Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Energiek Onder 17 klopt Noorwegen op Syrenka Cup

Francis Grondhuis
KNVB Media
3 september, 17:30

Het basisteam van Onder 17 voor het duel met Noorwegen. - Foto: KNVB Media

De borrelende energie was al dagen onderhuids voelbaar. Bijna twee jaren gingen voorbij zonder dat ze interland konden spelen. De voetbalhonger van een nieuwe generatie Oranje onder 17 was na de gedwongen coronapauze enorm groot en dat resulteerde vrijdag bij de eerste wedstrijd om de Syrenka Cup in een 2-0 zege op Noorwegen.

Isaac Babadi: openingstreffer.

"Het was voor iedereen lang geleden dat we een interland konden spelen", aldus coach Mischa Visser. In het geval van Onder 17 moesten we terug naar 19 november 2019. Daarna gooide de pandemie de wereld op slot en vervielen onder meer het EK en WK onder 17. Inmiddels staat er weer een nieuwe generatie Onder 17-spelers klaar om de wereld te veroveren.

Visser: "We bespeurden deze week groot enthousiasme bij iedereen. Bij spelers en staf. Het heerlijke gevoel van: we mogen weer! We hebben een goede voorbereiding kunnen draaien en de jongens hebben dat vandaag vertaald in een prima wedstrijd."

Drie oefenpartijen in Polen

Voor Onder 17 liggen er bij het toernooi om de Syrenka Cup drie wedstrijden in het verschiet. In Polen startten de Oranjetalenten vrijdag tegen hun Noorwegen leeftijdsgenoten. Waar het 'grote Oranje' er woensdag in Oslo niet in slaagde de volle buit te pakken, lukte het de jongere generatie wel het stugge Noorse verdedigingsblok te ontmantelen. "We creëerden een stuk of acht kansen", telde Visser. "En kregen er twee tegen."

Een lastige partij was het wel. De Noren zakten ver in op eigen helft en concentreerden zich volledig op het verdedigen. Toch was Visser juist content met die strategie. "Ja, daar was ik blij mee. In de EK-kwalificatie lopen we vaak tegen dat soort zichzelf ingravende ploegen aan. Het was heel leerzaam voor de spelers om dat nu al in een goede oefenpartij te ervaren. In het eerste kwartier hadden we daar moeite mee, maar daarna kregen we in het tweede kwartier meer diepte in ons spel."

Het was ook de fase waarin Oranje de openingstreffer maakte. PSV'er Isaac Babadi scoorde in de 21e minuut op aangeven van aanvoerder Mike Kleijn. Een fraaie goal, op de manier waarop de technische leiding het graag wilde. "Diepte zoeken en goede loopacties", vertaalde Visser. Net als de tweede Oranjetreffer die in de 78e minuut van de schoen van spits Julian Rijkhoff kwam, na een pass van invaller Ilias Splinter.

De Syrenka Cup wordt gespeeld in de omgeving van hanzestad Gdansk, in het noorden van Polen.

Zes wissels tegelijk

Visser wisselde halvewege de tweede helft zes spelers tegelijk. Ondanks die personele veranderingen bleef Onder 17 moeiteloos overeind. Een goed teken dat het met de breedte van de selectie goed zit. "We zijn zelden in de problemen gekomen", zag Visser. "We bleven de bovenliggende partij en creëerde nieuwe kansen. En bij balverlies konden we meteen veel druk zetten."

Erald Krasniqi: winst op verjaardag.

"De energie straalde er vanaf bij de spelers. Komend vanuit de clubs waren ze deze week voor het eerst bij elkaar. Een aantal jongens speelde zelfs de eerste interland. Dan is het begrijpelijk dat de afstemming nog wel eens lastig is. Je hebt langer de tijd nodig om de communicatie te verbeteren, maar ik vond het knap dat we dat vandaag al redelijk voor elkaar hadden. Met 2-0 van Noorwegen winnen is prima. Hier kunnen we mee verder."

Jarige Krasniqi

Een extra mooie dag in het Kazimierz Deyna Stadion in Starogard Gdanski had Erald Krasniqi. De aanvaller uit Sneek vierde zijn 16e verjaardag met een basisplaats in Onder 17.

Zondag staat de tweede wedstrijd van Onder 17 bij de Syrenka Cup op het programma. Nederland treft dan Polen of Moldavië. De finalewedstrijd is op dinsdag 7 september.

Statistieken Statistieken Hier vind je de opstelling en statistieken van de oefeninterland Nederland - Noorwegen (2-0).

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen