Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 leeft op tegen Verenigde Staten en blaast WK nieuw leven in

Ruud Scheper
KNVB Media
3 november 2019, 2:00
1:49

Mohamed Taabouni na de 3-0 tegen de Verenigde Staten. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje balanceerde na twee nederlagen op het randje van uitschakeling, maar na een uitstekende 4-0 overwinning op de Verenigde Staten mag het team van coach Peter van der Veen toch weer hopen op de volgende ronde.

Ze bleven tikken en kwamen de afspraken na. Dan is het een genot om naar te kijken

Na twee nederlagen tegen Japan en Senegal leek het WK voor Oranje onder 17 uit te lopen op een enorme deceptie. Maar helemaal over en uit was het nog niet, wist ook Van der Veen. De vier beste nummers drie van de zes poules plaatsten zich immers ook voor de achtste finales.

Andere basiself

Winnen van de VS, zo luidde de opdracht dan ook. En nog duidelijker gezegd; het liefst zo dik mogelijk. Voor de ontmoeting had Van der Veen wel wat te puzzelen. Sterkhouders Melayro Bogarde en Ian Maatsen ontbraken wegens een schorsing, waardoor Kenneth Taylor terugkeerde in de basiself en Steven van der Sloot voor het eerst zijn opwachting maakte. Ook voorin voerde Van der Veen een wijziging door. Sontje Hansen - nog gepasseerd in het duel met Senegal - maakte zijn opwachting in de spits, waardoor Naoufal Bannis genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank.

De gewijzigde basiself van Oranje onder 17 voorafgaand aan het duel met de Verenigde Staten.

Oranje begon vol vuur aan de wedstrijd, vastbesloten om de laatste strohalm met beide handen aan te grijpen. Het resulteerde in een vermakelijke eerste helft, waarin onder andere Naci Ünüvar een Hansen dicht bij de openingstreffer waren, maar waarin ook de Amerikanen van tijd tot tijd van zich afbeten.

Hansen doet het

Vlak voor de pauze kwam Oranje op een 1-0 voorsprong door Hansen, die een mooie solo bekwaam afrondde. Die treffer gaf de ploeg zichtbaar vertrouwen, zeker nadat diezelfde Hansen op aangeven van Anass Salah-Eddine kort na de pauze ook voor de 2-0 had gezorgd. Ineens was daar weer het swingende aanvalsspel waarmee de ploeg zich in mei tot Europees kampioen had gekroond.

Het is jammer dat we die vijfde niet maken, want dan waren we nu al door geweest

Genoegen nam Nederland dan ook niet met de 2-0 voorsprong. Vol trok de ploeg in het vervolg ten aanval in de wetenschap dat het afhankelijk was van de resultaten in de andere poules. Het resulteerde in de 3-0 van Mohamed Taabouni, op aangeven van van uitblinker Hansen, en in een strafschop voor Taylor. De captain zag zijn inzet echter gekeerd worden door Chituru Odunze. Vlak voor tijd viel de 4-0 alsnog. Jayden Braaf omspeelde de Amerikaanse doelman en schoof de bal binnen.

Duimen voor Argentinië

Door de klinkende overwinning is Nederland nog in de race voor een ticket naar de achtste finales. De equipe van Van der Veen moet dan wel afwachten wat er vanavond en vannacht gebeurt in de wedstrijden tussen Mexico en de Salomonseilanden en Argentinië - Tadzjikistan. De ogen zullen vooral gericht zijn op dat laatste duel, omdat het niet aannemelijk is dat Mexico punten zal laten liggen tegen de Salomonseilanden. Wint Argentinië van Tadzjikistan, dan plaatst Oranje zich alsnog voor de achtste finales.

Sontje Hansen was zeer belangrijk voor Oranje onder 17 met twee goals en een assist. Coach Peter van der Veen: 'Sontje heeft een geweldige wedstrijd achter de rug, de eerste maakt hij in z'n eentje, de tweede schiet hij binnen en de derde bereidt hij voor'.

"Het heeft even geduurd, maar gelukkig hebben ze het vandaag laten zien", reageerde Van der Veen opgelucht na de grote zege. "Het is jammer dat het niet eerder is gebeurd en dat we die vijfde niet maken, want nu moeten we nog in de wachtkamer voor de wedstrijd tussen Argentinië en Tadzjikistan en anders waren we al door geweest." De coach bleef er evenwel rustig onder. "Ik leg m'n telefoon op mijn kamer en dan hoor ik het wel."

Genot om naar te kijken

Vandaag was Bannis gepasseerd. Daar moeten ze mee leren omgaan, want zo werkt dat in de top en daar willen ze allemaal naar toe

Ook hij had genoten van het spel van zijn ploeg. Zeker na de pauze draaide de aanvalsmachine op volle toeren. "Ze bleven tikken, kwamen de afspraken na en dan is het een genot om naar te kijken. Je weet ook dat die goals vanzelf gaan komen. We hebben aangegeven; blijf het zoeken in het voetbal, want daar zijn we heel goed in en dan is het mooi dat het eruit komt."

Mocht Oranje doorgaan dan heeft de coach flink wat te kiezen. "Dat is zo als je in een topteam zit, dan heb je te maken met topspelers. Vandaag was Bannis gepasseerd. Daar moeten ze mee leren omgaan, want zo werkt dat in de top en daar willen ze allemaal naar toe. Het is aan ons als technische staf om daar de juiste keuzes in te maken." 

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen