Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Youri Regeer van bankzitter thuis tot basisspeler op het WK

Ruud Scheper
KNVB Media
10 november 2019, 10:00

Youri Regeer met coach Peter van der Veen. - Foto: FIFA/Getty Images

Hij zat voor de tv toen Oranje onder 17 zich in mei kroonde tot Europees kampioen. Nu, een paar maanden later, staat Youri Regeer vanavond te midden van diezelfde spelers in de kwartfinale op het WK in Brazilië. En daar blijft het niet bij als het aan de benjamin van de selectie ligt. “Wij hebben genoeg kwaliteit om wereldkampioen te worden.”

Het kwam als een verrassing, de overstap naar Oranje onder 18 in september van dit jaar. Youri Regeer (16) draait er niet omheen. Leeftijdstechnisch gezien mocht hij met zijn teamgenoten van Oranje onder 16 naar Onder 17, maar KNVB-coach Peter van der Veen had een andere weg voor hem in gedachten. Zijn selectie voor het Vierlandentoernooi in eigen land en zijn goede prestaties daarin deden de hoop op een plaatsje in de WK-selectie groeien. “Maar dat ik daadwerkelijk mee mocht naar Brazilië, daar had ik aan het begin van dit jaar niet van durven dromen.”

Niet op gerekend

Met deze groep hebben we de kwaliteiten om wereldkampioen te worden. Dan moet je dat ook nastreven, vind ik

Toch was dat precies wat er gebeurde. En het werd nog mooier voor de in augustus zestien jaar geworden Ajacied. Al in de eerste wedstrijd tegen Japan mocht hij voor het eerst minuten maken, in wedstrijd twee, drie en vier stond hij zelfs in de basis. Onwerkelijk, vindt ook hijzelf. “Nee ik had daar niet op gerekend. Je moet reëel zijn; ik kwam nieuw in een team dat deze zomer Europees kampioen was geworden. Dat sta je maar niet zo in de basis.”

Persoonlijk kon hij het dus wel uitjubelen, maar de resultaten in de eerste twee pouleduels gaven daar weinig aanleiding toe. Een 3-0 nederlaag tegen Japan, 3-1 verliezen van Senegal; nee, ook Regeer had niet meer gerekend op een vervolg in Brazilië. “We hebben een paar harde klappen te verwerken gehad. Als je twee keer verliest op een WK lig je er meestal uit. Maar een dag of twee na de nederlaag tegen Senegal kwam het besef; we hebben nog een kans. ‘Kom op boys’, zeiden we tegen elkaar. ‘Laten we die kans grijpen.’ En dat hebben we gedaan.”

Centrale verdediger

Tegen de VS draaide de Oranje aanvalsmachine voor het eerst weer op volle toeren, gevolgd door een overtuigend optreden tegen Nigeria in de achtste finale. Voorafgaand aan dat laatste treffen had Regeer hem wel even geknepen. In tegenstelling tot het treffen met de VS was de geschorste Ian Maatsen weer beschikbaar voor coach Van der Veen. Zou de sterkhouder van Chelsea terugkeren in de basis, dan zou dat mogelijk ten koste gaan van hem. “De trainer zei dat ik het goed had gedaan, dus ik was vooral benieuwd hoe hij het op het middenveld ging invullen.”

Youri Regeer op de persconferentie een dag voor het treffen met Paraguay.

Het liep even anders dan hij had gedacht. “Ja, hij had me centraal in de verdediging gezet. Helemaal nieuw was dat niet voor me, maar ik had dat niet zien aankomen.” Of hij daar blij mee was? “Liever speel ik op het middenveld, daar ben ik heel eerlijk in. Maar als de trainer me achterin nodig heeft, speel ik daar. En het ging wel lekker, moet ik zeggen.”

Gevaarlijke klant Paraguay

Mogelijk staat hij daar wederom wanneer Onder 17 het vanavond om 20:30 uur Nederlandse tijd opneemt tegen Paraguay. En dat is een gevaarlijke klant, weet Regeer. “Want als je drie keer scoort in één helft tegen Argentinië, dan kun je wel wat.” Na 45 minuten in die achtste finale was hij er nog van overtuigd geweest dat Argentinië de volgende tegenstander zou worden van Oranje. “Het stond 2-0 bij de rust, Argentinië was heer en meester. Dan houd je geen rekening meer met een ander scenario. Maar ik moet zeggen; de Paraguayanen kwamen geweldig terug in de tweede helft. En op basis daarvan verdienden ze het ook wel om door te gaan.”

Ik kwam nieuw in een team dat deze zomer Europees kampioen was geworden. Dat sta je maar niet zo in de basis

Voor de ploeg van Van der Veen maakten die drie goals een flink verschil. “Argentinië wil voetballen, Paraguay speelt vooral vanuit de counter. Nu krijgen we weer een team zoals we ook al tegen Nigeria en Senegal zijn tegengekomen. Eén voordeel; we weten hoe we ons daar tegen kunnen wapenen.” Maar naast een andere speelstijl maakt het volgens Regeer weinig uit wie de tegenstander is. “Als je wereldkampioen wilt worden, moet je van iedereen kunnen winnen.”

Ambitieuze missie

Die missie, wereldkampioen worden, is nog altijd springlevend. Of weer, misschien beter gezegd. “We hebben ons vooraf een doel gesteld en dat is wereldkampioen worden”, stelt Regeer. Dat sommige mensen dat zien als te hoog van de toren blazen? Hij haalt zijn schouders op. “Zo zie ik dat niet. We zijn ambitieus en streven een doel na, dat is heel wat anders. Met deze groep hebben we de kwaliteiten om wereldkampioen te worden. Dan moet je dat ook nastreven, vind ik.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen