Onder 17 in blessuretijd langs Portugal

Ruud Scheper
10 februari 2019, 19:00

Onder 17 voorafgaand aan het duel met gastland Portugal. - Foto: KNVB Media

Stonden de gezichten bij Oranje onder 17 vrijdag nog op onweer na de late gelijkmaker van Spanje, nu was er een glimlach gebeiteld op diezelfde gezichten. Een treffer van Kenneth Taylor in de negentigste minuut bezorgde Nederland de volle winst tegen Portugal; 1-2.

Het moment dat Peter van der Veen misschien wel het meest was bijgebleven? “De gretigheid na de 1-1”, vertelde de KNVB-coach. “We gingen hem niet uitgebreid vieren, maar de bal werd meteen meegenomen en weer op de middenstip gelegd. Ze wilden op jacht naar de winnende, dat zei eigenlijk alles.”

Portugal domineert

Keeper Tein Troost kreeg één tegendoelpunt te verwerken.

Daar had het in het eerste kwartier niet naar uitgezien. Portugal domineerde en Onder 17 moest alle zeilen bijzetten om niet al heel vroeg op een onoverbrugbare achterstand te komen. Dat lukte slechts ten dele. Eén treffer moest keeper Tein Troost incasseren. Na balverlies op het middenveld stoomde Famana Quizera op naar de zestien. Zijn inzet was Troost te machtig; 1-0.

Na een kwartier knokte Oranje zich meer en meer in het duel. Kansen waren er ook, maar een schot van Syb van Ottele vloog net over de lat boven de Portugese goalie Diogo Almeida. Naci Unuvar was nog dichter bij de gelijkmaker, maar zijn spijkerharde inzet vanaf randje zestien spatte uiteen op de paal. De laatste kans voor de pauze was voor Daan Huisman, maar de middenvelder moest van dichtbij zijn meerdere erkennen in Almeida.

Oranje wordt sterker

Was Oranje in het tweede deel van de eerste helft al gelijkwaardig geworden aan Portugal, na de pauze deelden de mannen van Van der Veen helemaal de lakens uit. “Hoewel het wel oppassen bleef voor de Portugese counters”, zag de oefenmeester. Ook nu kwamen er kansen, maar de eerste echt grote was er een voor Portugal. Een gevaarlijke vrije trap kuste de lat boven Troost.

De wedstrijden tegen Spanje, Portugal en straks nog Duitsland zijn geweldige ervaringen voor deze jongens

Daarna was het de beurt aan Oranje. Vol enthousiasme trokken de gasten ten aanval, zeker nadat er vanaf de kant in totaal zes verse krachten werden ingebracht voor het slotstuk. Het resulteerde een minuut of tien voor tijd in de gelijkmaker van Unuvar, die vrijgespeeld door Ian Maatsen vanaf een meter of vijf niet twijfelde en uithaalde; 1-1.

Op jacht naar meer

Direct ging Oranje op jacht naar meer en de zo vurig gewenste winnende treffer kwam er in de absolute slotfase alsnog. Unuvar haalde schitterend uit, maar de reflex van Almeida was zo mogelijk nog fraaier. Op de rebound van Taylor moest de doelman van Portugal echter het antwoord schuldig blijven; 1-2.

Het was een prachtig slotstuk van een wedstrijd die eigenlijk alles in zich had, zag Van der Veen. “De wedstrijden tegen Spanje, Portugal en straks nog Duitsland zijn geweldige ervaringen voor deze jongens. Hier kunnen ze zich echt meten met de internationale top en zien wat er dan gevraagd wordt. Uiteindelijk was de overwinning terecht denk ik, zeker op basis van de tweede helft. Toen hebben we het spel echt bepaald.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Portugal-Nederland.