Onder 17 toont twee gezichten tegen Mexico

13 november 2021, 20:30

Onder 17 is naar Spanje afgereisd voor oefeninterlands tegen Mexico (twee keer) en Tsjechië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 is naar Spanje afgereisd voor drie oefeninterlands. Zaterdag was Mexico voor de tweede keer de tegenstander. Afgelopen donderdag werd het duel glansrijk met 5-0 gewonnen. Nu hielden de landen, die beiden met een nieuwe basis aantraden, elkaar in evenwicht : 2-2.

Coach Mischa Visser had donderdag na de 5-0 overwinning op Mexico wel verwacht dat de tegenstander met een nieuw team zou aantreden. De Mexicanen waren tenslotte met veertig spelers afgereisd naar Europa. "Ik vond dit team sterker", zegt Visser vlak na de wedstrijd terwijl hij nog staat bij te komen van de zinderende slotfase in stadion Los Arcos in Orihuela. Zelf had de coach van Onder 17 ook elf andere spelers de kans gegeven om hun talent te laten zien.

Geen kansen

— Coach Mischa Visser zag zijn team knap een 2-0 achterstand goedmaken.

"Het was een hele andere wedstrijd dan afgelopen donderdag", zegt Visser. Nederland overrompelde Mexico toen met heel goed voetbal en stond toen de stofwolken waren opgetrokken met 4-0 voor. "Ook nu hadden we een overwicht en speelden we voornamelijk op de helft van Mexico. Maar het ontbrak ons aan creativiteit om kansen te creëren. Een schot van Ilias Splinter ging net over. Antonin Milambo was nog het dichtst bij een goal met een bal op de paal. Dat was het."

Mexico hield de ruimtes heel goed heel klein en probeerde te profiteren van de ruimte achter de rug van de Nederlandse verdedigers. Dat lukte twee keer met succes. In de 23ste minuut eindigde een uitbraak in een vrije trap die mooi werd binnen geschoten door Kevin Manuel Armenta Cota. Vlak voor rust kon spits Emmanuel Carrillo Calderon na een diepe bal profiteren van een misverstand in de Nederlandse verdediging: 0-2.

Ruimte maken

— Ilias Splinter maakte de aansluitingstreffer in de tweede helft.

Dat was een koude douche vlak voor de rust. Visser wisselde Yoram Boerhout voor Thijmen Blokzijl. "We hebben in de kleedkamer besproken dat er meer loopacties in de diepte moesten worden gemaakt. En dat we die beter op elkaar moesten afstemmen. Alleen dan zouden we ruimte kunnen creëren in dat hechte Mexicaanse blok."

Die woorden waren niet aan dovemansoren gericht. Het speelbeeld veranderde niet ten opzichte van de eerste helft. Nederland had een overwicht, maar het grote verschil was dat het team nu wel kansen creëerde. Ilias Splinter maakte in de 66ste minuut de aansluitingstreffer met een van richting veranderd schot. Vijf minuten later rondde Teun Gijselhart een voorzet van David Kalokoh af na een mooie aanval over links: 2-2.

Zinderende slotfase

Visser: "Daarna volgde een zinderende slotfase waarin Mexico op de paal schot, maar wij zeker vier kansen kregen om de winnende treffer te maken." Jason van Duiven kwam het dichtste bij. Zijn omhaal stierf in schoonheid op de paal. Visser keek tevreden terug op de ontwikkeling van het team in de tweede helft. "We zijn toch in staat geweest om een compact team uit elkaar te spelen en kansen te creëren. Hoewel het jammer is dat je de 3-2 niet maakt, is dat de grote winst."

Onder 17 sluit het trainingskamp maandag af tegen Tsjechië. Deze wedstrijd wordt gespeeld op het Campo de futbol Municipal Las Fuentes in Aspe en begint om 12.00 uur.

Statistieken

Nederland O17 - Mexico O17 2-2

Scoreverloop: 23. 0-1 Armenta Cota; 45. 0-2 Carrillo Calderon; 66. 1-2 Splinter; 71. 2-2 Gijselhart

Opstelling: Tristan Kuijsten, Ouallid Agougil, Enoch Mastoras, Antoni Milambo, Ilias Splinter, Teun Gijselhart (75. Mike Kleijn), Silvano Vos, Yoram Boerhout (46. Thijmen Blokzijl), Jason van Duiven, David Kalokoh (75. Isaac Babadi), Fabiano Rust.