'Team' Onder 17 pakt de Syrenka Cup na finale tegen Engeland

7 september 2021, 22:45

Team Onder 17 viert feest na de winst van de Syrenka Cup in Polen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft in Polen de prestigieuze Syrenka Cup gewonnen. In een uiteindelijk toch nog spannende finale werd Engeland met 3-2 verslagen. Na rust maakten de invallers het verschil. "Ik wil dan ook niet van een elftal maar van een team spreken", zegt coach Mischa Visser.

Alsof het een een wedstrijd op een EK was, zo had Mischa Visser de finale om de Syrenka Cup benaderd. "Dat proberen we altijd, maar dit keer was het makkelijker omdat het een finale was,  tegen een grote tegenstander, Engeland."

Topland

De Syrenka Cup is een prestigieus toernooi voor teenagers dat sinds 1986 wordt gespeeld. Engeland had de laatste twee voorgaande edities gewonnen. En stond via zeges op Roemenië en Portugal opnieuw in de finale. Nederland had Noorwegen en Polen (na strafschoppen) verslagen op weg naar de eindstrijd.

Visser was benieuwd hoe zijn spelers zich zouden houden tegen de Engelse leeftijdsgenoten. "Engeland is een topland dat met een hogere intensiteit speelt", zegt Visser. "Het gaat allemaal sneller. Explosiever." Hij zag zijn ploeg langzaam maar zeker de overhand nemen in de eerste helft. "Toch speelden we niet echt goed, hadden moeite met hun steeds wisselende veldbezetting."

KNVB - coach Mischa Visser heeft genoten van zijn team.

Scherp

Het spel was in eerste instantie ook onzorgvuldig. Passes kwamen niet aan. Acties stierven in schoonheid. Toch kwamen er kansen voor Nederland. Vooral als de sierlijke Isaac Babadi aan de bal kwam en met zijn dribbel ruimte creeerde voor zijn teamgenoten. Spits Julian Rijkhoff schoot in de 11e minuut rakelings naast. Kleijn schoot naast na de mooiste aanval voor rust over veel schijven.

De grootste kans was voor Antoni Milambo. De Feyenoorder had de bal voor het intikken nadat hij prachtig was vrijgespeeld door Erald Krasniqi. Maar Milambo raakte met zijn benen in de knoop. Toch kwam Onder 17 voor rust op voorsprong. Rijkhoff was scherp zoals een spits moet zijn toen de Engelse keeper Grant een vrije trap van Babadi niet onder controle kreeg, 1-0. Dat was ook de ruststand.

Hecht team

"Het is een hecht team", zegt Visser. "Met veel kwaliteit. Ze doen veel samen, werken hard. Ik spreek dan ook bewust van een team in plaats van een elftal." De woorden van Visser werden direct na rust kracht bijgezet door Jaden Fernando Slory. De rechtsbuiten stond koud in het veld toen hij na een mooie combinatie met Babadi op keeper Grant af kon een de bal koelbloedig door zijn benen in de lange hoek schoof, 2-0.

Nederland op rozen tegen Engeland dat wel probeerde druk op het doel van Roy Steur te ontwikkelen, maar amper tot kansen kwam. Nederland had de controle maar dat was tegen Polen ook zo. Toen ging het mis in de slotfase en kwamen de Polen terug tot 2-2. "Ik had gehoopt dat we daar lering uit zouden trekken", zegt Visser. Maar ook tegen Engeland werd het in de slotfase nog onnodig spannend. In de 89e minuut zat doelman Steur mis bij een opportunistische hoge bal en kan spits Tezgel in koppen.

De basiself van Onder 17 voor de finale tegen Engeland.

Zinderende slotfase

Onder 17 antwoordde direct. En weer waren het de invallers die de regie voerden over een mooie aanval. Silvano Vos lanceerde Fabiano Rust met een splijtende pass. Rust rondde zelfverzekerd af, hoog in het doel. Twee minuten later was het al weer 3-2. Tezgel rommelde de bal tussen drie Nederlandse verdedigers in de hoek. Er volgde nog een zinderende minuut, maar de laatste kopbal van de wedstrijd ging naast.

Aanvoerder Alvaro Henry mocht de oude cup in ontvangst nemen in het stadion van Ostroda. Visser: "Het was heerlijk voor de spelers om weer internationaal te spelen. Met publiek en op een goed niveau. De grote winst van het toernooi is dat we tegen verschillende voetbalstijlen hebben gespeeld. "

Vrijgeloot

Team Onder 17 is vrijgeloot voor de eerste kwalificatieronde voor het EK 2022. In plaats daarvan speelt het twee vriendschappelijke duels in Spanje tegen het gastland en Mexico. Andere voetbalstijlen, dus weer veel te leren voor het team.

Statistieken Statistieken Ga naar de statistieken van de finale tegen Engeland.