorzet geven waardoor Enis Bunjaki vrij kon inschieten. Twee minuten later was het opnieuw Veendorp die een penalty veroorzaakte. Dit keer haalde Philipp Ochs de trekker over: 0-3. De 0-4 was vergelijkbaar met de tweede treffer. Een voorzet vanaf links werd door Erik Wekesser tot doelpunt gebombardeerd.

Na deze vierde treffer nam Duitsland gas terug en ontstond er meer ruimte voor Nederland. Een schot van Michel Vlap ging naast, Abdam El Idrissi krulde de bal over en Laros Duarte zette vanuit een vrije trap de Duitse doelman aan het werk.

Meer verwacht

KNVB-coach Maarten Stekelenburg was teleurgesteld in het resultaat en het spel van zijn ploeg. ,,Ik had er meer van verwacht. Zeker omdat wij hier de afgelopen dagen goed hebben gewerkt. Het was vandaag niet goed genoeg en daar weet een sterke ploeg als Duitsland wel raad mee. Het probleem zat hem vooral in de passing en het maken van keuzes. Daar gaan we mee aan de slag.”

Zaterdag speelt Nederland het tweede duel. Gastland Turkije is dan de tegenstander. De aftrap is om 12 uur. Onder 18 sluit het toernooi maandag af met een wedstrijd tegen Tsjechië (14 uur).

Onder 18 - Duitsland 0-4 (0-1).

Scoreverloop: 23. Owosu (pen.) 0-1, 47. Bunjaki 0-2, 49. Ochs (pen.) 0-3, 52. Wekesser 0-4

Opstelling Nederland: Van Bladeren, Lelieveld, Veendorp (56. Sturing), Savastano, Verloo, Duarte, Berden (56. El Idrissi), Hamer (46. Paal), Owobowale (72. De Jager), De Jong (72. Vlap), Da Cruz (72. Alhaft).