Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 laat zege uit de handen glippen tegen Spanje

Ruud Scheper
KNVB Media
8 februari 2019, 18:00

Oranje onder 17 voorafgaand aan het duel. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is 2019 begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Spanje. Kenneth Taylor opende namens Onder 17 in de eerste helft de score door een toegekende strafschop te benutten. Lang leek het daar bij te blijven, maar vlak voor tijd bepaalde Benat Turrientes anders; 1-1.

De bereidheid was geweldig, we hebben ongelofelijk hard gewerkt

De statistieken voorafgaand aan het openingsduel van het vierlandentoernooi in Portugal waren nou niet bepaald hoopgevend. Natuurlijk, de laatste ontmoeting met Spanje werd door Onder 17 met 2-0 gewonnen tijdens het succesvol afgesloten EK vorig jaar mei, maar van de eerste zes ontmoetingen verloor Oranje er vier. Eén eindigde gelijk.

Oppoetsen

Aan KNVB-coach Peter van der Veen en zijn mannen om die statistieken wat op te poetsen. Lang leek de tweede zege op rij een feit, nadat Oranje na een minuut of twintig op voorsprong kwam door een benutte strafschop. Aanvoerder Taylor bleef koel vanaf elf meter nadat Dirk Proper binnen de zestien was gevloerd.

Kenneth Taylor zette Oranje op voorsprong door een strafschop te benutten.

Gemakkelijk had Oranje het echter geen moment tegen de vlot combinerende en beweeglijke Spaanse leeftijdsgenoten. “Het uiterste werd van ons gevergd”, zag ook Van der Veen. Tevreden constateerde hij dat zijn ploeg er alles aan deed om een goed resultaat over de streep te trekken. “De bereidheid was geweldig, we hebben ongelofelijk hard gewerkt.”

Weinig kansen

‘Help elkaar’, hield de coach zijn team voor in de pauze. 'Onder meer door elkaar te coachen.' “Het was mooi om te zien hoe dat werd opgepakt", vertelde hij na afloop. "Eigenlijk hebben we in de tweede helft nog maar weinig kansen weggegeven. Het was vooral een wedstrijd die zich op het middenveld afspeelde.”

Tien minuten voor tijd leek Spanje langszij te komen, maar doelman Calvin Raatsie wist met een prima reflex de Spaanse kopbal uit het doel te ranselen. Het leek genoeg voor de overwinning, zo dacht ook de Nederlandse bank, maar vlak voor tijd sloeg Spanje alsnog toe.

Billen branden

De goal kwam uit een standaardsituatie, tot afgrijzen van Van der Veen. Een strakke vrije bal belandde op het hoofd van Turrientes, die Raatsie ditmaal kansloos liet. “We hadden er nog op getraind”, baalde de coach. “Ook in de training was ik niet tevreden trouwens. Kennelijk moeten we onze billen eerst branden, voor we ervan leren. Maar aan de andere kant waren er ook genoeg goede dingen hoor.”

Kennelijk moeten we onze billen eerst branden, voor we ervan leren

Onder 17 komt nog twee keer in actie in Portugal. Eerst ontmoeten Van der Veen en co. het thuisland aanstaande zondag, twee dagen later gevolgd door een ontmoeting met Duitsland. Pittige tegenstanders, zo weet ook de oefenmeester. “Die wedstrijden worden op details beslist. Details zoals zo’n standaardsituatie vandaag. Als je die lessen meeneemt naar de volgende wedstrijden en je laat zien dat je er wat van hebt geleerd, dan is het niet voor niets geweest.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Spanje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen