Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Knappe toernooiwinst Onder 17 na dikverdiende zege op Duitsland

Ruud Scheper
KNVB Media
12 februari 2019, 18:15

Onder 17 voorafgaand aan het duel met Duitsland. - Foto: KNVB Media

Met een knappe 1-3 overwinning op Duitsland heeft Oranje onder 17 het vierlandentoernooi in Portugal op zijn naam geschreven. Na het 1-1 gelijkspel tegen Spanje en de 2-1 overwinning op Portugal, werd nu Duitsland dikverdiend met een nederlaag huiswaarts gestuurd.

KNVB-coach Peter van der Veen was buitengewoon tevreden met het optreden van zijn mannen. “Op tien minuten na hebben we de hele wedstrijd de controle gehad”, zag hij. “Duitsland begon scherper, maar de rest van het duel waren wij dominant. We hebben ze op de juiste momenten pijn kunnen doen.”

Opgelucht ademhalen

Deze ervaring en het vertrouwen gaan mooi mee in de tas

Onder 17 begon dus niet al te best aan het treffen met de oosterburen. Illustratief daarvoor was een breedtepass van Joost de Schutter, die de bal pardoes bij een tegenstander in de voeten schoof. De aanvoerder haalde opgelucht adem toen hij zag dat David Hummel de bal in het vervolg in het zijnet knalde.

Na tien minuten beet Oranje voor het eerst van zich af. Uit een ingestudeerde corner draaide Sontje Hansen zich vlak voor het Duitse doel knap vrij, maar ook hij trof het zijnet. Hoewel Nederland het overwicht uitbreidde en ook wat kansen kreeg via onder andere Hansen en Melayro Bogarde, was het Duitsland dat scoorde. Een onoverzichtelijke situatie – de assistent-scheidrechter vlagde, maar trok dat signaal bliksemsnel weer in – stelde Nick Woltemade in staat om te scoren; 1-0.

Oranje ontketend

Twee minuten na de pauze was het alweer gelijk. Mohamed Taabouni vond Hansen, die de bal in de verre hoek deponeerde. Oranje was ontketend, hetgeen al snel leidde tot een voorsprong. Taabouni werd gevloerd net buiten de zestien en knalde de toegekende vrije trap zelf ineens achter de Duitse doelman Tim Schreiber; 1-2.

We hebben echt stappen gemaakt tijdens deze wedstrijden, zowel qua speelwijze als in het groepsgevoel

Op een enkele redding van de ingevallen Tein Troost na, bleef Oranje oppermachtig in het vervolg. Kort voor tijd viel de beslissing. Troost lanceerde Hansen, die zich ontworstelde aan twee bewakers en in zijn vlucht om keeper Schreiber heen ten val werd gebracht. Geel en een strafschop, zo luidde het verdict. Kenneth Taylor bleef, net als eerder tegen Spanje, uiterst kalm vanaf elf meter; 1-3.

In de tas

De overwinning bleek even later voldoende voor de toernooiwinst, doordat Spanje in het afsluitende duel met 2-1 klop kreeg van Portugal. “Een mooie opsteker”, vond Van der Veen. “Uiteindelijk willen we naar het EK en moeten we het nog laten zien tijdens de kwalificatieronde volgende maand in eigen land, maar deze ervaring en het vertrouwen gaan wel mooi mee in de tas.”

Tijdens die eliteronde komt Onder 17 in actie tegen Noord-Ierland, Israël en Tsjechië. “Heel andere tegenstanders”, wist de oefenmeester. “Die gaan zich waarschijnlijk ingraven, maar daar moet je je ook weer tegen kunnen wapenen. We hebben echt stappen gemaakt tijdens deze wedstrijden, zowel qua speelwijze als in het groepsgevoel. Als je ziet hoe iedereen met respect en plezier met elkaar omgaat en je haalt deze resultaten, dan bestaat er eigenlijk niets mooiers.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Duitsland-Nederland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen