Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 plaatst zich voor finale na zenuwslopende penaltyreeks

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
5 september, 20:45

De basiself van Oranje Onder 17 tegen Polen. - Foto: KNVB Media

Onder 17 heeft zich geplaatst voor de finale om de Syrenka Cup. Tegen gastland Polen was de stand zondag na 90 minuten 2-2, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. De ploeg van KNVB-coach Mischa Visser hield hierin het hoofd koel en won met 6-5.

Omdat Onder 17 vrijdag met 2-0 had gewonnen van Noorwegen, mocht het in Malbork strijden om een plek in de finale. In eerste instantie had de wedstrijd wel wat weg van het duel van twee dagen eerder. Polen trok zich terug op eigen helft en liet het initiatief aan Nederland.

Dit leidde direct tot veel gevaar, vooral vanaf de linkerkant. De Polen kregen maar geen grip op de steeds opkomende back Ilias Splinter die een sterke tandem vormde met Isaac Babadi. Na vijf minuten mocht de laatste na een fraaie combinatie uithalen voor een vroege voorsprong. Zijn schot ging echter voorlangs. Daarna volgden kansen voor Enoch Mastoras, Fabiano Rust en opnieuw Babadi.

Op en neer

Halverwege de tweede helft kwam Polen beter in de wedstrijd en golfde het spel op en neer. De beste kansen waren zelfs even voor het gastland. Mateusz Dobosz kopte naast en Tom Bramel redde ternauwernood op de vrije trap van Dawid Zieba.

Ondanks dat Polen in deze fase voor het gevaar zorgde, kwam Nederland in blessuretijd van de eerste helft op voorsprong. Tim van den Heuvel gaf vanaf links voor waarna Yoram Boerhout de bal langs doelman Marcel Dudzinski kopte: 1-0.

Wedstrijd lijkt beslist

Na rust dwong Nederland Polen opnieuw ver terug op eigen helft. Nadat Antoni Milambo al naast had geschoten, was het na tien minuten weer raak. Op aangeven van Boerhout schoot Babadi binnen: 2-0. Hiermee leek de wedstrijd beslist.

Twintig minuten voor tijd kwam het gastland echter vanuit het niets terug in de strijd. Emmanuel van de Blaak trok Oliwier Slawinski onderuit waarna scheidsrechter Woldzimierz Bartos de bal op de stip legde. Het slachtoffer schoot zelf raak.

Het was Oranje te prijzen dat het zich niet terugtrok op eigen helft om de voorsprong te verdedigen, maar juist op zoek ging naar een veiligere marge. Deze leek er ook te komen toen invaller Julian Rijkhoff de bal van dichtbij voor zijn voeten kreeg. De spits van Borussia Dortmund schoot echter wild over.

Late gelijkmaker

Van een hete slotfase was lang geen sprake. Dat Jakub Jedrasik in de negentigste minuut van afstand over schoot, leek niet meer dan een waarschuwing. Tot de allerlaatste minuut van de blessuretijd.

Mischa Visser zag zijn ploeg na een goede start een 2-0 voorsprong weggeven.

Polen mocht een corner nemen waarbij ook doelman Dudzinski naar voren trok. De trap van Zieba belandde op het hoofd van Bartosz Tomaszewski die boven iedereen uit torende. De verdediger van Lech Poznan liet met zijn kopbal het kleine stadionnetje in Malbork ontploffen: 2-2.

Zenuwslopende penaltyreeks

Wat volgde was een zenuwslopende penaltyreeks. De eerste drie strafschoppen van beide landen gingen raak. Splinter was de eerste die namens Nederland miste. Gelukkig voor hem profiteerde Polen niet. Jakub Jedrasik schoot snoeihard op de paal.

Pas bij de zevende ronde viel de beslissing. Nadat Van den Heuvel voor Onder 17 had gescoord, schoot Tomaszewski, de man van de late gelijkmaker, hoog over. Dit tot blijdschap van de spelers van Oranje die direct naar hun doelman Bramel renden om met elkaar feest te vieren. Eind goed al goed.

Leerproces

Tijdens de penaltyserie stonden de jongens op en namen hun verantwoordelijkheid

De opgeluchte KNVB-coach Visser had twee gezichten van Onder 17 gezien. "We begonnen goed en kwamen voor rust verdiend op voorsprong. Ook in de tweede helft was er lang niets aan de hand. We verzuimden echter om de wedstrijd te beslissen en kwamen daarna onnodig in de problemen, omdat we geen controle konden houden. We misten de stabiliteit en gaven corners, vrije trappen en zelfs een penalty weg. Daarmee hielpen we Polen in het zadel en kregen uiteindelijk zelfs met een corner de gelijkmaker om de oren."

"Gelukkig kregen we niet een hele dure rekening gepresenteerd", vervolgt Visser. "Tijdens de penaltyserie stonden de jongens op en namen hun verantwoordelijkheid. Ik kan niet anders dan ze daar een heel groot compliment voor geven."

Bovendien heeft Onder 17 deze avond veel geleerd. "We weten nu wat er kan gebeuren wanneer je de controle in een wedstrijd verliest. We speelden tegen het gastland, er was best veel publiek, hadden een Poolse scheidsrechter met VAR en de wedstrijd werd live uitgezonden. Ook strafschoppen kun je natuurlijk niet nabootsen tijdens een training. Deze wedstrijd was dan ook een zeer waardevolle ervaring."

Finale tegen Engeland

Onder 17 speelt dinsdagavond de finale van de Syrenka Cup tegen Engeland, dat zondag Portugal met 2-1 versloeg. De aftrap is om 18.00 uur.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van dit duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen