Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Oranje onder 17 begint WK met domper; 3-0 nederlaag tegen Japan

Ruud Scheper
KNVB Media
28 oktober 2019, 2:00

Melayro Bogarde baalt. Japan blijkt met 3-0 te sterk voor Oranje onder 17. - Foto: FIFA/Getty Images

Oranje onder 17 is beroerd begonnen aan het WK in Brazilië. Tegen Japan liep de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen in het vlijmscherpe mes van de Aziaten; 3-0. "Een klap op je kin", bekende Van der Veen. "Maar we zijn nog niet knock-out."

Oranje onder 17 reisde met hoge verwachtingen af richting Brazilië. De regerend Europees kampioen werd na het wervelende EK afgelopen mei door vriend en vijand gezien als een van de favorieten voor de wereldtitel, maar kon die status tegen Japan geen moment waarmaken.

Verdiende achterstand

Al voor rust kreeg de Aziatisch kampioen een aantal goede mogelijkheden, waarvan het er - gelukkig voor Oranje - maar één benutte. Yamato Wakatsuki zette Japan tien minuten voor de pauze op een verdiende 1-0 voorsprong. Nederland zette daar nauwelijks iets tegenover.

De basiself voorafgaande aan het WK-duel met Japan.

Als je te veel duels verliest en je bent daarbij ook nog eens slordig aan de bal, dan ga je zo’n wedstrijd niet winnen

Na rust drong Oranje wat meer aan, maar breidde Japan de voorsprong uit door de tweede treffer van Watsuiki. Een kwartier voor tijd ging de bal, na tussenkomst van de VAR, op de stip. Verdediger Devyne Rensch had hands gemaakt binnen zijn eigen zestien. Jun Nishikawa stuurde doelman Calvin Raatsie de verkeerde kant op en besliste vanaf elf meter het duel; 3-0.

'Klap op je kin'

De teleurstelling was groot na afloop van het eerste WK-duel, ook bij de coach. "Dit hadden we niet verwacht", was Van der Veen eerlijk. "Het is altijd belangrijk om in de eerste wedstrijd een resultaat te halen, maar dat is niet gebeurd. Dit is een klap op je kin, maar we zijn nog niet knock-out."

Mohamed Taabouni snelt langs Satoshi Tanaka.

Waar het volgens de coach aan had gelegen? “Ik vond dat te veel spelers er niet waren. Een of twee kun je nog opvangen met de rest, maar als daar er te veel van zijn, wordt het heel lastig. En ik moet zeggen, Japan had zich fantastisch voorbereid op ons. We kwamen niet in onze kracht en zij wel.”

Scherper in de duels

Japan had zich fantastisch voorbereid op ons. We kwamen niet in onze kracht en zij wel

Aan de andere speelstijl van de Aziatische opponent wilde Van der Veen dat niet wijten. “We hebben ze voorbereid op 4-4-2 plat, nou dat was het. Ik vond dat zij gewoon veel scherper begonnen en veel scherper waren in de duels. Als je te veel duels verliest en je bent daarbij ook nog eens slordig aan de bal, dan ga je zo’n wedstrijd niet winnen.”

Naci Ünüvar kon zijn stempel nog niet echt drukken op het spel van Oranje onder 17.

Woensdag volgt het volgende WK-treffen. En de ontmoeting met Senegal is door de nederlaag tegen Japan meteen cruciaal. "We moeten deze wedstrijd snel vergeten", aldus Van der Veen. "We staan samen met Amerika op nul punten dus je zult een resultaat moeten halen woensdag. Daar gaan nu alle pijlen op.” De aftrap van de wedstrijd is om 21:00 uur Nederlandse tijd. 

Statistieken Statistieken Kijk hier voor de statistieken van het duel tussen Japan en Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen