Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 naar Eliteronde na dikverdiende zege op Slovenië

Ruud Scheper
KNVB Media
15 oktober 2019, 21:45

Onder 17 viert de 1-0 van Dillon Hoogewerf aan de zijlijn. - Foto: KNVB Media

De opluchting is groot als Dillon Hoogewerf kort na de pauze van dichtbij de 1-0 op het scorebord zet. Massaal vliegt het team richting de zijlijn waar spelers en staf elkaar in de armen vallen. “Dit kan niet meer misgaan”, is het gevoel. En zo gaat het ook. De Eliteronde is bereikt.

We hadden het voor 95 procent onder controle, maar dat ene moment kan je nekken

Getwijfeld aan een goede afloop? Julius Dirksen schudt zijn hoofd. Nee, dat heeft hij geen moment. “We hebben ontzettend hard gewerkt met z’n allen om tot dit resultaat te komen en eerste te worden in de poule. Tegen Kosovo voelde het gelijkspel als een nederlaag, maar we hebben ons goed hersteld.”

Nog niets beslist

Met een gelijkspel tegen Kosovo en een krappe overwinning op Wales is nog niets beslist als Oranje onder 17 en Slovenië op een druilerige dinsdagavond tegenover elkaar staan in Venray. Slovenië moet winnen, weet men bij Oranje. Oftewel; de tegenstander kan best voor de eigen pot gaan liggen zoals dat met Kosovo en Wales in de vorige wedstrijden gebeurde, maar uiteindelijk zullen de Slovenen een keer uit de schulp moeten kruipen, willen ze de tweede kwalificatieronde bereiken.

Captain Julius Dirksen wint in de lucht.

Dat blijkt ook uit de voetbalopvatting van de Slovenen. Die is een stuk positiever dan die van de Kosovaren in het eerste duel, maar ook de derde opponent in deze kwalificatiereeks houdt de linies compact. Twee keer is de thuisploeg in het eerste bedrijf echt dicht bij een treffer. Eerst heeft Hoogewerf pech wanneer hij vanuit een op het oog kansloze hoek de bal toch op het doel weet te krijgen, maar de bal stuitert via de verre paal weer het veld weer in.

Hoogewerf mist strafschop

De tweede kans is ook voor de spits, wanneer hij na een snelle aanval onderuit wordt gegleden in de zestien. Penalty, oordeelt de scheidsrechter volkomen terecht. Hoogewerf posteert zichzelf achter de bal, maar weet de bal niet langs de Sloveense goalie Martin Turk te krijgen.

Doelpuntenmaker Dillon Hoogewerf was bedrijvig dinsdagavond. Hij schoot op de paal, miste een penalty én scoorde de winnende treffer.

Tegen Kosovo voelde het gelijkspel als een nederlaag, maar we hebben ons goed hersteld

Helemaal tandeloos is ook de opponent niet. Sterker nog, de beste kans is misschien zelfs wel voor de bezoekers. Vlak na de strafschop houdt het volgepakte sportpark De Wieën even de adem in, als Nick Perk een kans krijgt die niet te missen lijkt. Lijkt, want de aanvaller schiet de bal langs de verkeerde kant van de paal. “Dat was even schrikken”, bekent KNVB-coach Mischa Visser. “We hadden het voor 95 procent onder controle, maar dat ene moment kan je nekken. Kijk maar naar de wedstrijd tegen Kosovo.”

Honderd procent

In de tweede helft neemt dat percentage toe tot honderd procent controle. Geen moment weet Slovenië nog gevaarlijk voor het doel van keeper Dani van den Heuvel op te duiken. “We hebben ze kapot gespeeld in de eerste helft”, vindt Visser. “Een groot compliment naar de spelers en staf. Als je ziet hoeveel energie zij in dit resultaat hebben gestoken de afgelopen anderhalve week dan is dit een grandioze beloning.”

Onder 17 viert feest als de Eliteronde is bereikt.

Kort na de pauze volgt de zo vurig gewenste treffer en opmerkelijk genoeg ontstaat hij uit een spelhervatting, niet de specialiteit van dit Onder 17 met het geringe aantal reuzen. Eigenlijk de enige twee lange spelers die zich in de lucht kunnen meten met de tegenstander, Dirksen en Rio Hillen, mengen zich in het kopduel waarna de bal bij de andere paal prompt voor de voeten van Hoogewerf valt. Die twijfelt niet en schiet Oranje op voorsprong.

Bizar veel gecreëerd

Kijk maar eens naar ons doelsaldo. Dat zegt genoeg. We hebben moeite om te scoren

Hoewel Oranje in het vervolg verzuimt de wedstrijd in het slot te gooien, wordt het nooit meer echt spannend. “Het is lastig om tegen dit soort tegenstanders te spelen”, bekent Dirksen. “Maar we hebben toch ontzettend veel kansen gecreëerd. We moeten alleen meer scoren.” Visser knikt. “We spelen goed en creëren bizar veel”, vindt ook de oefenmeester. “Maar kijk maar eens naar ons doelsaldo. Dat zegt genoeg. We hebben moeite om te scoren. Het zou mooi zijn als we daar nog winst in weten te boeken richting de Eliteronde. Dan kun je de hachelijke situaties zoals in het eerste duel in het vervolg voorkomen.”

Nederland - Kosovo (1-1) Nederland - Kosovo (1-1) Lees hier het wedstrijdverslag van de eerste kwalificatiewedstrijd.

Nederland - Wales (2-1) Nederland - Wales (2-1) Lees hier het wedstrijdverslag van de tweede kwalificatiewedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen