Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Fit Oranje onder 17 klaar voor halve finale tegen Mexico

Ruud Scheper
KNVB Media
14 november 2019, 10:30

Oranje onder 17 staat vanavond 20:30 uur Nederlandse tijd in de halve finale van het WK in Brazilië tegenover Mexico. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 verblijft momenteel in een hotel in Brasilia, op een steenworp afstand van het stadion waar het Nederlands elftal in 2014 onder leiding van toenmalig bondscoach Louis van Gaal het brons greep door Brazilië te verslaan. Vanavond kan het team die prestatie verbeteren, door de finale te bereiken van het WK.

Dan moet er om 20.30 uur Nederlandse tijd wel worden afgerekend met Mexico, de tegenstander waar begin september tijdens het Vierlandentoernooi in eigen land nog van werd verloren. “We speelden heel dominant tijdens dat duel”, herinnert KNVB-coach Peter van der Veen zich. “Maar we lieten het in de tweede helft een beetje vieren, waardoor zij twee keer konden scoren.”

Wapenen tegen de counter

We hebben tijdens het EK geleerd dat het goed is om de touwtjes soms even los te laten om de jongens weer fris te krijgen

Geen reden tot zorg dus, die 1-2 nederlaag, maar wel een dankbare les voor de halve finale van vanavond. “De twee goals die we tegen kregen, waren beide uit een counter”, zag Van der Veen nog een keer toen hij de beelden terugkeek. “Daar hebben we goed naar gekeken en bedacht hoe we ons daar tegen kunnen wapenen.”

Dat zal moeten gebeuren zonder de hulp van Ki-Jana Hoever. De verdediger, een vaste pion in de opstelling van Onder 17, is geschorst. “Dat is natuurlijk allereerst ontzettend jammer voor hem, maar ook voor ons als team. Hij heeft een groot aandeel in het verdedigen bij spelhervattingen. Dat moeten we gaan zien op te vangen met de jongens die gaan spelen.”

Prestatie van formaat

Op de schorsing van Hoever na kan Van der Veen over iedereen beschikken. Een prestatie van formaat van de technische én medische staf na de intensieve weken in Brazilië. “Dat zegt iets hoe we daarmee omgaan en hoe we trainen. Kort maar fel, waardoor wel scherpte wordt gevraagd.” Daarin is ook de inbreng van de jongens die niet zo veel spelen cruciaal, weet de coach. “Die jongens trainen geweldig. Voor mij als trainer is dat natuurlijk heel fijn, want ik kan ze er zo inzetten terwijl je bijna geen verschil ziet.”

KNVB-coach Peter van der Veen: 'Je ziet dat we weer dominanter worden aan de bal en dat we ook langer in balbezit blijven'.

In de aanloop naar het cruciale treffen tegen Mexico besloot Van der Veen zijn groep wat extra rust te geven. “We hebben tijdens het Europees kampioenschap geleerd dat het ook wel eens goed is om de touwtjes even los te laten om de jongens weer fris te krijgen. Uiteindelijk gaat het daarom; om fitheid en frisheid in je geest. Dat proberen we zo te creëren.”

‘We kunnen nóg beter’

Dat het met die frisheid tot nu toe wel goed zit, bleek wel uit de kwartfinale tegen Paraguay, waarin Oranje haar beste voetbal van dit toernooi liet zien. “Ik denk dat we nóg beter kunnen, maar gezien het verloop van het toernooi zie je ons groeien en was de laatste wedstrijd zeker onze beste. Je ziet dat we weer dominanter worden aan de bal en dat we ook langer in balbezit blijven. Dat is een van onze grote krachten en hopelijk kunnen we dat doorzetten tegen Mexico.”

Ik denk dat we nog beter kunnen, maar de laatste wedstrijd was zeker onze beste

En dan? Van der Veen schudt zijn hoofd. “Je merkt dat het steeds meer gaat leven en dat er vooral veel vooruitgekeken wordt”, refereerde hij aan de persconferentie waarop hij een groeiend aantal journalisten tegenover zich had. “Maar daar willen wij nog niet aan meewerken. We willen ons vooral richten op Mexico. We zitten er nog steeds in. Hopelijk komen we in de finale, maar dan moeten we wel eerst van Mexico zien te winnen.”

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen