Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 treft Japan, VS en Senegal op WK in Brazilië

KNVB Media
KNVB Media
11 juli 2019, 15:30

Coach Peter van der Veen en verdediger Ki-Jana Hoever na afloop van de gewonnen EK-finale. - Foto: Sportsfile/UEFA

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt op het WK onder 17 in groep D tegen Japan, de Verenigde Staten en Senegal. Dat is het resultaat van de loting door oud-spelers Sonny Anderson en Celestine Babayaro in het FIFA-hoofdkwartier in Zürich. Brazilië organiseert het toernooi wordt van 26 oktober tot en met 17 november. Oranje onder 17 plaatste zich in mei voor het WK, door Europees kampioen te worden in Ierland.

Het WK begint voor Oranje onder 17 op 27 oktober met de wedstrijd tegen groepshoofd Japan. Drie dagen later volgt het duel met debutant Senegal. De ploeg van Peter van der Veen sluit de groepsfase af op zaterdag 2 november tegen de Verenigde Staten. 

'We gaan voor de titel'

Van der Veen is tevreden over de loting. “Wanneer je kijkt naar de andere groepen, bijvoorbeeld groep E met Spanje en Argentinië, dan hebben we best aardig geloot. Met Japan, Senegal en de USA treffen we geen slechte tegenstanders, maar het is ook niet onoverkomelijk. We hebben in september 2018 met staf en team vier doelstellingen afgesproken. Van die vier hebben we de eerste drie al behaald: EK-kwalificatie, WK-kwalificatie en Europees kampioen worden. We gaan nu naar Brazilië voor de vierde doelstelling, de wereldtitel”.

Onder17-coach Peter van der Veen toont trots  de beker van de Europees kampioen.

Van der Veen voorziet nog wel wat problemen rond het vierlandentoernooi dat begin september voor Onder 17 in Nederland is gepland. “Er staan onder meer wedstrijden op het programma tegen Japan en de VS, maar dat lijkt me vlak voor het WK niet handig. Maar eens kijken of dat nog wel doorgang kan vinden.”

Eenmaal winst, eenmaal verlies

Nederland ontmoette zowel Japan als de Verenigde Staten eenmaal eerder. Het duel met Japan was een vriendschappelijk treffen, waarin het Aziatische land met 2-1 te sterk bleek. Het enige Nederlandse doelpunt kwam op naam van Őmer Őzcelik. De ontmoeting tussen de USA en Nederland vond plaats tijdens het WK 2005 in Peru. Dankzij twee doelpunten van Jeffrey Sarpong plaatste Nederland zich ten koste van de Amerikaanse leeftijdsgenoten een plek in de halve finale. Tegen Senegal kwam Oranje onder 17 nog niet eerder uit.

De volledige loting van de groepsfase van het WK onder 17. — Foto: Twitter, @FIFAcom

Laatste zestien

De 24 landen werden tijdens de loting worden verdeeld over zes poules. Net als bij het WK vrouwen gaan de nummers één en twee uit iedere poule en de vier beste nummers drie door naar de laatste zestien. Per poule komt er maximaal één team uit hetzelfde continent. 

Op basis van de prestaties op het WK onder 17 sinds 2009 én het feit dat Oranje Europees kampioen werd het team van coach Peter van der Veen ingedeeld in pot 3. Nederland deed sinds 2009 slechts een keer mee aan het WK; in 2011 in Mexico, toen het laatste werd in de groepsfase met één punt. Door de Europese titel is de ploeg van coach Peter van der Veen alsnog in pot 3 terechtgekomen.

Onder 17 dwong met de Europese titel deelname aan het WK in Brazilië af.— Foto: Sportsfile/UEFA

Toernooi-informatie

Het toernooi wordt in vier stadions gespeeld; Estadio Brezerrao in hoofdstad Brasilia is het decor van onder andere de openingswedstrijd en de finale op 17 november. Daarnaast wordt er gespeeld in Estadio Olimpico, Estadio da Sarrinha (beide in Goiania) en Estadio Kleber Andrade in Vitoria.

Het is de achttiende keer dat het toernooi wordt georganiseerd. De eerste maal was in 1985. Nigeria mocht de cup vijf keer omhoog houden en is recordhouder. Gastland Brazilie was drie keer de sterkste in deze leeftijdscategorie. Titelverdediger Engeland wist zich dit keer niet te kwalificeren voor het eindtoernooi. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen