Oranje onder 17 tweede na gelijkspel tegen Amerika Onder 18

Ruud Scheper
19 november 2019, 8:00

De basiself voorafgaand aan het duel met de VS Onder 18. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is het oefentoernooi in de VS als tweede geëindigd. De equipe van trainer Mischa Visser moest met 3-0 winnen van de VS Onder 18 wilde het de VS Onder 17 passeren op de ranglijst, maar slaagde daar niet in. Door een treffer in blessuretijd van Yusuf Barasi werd het 2-2.

In de gelijkopgaande eerste helft kregen beide teams één enorme mogelijkheid om te scoren. Eerst was Yusuf Barasi dicht bij een doelpunt, na een uitstekende actie en dito voorzet van Salah Oulad-M’hand, maar een fenomenale redding van doelman Seth Wilson voorkwam de openingstreffer.

Spijkerharde Amerikanen

In de vooral van Amerikaanse kant spijkerharde eerste helft viel er opmerkelijk genoeg overigens maar één gele kaart. En die was treffend genoeg ook nog eens voor Oranje. Dat Nederland niet met een 1-0 achterstand de kleedkamers inging, was te danken aan Mylian Jimenez. De vervanger van Denzel Owusu, die in de warming-up geblesseerd was afgehaakt, haalde op slag van rust de bal van de lijn.

KNVB-coach Mischa Visser zag zijn ploeg opnieuw in de absolute slotfase toeslaan.

Het bleek uitstel van executie, want drie minuten na de pauze lag de 1-0 alsnog achter doelman Robin Roefs. Na een ongelukkige kluts in het Nederlandse strafschopgebied viel de bal voor de voeten van aanvaller Jack de Vries; 1-0.

Barasi maakt hands?

Het antwoord van Oranje leek snel te komen, want slechts een paar minuten later verschalkte Barasi de Amerikaanse doelman. Leek, want hoewel niemand anders op het sportpark in Florida een handsbal had gezien, was dat de reden dat de arbitrage het doelpunt afkeurde.

Dillon Hoogewerf zette de aansluitingstreffer op het scorebord.

Een nieuwe tik volgde toen Nasuhi Noah Jones de Amerikanen op een 2-0 voorsprong zette. De spits rondde een puike aanval bekwaam af door de bal in de verre hoek langs Roefs te schuiven. Nederland weigerde echter te capituleren. Met Xavi Simons en Dillon Hoogewerf voor Kian Fitz-Jim en Oulad M’Hand ging het direct op zoek naar de aansluitingstreffer.

Aansluitingstreffer gevonden

Niet veel later lag het doelpunt in het net. Hoogewerf ging aan de rechterkant diep en wist uit een onmogelijke hoek Wilson te verschalken. Een spannende slotfase volgde, waarin ook de Amerikanen nog gevaarlijk werden, maar een knal van afstand werd door Roefs vakkundig gepareerd.

Yusuf Barasi bracht Oranje in blessuretijd op gelijke hoogte; 2-2.

“Laat dit een les zijn”, stelde Visser nadat donderdag tegen de VS Onder 17 in blessuretijd een zeker lijkende 3-1 voorsprong werd weggegeven. Onder 17 bleek een snelle leerling, want na het treffen met Turkije scoorde het nu opnieuw in de absolute slotfase. Met een fraaie knal buitenkant rechts zette Barasi beide ploegen op gelijke hoogte.

Fantastische reflex

Het had zelfs nog mooier kunnen zijn als Hoogewerf twee minuten later in de één tegen één met Wilson de bal opnieuw langs de doelman had gekregen, maar met een fantastische reflex toonde de goalie wederom zijn klasse. Oranje moest daardoor genoegen nemen met plek twee, achter toernooiwinnaar Amerika Onder 17, dat eerder op de avond Turkije had verslagen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel tussen de VS onder 18 en Oranje onder 17.