Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17 op rand van uitschakeling na nederlaag tegen Senegal

Ruud Scheper
KNVB Media
30 oktober 2019, 23:00
4:56

Onder 17 treurt na een nieuwe nederlaag. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 staat na twee WK-duels op de rand van uitschakeling. De regerend Europees kampioen kwam in het duel met Senegal nog wel op een vroege 1-0 voorsprong door Naoufal Bannis, maar ging in het vervolg met 1-3 onderuit. Een bittere teleurstelling voor de regerend Europees kampioen, die met zo veel ambitie richting het WK in Brazilië was afgereisd.

De druk zat er meteen goed op bij Oranje na de nederlaag in het openingsduel met Japan. Niet alleen was de uitslag een ferme tik op de kin, zoals coach Peter van der Veen het noemde, maar vooral de manier waarop dat gebeurde, baarde de oefenmeester zorgen. Geen moment leek Onder 17 tegen Japan namelijk op de geoliede machine die een paar maanden geleden nog glorieus de Europese titel voor zich opeiste.

Aanpassingen in de basiself

Voor het treffen met Senegal greep Van der Veen daarom in. Sontje Hansen werd voorin vervangen door Jayden Braaf en ook captain Kenneth Taylor moest op het middenveld zijn plek afstaan. Zijn vervanger was Youri Regeer.

De basiself voorafgaand aan het duel.

De aanpassingen sorteerden direct effect, want binnen tien minuten kwam Oranje op een 1-0 voorsprong. Een corner van Mohamed Taabouni, aanvoerder bij afwezigheid van Taylor, werd door Devyne Rensch doorgekopt en belandde bij de tweede paal voor de voeten van Naoufal Bannis, die niet twijfelde en de bal in het dak van het doel ramde. Een enorme vreugde-explosie volgde.

Afgekeurde goals

Het was even schrikken voor Van der Veen en co. toen Senegal krap drie minuten later alweer op gelijke hoogte leek te komen, maar in de aanloop naar het doelpunt vergreep Souleymane Faye zich op oliedomme wijze aan Rensch. Een overtreding die in het tijdperk voor de VAR misschien onopgemerkt was gebleven, maar nu een annulering van de treffer betekende.

Naoufal Bannis springt een gat in de lucht nadat hij Oranje op voorsprong heeft gezet.

De goal en de afgekeurde tegentreffer waren een prettig steuntje in de rug voor Oranje, dat een paar kansen kreeg om de score te verdubbelen. Even dacht het zelfs op een 2-0 voorsprong te komen, maar de tweede goal van Bannis werd terecht afgekeurd wegens buitenspel van Braaf, die het voorwerk bij de treffer verzorgde en de bal panklaar had gelegd voor de spits.

Senegal bijt van zich af

Naarmate de eerste helft vorderde beet Senegal wat vaker van zich af. Zo was Pape Sarr gevaarlijk, maar de aanvallende middenvelder knikte de bal net langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Niet veel later dook ook spits Faye op voor het doel van Calvin Raatsie, maar zijn poging zeilde voorlangs.

Naci Ünüvar probeert zijn Senegalese tegenstander af te schudden.

Nauwelijks twintig seconden was de tweede helft aan de gang of de gelijkmaker stond op het bord. Een schot van Sarr werd door Ian Maatsen ongelukkig van richting veranderd, waardoor Raatsie kansloos was. Insa Boye kreeg niet veel later een werkelijk niet te missen kans, maar de aanvaller kreeg het vrijstaand van een meter of vijf voor elkaar om de bal toch naast te lepelen.

Pech voor Braaf

Met Hansen en Taylor voor Bannis en Regeer draaide Oranje in de laatste twintig minuten de duimschroeven bij Senegal weer aan. Het resulteerde ook in een paar kansen. Pech was er voor Braaf, toen de buitenspeler naar binnen kapte en de korte hoek zocht en vond, maar tot zijn afgrijzen zag dat de bal uiteenspatte op de paal.

Melayro Bogarde kon in de slotfase met rood vertrekken.

In de slotfase ging het helemaal mis voor Oranje. Raatsie kreeg een knal van afstand niet helemaal lekker weg, waarna Melayro Bogarde in het vervolg een overtreding beging vlak voor zijn eigen doel in een uiterste poging om een treffer te voorkomen. De verdediger kon met zijn tweede gele kaart inrukken, waarna Sarr de toegekende strafschop benutte. In blessuretijd werd het nog erger voor Nederland. In de jacht op de gelijkmaker lag het achterin helemaal open. Aliou Balde ontsnapte aan de buitenspelval, waarna hij Raatsie omspeelde en de eindstand bepaalde op 1-3.

'Ontzettend zonde'

Als er nog maar één procent kans is, dan moet je daar in geloven en die kans pakken

"Het is ontzettend moeilijk nu om deze klap te verwerken", reageerde Van der Veen na afloop voor de camera van de NOS. "Ik denk dat ze enorm gevochten hebben met elkaar en dat ze hun rug gerecht hebben. Maar door eigen toedoen geef je min of meer de 1-1 weg. Dat is natuurlijk ontzettend zonde."

Helemaal kansloos voor een plek in de achtste finales is Nederland ondanks de tweede nederlaag nog niet. Weet de ploeg van Van der Veen het laatste groepstreffen tegen de VS te winnen, dan zou het in theorie nog als een van de beste nummers drie in de poule kunnen doorstoten naar de knock-outfase. De coach blijft dan ook strijdbaar. "Als er nog maar één procent kans is, dan moet je daar in geloven en die kans pakken."

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Senegal en Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen