Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nieuwe lichting Onder 17 leert wijze les in Amerika

Ruud Scheper
KNVB Media
15 november 2019, 7:30

De basiself voorafgaand aan het duel met de VS. - Foto: KNVB Media

Terwijl het ‘oude’ Oranje onder 17 op het WK in Brazilië in de halve finale speelde tegen Mexico, leerde het nieuwe Oranje onder 17 in de eerste wedstrijd van de oefentrip in de VS een wijze les. Tegen de Onder 17 van het gastland leek het team van Mischa Visser in veilige haven met een 3-1 voorsprong, maar in blessuretijd werd het alsnog 3-2 én 3-3.

'It Ain't Over 'Til It's Over', zong Lenny Kravitz in 1991. De spelers van Oranje onder 17 weten dat inmiddels ook. Coach Mischa Visser en zijn staf keken de beelden direct na afloop nog maar eens terug om zich te vergewissen wat er nou precies was gebeurd. “We zaten eigenlijk vrij rustig op de bank met een 3-1 voorsprong, maar na een krankzinnige slotfase stond het ineens 3-3.”

21 uur reistijd

Dik negentig minuten eerder was Nederland nog uitstekend aan de wedstrijd tegen de Verenigde Staten begonnen. Na een reis van dik 21 uur kon Visser daar alleen maar tevreden over zijn. “Die reis heeft er behoorlijk ingehakt en alleen dat is al nieuw. We zijn 21 uur onderweg geweest en je hebt ook nog eens zes uur tijdsverschil. Dat doet wat met de frisheid en fitheid van de jongens.”

Onder 17  en de VS voorafgaand aan het duel.

Maar hoewel de ploeg dus uit de startblokken vloog, keek het wel na elf minuten tegen een 0-1 achterstand aan door een mooi doelpunt van Jonathan Gomez. “Ik vond ons heel goed beginnen, met goede aanvallen en snelle omschakelmomenten”, analyseerde Visser. “We waren zwaar de bovenliggende partij alleen één moment waarin Amerika heel goed opbouwde, deden wij het niet goed en stond het 0-1 voor hun.”

Snel antwoord

We zaten eigenlijk vrij rustig op de bank, maar na een krankzinnige slotfase stond het ineens 3-3

Lang duurde het niet voor Onder 17 een antwoord had, want krap drie minuten later schoot Yusuf Barasi na een knappe steekpass van Xavi Simons de bal achter doelman Gabriel Slonina. Daar bleef het bij tot de rust. Na de pauze was Oranje dicht bij een voorsprong toen Dillon Hoogewerf Barasi bediende, maar diens inzet spatte uiteen op de lat, terwijl de rebound van Simons van de lijn werd gehaald.

Dik twintig minuten voor tijd kwam Oranje alsnog op een verdiende voorsprong door een doelpunt van verdediger Solomon Bonnah. Toen Simons op aangeven van Myron van Brederode acht minuten voor tijd de 3-1 tegen de touwen werkte, leek het pleit wel beslecht. Maar dat was buiten de nooit opgevende Amerikanen gerekend, want in de 93e én 94e minuut trof de thuisploeg doel via Kevin Paredes en Sota Kitahara, waardoor Oranje uiteindelijk genoegen moest nemen met een 3-3 gelijkspel.

Krankzinnige minuten

“We hadden zelfs nog kansen op de 4-1, met een knal van Ar’jany Martha op de lat, maar we vergeten om onszelf te belonen”, baalde Visser. Een paar krankzinnige minuten in de blessuretijd later stond het ineens 3-3. “Die beelden gaan we straks terugkijken met de jongens, want daar gingen we niet volwassen genoeg mee om. We dachten nog te veel aan aanvallen, waardoor de tegenstander heel veel ruimte had om die goals te maken.”

De kleedkamer van Oranje onder 17.

Een wijze les, vond Visser. “Aan de ene kant is het balen dat dat is gebeurd, aan de andere kant heb je dat soms ook nodig om van te leren. Laat dat een wijze les zijn. Nu is het gelukkig vriendschappelijk, maar straks in de kwalificatie in maart mag dat niet meer gebeuren.”

Ander elftal tegen Turkije

We dachten nog te veel aan aanvallen, waardoor de tegenstander heel veel ruimte had om die goals te maken

Zaterdagavond wacht de tweede wedstrijd in het oefentoernooi, tegen Turkije. Oranje zal dan starten met een flink gewijzigde basiself. “De meeste jongens die deze wedstrijd hebben gespeeld zullen dan op de bank starten”, verklapte de coach. “We gunnen alle jongens minuten omdat het goed is voor hun ontwikkeling, maar aan de andere kant heeft dat ook te maken met belastbaarheid. Je moet ervoor oppassen om jongens in drie dagen twee wedstrijden te laten spelen.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel tussen de VS en Oranje onder 17.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen