Onder 17 opent met gemakkelijke overwinning

Mathieu Hilgersom
20 maart 2019, 21:15
3:12

Uitblinker Brian Brobbey was twee keer trefzeker voor Onder 17. - Foto: KNVB Media

Onder 17 is de Eliteronde voor EK-kwalificatie woensdag goed begonnen. In ’s-Gravenzande won de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen met 5-0 van Noord-Ierland. Brian Brobbey (twee keer), Ian Maatsen, Naci Unuvar en Dirk Proper maakten de treffers.

Met opnieuw een hoge score trok Onder 17 de lijn door van de eerste kwalificatieronde waarin met drie overwinningen uit evenveel duels en maar liefst 22 gemaakte doelpunten eenvoudig de Eliteronde werd bereikt. Toch kostte het Onder 17 in eerste instantie veel moeite om door de defensie van de Noord-Ieren te komen. De ploeg van Stephen Frail deed verdedigend goed zijn werk en probeerde de snelheid uit de wedstrijd te houden.

Het basisteam van Onder 17 tegen Noord-Ierland.

Nadat Darragh Burns na een iets meer dan een kwartier met een direct rode kaart kon vertrekken, na het neerhalen van de doorgebroken Steven van der Sloot, was het voorkomen van tegentreffers een nog grotere missie voor Noord-Ierland geworden. Kansen bleven in eerste instantie spaarzaam. Brobbey was nog het dichtste bij een treffer. Hij had een vrije doortocht, maar stuitte op doelman Dermot Mee.

Door een ringetje

In de laatste tien minuten begon het ineens te lopen bij Onder 17. Het was direct twee keer raak. Beide doelpunten waren om door een ringetje te halen. De 1-0 kwam van de voet van Brobbey die de bal voor het intikken kreeg na een aanval over meerdere schijven waarbij vooral Mohamed Taabouni een hoofdrol had. Vijf minuten later scoorde Maatsen met een prachtige knal in de kruising. Het voorbereidende werk van Sontje Hansen was echter minstens zo mooi.

Na rust zette Onder 17 de tien van Noord-Ierland opnieuw onder druk waar de ploeg nauwelijks nog onderuit kon komen. In de 56ste minuut viel ook de 3-0. Na een voorzet vanaf rechts van de opgekomen Van der Sloot schoof Unuvar de bal in de hoek. Ruim tien minuten later vergrootte Onder 17 de marge naar vier. Invaller Proper vond de Noord-Ierse doelman op zijn weg, waarna Brobbey de rebound binnenschoot.

Darragh Burns vloert Steven van der Sloot en kan met een rode kaart vertrekken.

In de slotfase nam Onder 17 wat gas terug en was Djenairo Dabiels nog dicht bij een doelpunt nadat doelman Mee hem hard raakte. De bal ging echter naast het doel. In de blessuretijd viel de vijfde treffer alsnog. Proper verlengde de inzet van Hansen waarna de bal knullig onder doelman Mee doorging.

Vliegende start

Met de 5-0 overwinning heeft Onder 17 de vliegende start waarop het had gehoopt. Zaterdag wacht in Alphen aan den Rijn Israël dat woensdag met 1-0 verloor tegen Tsjechië. De aftrap is om 16.00 uur.

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland - Noord-Ierland.