Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemakkelijk scorend Onder 17 kroont zich tot groepswinnaar

Ruud Scheper
KNVB Media
3 oktober 2018, 20:30

Onder 17 voorafgaand aan de doelpuntrijke confrontatie met Zweden. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 heeft de eerste kwalificatieronde afgesloten met een spektakelstuk. In het derde pouleduel werd thuisland Zweden met 4-6 verslagen. Vooral vanaf de rust kwamen de toeschouwers oren en ogen tekort. Acht van de tien treffers vielen in de laatste 35 minuten, waarvan drie in blessuretijd.

Een echte wedstrijd waarin zijn team getest werd, daar keek KNVB-coach Peter van der Veen naar uit, zo vertelde hij na de monsterzege op Liechtenstein (10-1) en de bijna net zo imponerende 6-0 overwinning op Montenegro. De eindstand deed vermoeden dat de oefenmeester op zijn wenken werd bediend. Maar het werkelijke spelbeeld was heel anders, vond hij. "Eigenlijk is het bizar dat deze uitslag op de borden staat, want het had acht, negen goals verschil in het voordeel van ons moeten zijn."

Perfecte score Bannis

Na een kwart wedstrijd kwam de thuisploeg tegen de verhouding in op een 1-0 voorsprong via Tim Prica. "Hun enige schot tussen de palen", baalde Van der Veen. Lang liet het Nederlandse antwoord niet op zich wachten. Net als in het voorgaande duel kreeg Onder 17 ook nu een strafschop en weer faalde Naoufal Bannis niet vanaf elf meter; 1-1.

Goals Zweden - Oranje onder 17 .

Daar bleef het niet bij. Tien minuten na de pauze mocht Bannis andermaal vanaf elf meter aanleggen. Net als in het duel met Montenegro plaatste de aanvaller zich voor een tweede keer achter de bal en hij behield zijn perfecte score - vier uit vier - door de keeper naar de verkeerde hoek te sturen. Het betekende een 1-2 voorsprong voor Oranje.

Zweden hoopt

Nauwelijks was Zweden van de schrik bekomen of de volgende treffer lag achter doelman Filip Jörgensen. Ki-Jana Hoever kopte uit een moeilijke hoek knap binnen. Na de 1-4 van Bannis leek het duel gespeeld. De aanvaller benutte zijn derde strafschop (!) deze avond al even koel als hij de vorige penalty's had benut. Maar uit de 2-4 van Sebastian Nanasi niet veel daarna putte Zweden weer hoop. Lang gloorde die hoop evenwel niet in de Zweedse harten, drie minuten later zette Soulyman Allouch de marge met zijn hoofd weer op drie; 2-5.

KNVB-coach Peter van der Veen zag zijn ploeg in totaal 22 keer scoren in drie duels.

Daarmee leek het duel echt gespeeld, zeker toen de klok op de volle negentig minuten kwam te staan. Het venijn zat hem echter in de staart, want na de tweede gele kaart voor Neraysho Kasanwirjo, een benutte penalty van Nanasi en een treffer van Karl Landsten stond het in de 92ste minuut pardoes 4-5. Even beefde Oranje, met een Zweedse vrije trap diep in blessuretijd als spannend hoogtepunt. Maar de mogelijkheid ging verloren en uit de counter die daarop volgde, bepaalde Jaymillio Pinas de eindstand op 4-6.

Groepswinnaar

Door de zege kroonde Oranje zich tot groepswinnaar. Na de eerste twee zeges was het al verzekerd van een plek in de volgende ronde van het kwalificatietoernooi. Door de groepswinst ontlopen Van der Veen en co. de sterkste tegenstanders in die volgende ronde, die pas begin volgend jaar gespeeld wordt. "Dat we die ontlopen is prettig", vond de coach. "Hoewel je alle tegenstanders moet kunnen verslaan als je Europees kampioen wilt worden." Met het scorend vermogen van de ploeg zit het in ieder geval wel goed. In drie duels kwam Oranje 22 keer (!) tot scoren.

Van der Veen was opnieuw zeer tevreden over het optreden van zijn ploeg. "We waren dominant aan de bal en als we hem kwijt waren, hadden we hem zo weer terugveroverd. We kenden alleen wat mindere fases in de wedstrijd. Dat moet er uit. Net als de domme gele kaarten. Dat zijn de leermomenten voor de toekomst."

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen