Geen groepswinst Onder 17 na nederlaag tegen Frankrijk

Ruud Scheper
9 mei 2019, 20:30

Mohamed Taabouni was na de rust dicht bij de aansluitingstreffer. - Foto: KNVB Media

Groepswinst; dat stond er op het spel voor Oranje onder 17 nadat het zich maandag door een zege op Engeland al had geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Ierland. Daarvoor moest er minimaal gelijkgespeeld worden tegen Frankrijk. Het lukte niet. Door een desastreuze start keek Onder 17 al na twintig seconden tegen een achterstand aan. Een achterstand die het in het vervolg niet meer weggepoetst kreeg; 2-0.

KNVB-coach Peter van der Veen had zijn team op negen plekken gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Engeland, drie dagen eerder. Sowieso kregen eigenlijk bijna alle spelers die er de afgelopen twee wedstrijden vanaf de aftrap bij waren nu rust. Alleen Mohamed Taabouni (Zweden), Dirk Proper (Engeland), Melayro Bogarde (Zweden en Engeland) en Anass Salah-Eddine (Zweden) hadden al eerder dit toernooi een basisplaats van de oefenmeester toebedeeld gekregen.

Dramatisch begin

Het flink gewijzigde Oranje begon dramatisch aan de laatste groepswedstrijd. Slechts twintig seconden (!) stonden er op de klok toen de bal al achter doelman Tein Troost in het net lag. Een foute breedtepass van captain Neraysho Kasanwirjo werd onderschept en kwam zo voor de voeten van de Franse middenvelder Adil Aouchiche, die niet nadacht en het projectiel langs Troost schoof; 1-0.

Neraysho Kasanwirjo was na zeventien minuten de eerste die het doel van Frankrijk onder vuur nam.

Tien minuten later was het alweer raak en ook dit keer ging er niet al te adequaat handelen van Oranje aan vooraf. “We stonden niet aan”, baalde Van der Veen. “Als je op zo’n manier aan een wedstrijd tegen een topland als Frankrijk begint, vraag je om problemen.” Na de vlotte aanval die volgde was het rechterspits Nathanaël Mbuku, die doelman Troost omspeelde en afdrukte; 2-0.

Verdwaald schot

We waren er mentaal niet klaar voor vandaag

Het duurde even voor ook Nederland gevaarlijk werd. Verder dan een verdwaald schot van Kasanwirjo dat ruim naast vloog en de Franse goalie Melvin Zinga geen moment zenuwachtig maakte, kwam het in de eerste 25 minuten niet. De eerste echte mogelijkheid was voor spits Mohamed Sankoh. Maar na goed voorbereidend werk van Steven van der Sloot kwam hij net tekort om diens voorzet tot doelpunt te promoveren.

Onbedoeld gevaarlijker was zijn inzet aan de andere kant van het veld, waar hij na een Franse corner de bal verkeerd raakte en bijna zijn eigen doelman verschalkte. Gelukkig voor Sankoh was Troost attent en kon de doelman de bal met zijn benen pareren. Het slotakkoord voor de pauze kwam van Oranje. Taabouni stak Soulyman Allouch weg, die Zinga dacht te omspelen, maar ten val kwam. Een strafschop? ‘Nee, niets aan de hand’, zo oordeelde de Oekraïense scheidsrechter Mykola Balakin.

Twee blokken van vier

Na de rust kwam Oranje iets beter uit de startblokken dan in het eerste bedrijf. Twee kansjes leverde het ook op, maar  Allouch wachtte te lang waardoor de mogelijkheid verloren ging en een vrije trap van Taabouni werd ternauwernood door Zinga tot corner verwerkt. Tot veel meer kwam het eigenlijk in het vervolg niet. “Frankrijk trok zich terug met twee blokken van vier”, zag Van der Veen. “Hun goed recht natuurlijk, maar het was voor ons heel moeilijk om daar doorheen te komen.”

Coach Peter van der Veen baalde: 'Te weinig gezien vandaag'.

Kansen vielen er dan ook nauwelijks meer te noteren. Een mogelijkheid of twee voor invaller Naoufal Bannis, maar dat was het dan wel, waardoor het duel in een 2-0 nederlaag voor Van der Veen en zijn mannen eindigde en Frankrijk zich kroonde tot groepswinnaar. “We waren er mentaal niet klaar voor”, baalde Van der Veen. “Je moet jezelf oppeppen, direct volle bak gaan. Als je meer recht op speeltijd wilt hebben, moet je meer gas geven. Dat heb ik te weinig gezien vandaag.” Zondag volgt een herkansing, wanneer Oranje in de kwartfinales aantreedt tegen België.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstelling en statistieken van het EK-duel tussen Frankrijk en Nederland.