Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

WK-team onder 17 uitgeschakeld

KNVB Media
KNVB Media
1 november 2009, 21:30

Foto:

Het WK-team onder 17 is er niet in geslaagd de groepsfase van het WK in Nigeria te overleven. De ploeg van KNVB-coach Albert Stuivenberg had zaterdag directe plaatsing voor de achtste finales verspeeld door een 1-0 nederlaag in het laatste groepsduel met Iran, wat een derde plaats in de groep opleverde.

Nederland maakte nog een kans om via de achterdeur bij de laatste zestien te komen, maar zag die hoop na de laatste speelronde in groep E en F in rook opgaan.

Naast de nummers één en twee van de zes groepen plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de achtste finales. De nummers drie van groep A (Duitsland) en groep D (Nieuw-Zeeland) hadden zich al verzekerd van de achtste finales. Nederland (groep C) en Brazilië (groep B) moesten de resultaten van de laatste speelronde in groep E en F afwachten.

In groep E verloren de Verenigde Arabische Emiraten zondagmiddag met 1-0 van de Verenigde Staten, waardoor de Emiraten op de derde plaats eindigden met drie punten en een doelsaldo van drie voor en vier tegen; exact gelijk aan de cijfers van Nederland. Doordat Nederland echter één gele kaart meer haalde (zes tegenover vijf voor de Emiraten), zijn de Aziaten door naar de achtste finales. Bij een exact gelijke situatie geeft immers het behaalde aantal gele en rode kaarten de doorslag.

Zondagavond volgde de ontknoping in groep F, waarbij de nummer drie Uruguay Nederland voorbijstreefde dankzij een doelpuntloos gelijkspel tegen de uiteindelijke groepswinnaar Italië. Door dit resultaat kan Nederland de koffers pakken.

Diep teleurgesteld

,,Ik ben diep teleurgesteld, vooral over de manier waarop we de wedstrijden hebben gespeeld”, aldus KNVB-coach Albert Stuivenberg. ,,We hebben kansen gecreëerd, maar ook ontzettend veel weggegeven. We zijn niet in staat geweest de wedstrijden te controleren. Te weinig spelers waren dit toernooi in goeden doen, en dan red je het niet.”

,,Onze doelstelling voor dit WK was een optimale ontwikkeling en ervaring door een optimale prestatie”, vervolgt Stuivenberg. Hoe verder je komt, hoe meer ervaring de jonge talenten opdoen. ,,We hebben hier uiteindelijk drie wedstrijden gespeeld, wat een enorme ervaring is. Het is jammer dat het hierbij blijft. Vooraf hadden we gezegd: we moeten het succes van het EK waar we in mei tweede zijn geworden opnieuw verdienen. Maar daarin zijn we niet geslaagd.”

Nederland startte het WK in Nigeria met een 2-1 nederlaag tegen Colombia (25 oktober), gevolgd door een 2-1 zege op de Afrikaanse kampioen Gambia (28 oktober). Afgelopen zaterdag (31 oktober) verloor Nederland de laatste groepswedstrijd met 1-0 van de Aziatisch kampioen Iran. Deze resultaten bleken niet voldoende voor een verlengd verblijf in Nigeria. Maandagavond vliegt de ploeg terug naar Nederland. Ook voor de Brazilianen zit het WK er op.

De achtste finales op het WK onder 17 in Nigeria:

Woensdag 4 november

16.00 Argentinië-Colombia (Ijebe Ode)

16.00 Italië-Verenigde Staten (Kaduna)

19.00 Turkije-Verenigde Arabische Emiraten (Enugu)

19.00 Zwitserland-Duitsland (Lagos)

Donderdag 5 november

16.00 Spanje-Burkina Faso (Kano)

16.00 Mexico-Zuid-Korea (Bauchi)

19.00 Iran-Uruguay (Calabar)

19.00 Nigeria-Nieuw Zeeland (Abuja)

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen